Η μεγάλη παραγωγή με την υπογραφή του Αντρέα Γεωργίου στη σκηνοθεσία και της Βάνας Δημητρίου στο σενάριο κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των τηλεθεατών και έγινε η σειρά με τα υψηλότερα νούμερα τηλεθέασης για φέτος στην ελληνική τηλεόραση.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το MEGA έφερε στη μικρή οθόνη μια σειρά που θέτει ως σημείο εκκίνησης της ιστορίας της, την κυπριακή τραγωδία.

Η «Famagusta», όπως είναι η λατινική ονομασία της πόλης φάντασμα, της Αμμοχώστου, έριξε φως σε δεκάδες συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα του ’74, μιας πληγής που παραμένει ανοιχτή ως σήμερα.

Η Famagusta σε αριθμούς

Η μεγάλη παραγωγή του MEGA έκανε πρεμιέρα στις 21 Ιανουαρίου του 2024, καταγράφοντας την υψηλότερη τηλεθέαση για ελληνική σειρά, ανεξαρτήτως ώρας και ημέρας μετάδοσης, τη σεζόν 2023-2024.

Η «Famagusta» πρόβαλε 16 συγκινητικά επεισόδια σε ένα φορμάτ που κέρδισε τους τηλεθεατές. Οι δημιουργοί της σειράς ισορρόπησαν την πλοκή μεταξύ του χθες και του σήμερα με κεντρικό πυρήνα της ιστορίας, ένα μωρό που χάθηκε από την αγκαλιά της μητέρας του, την ημέρα του βομβαρδισμού της Αμμοχώστου. Ο τηλεοπτικός φακός μετέφερε τον τηλεθεατή στα απάνθρωπα γεγονότα του πολέμου κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ενώ παράλληλα μετέφερε τις συνέπειες εκείνης της περιόδου στις ζωές των ηρώων της σειράς σήμερα.

Παράλληλα, μέσα από το ντοκιμαντέρ που έχει αναλάβει ο Μάικλ, πρωταγωνιστής της σειράς και χαμένος γιος της οικογένειας Σέκερη, το τηλεοπτικό κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει 15 μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν το σκληρό πρόσωπο του πολέμου στην Κύπρο. Από την πρώτη μαρτυρία της εμβληματικής προσωπικότητας Χαρίτας Μάντολες, ως και το τελευταίο επεισόδιο του β’ κύκλου η σειρά «Famagusta» μετέφερε τον ανθρώπινο πόνο, χωρίς να επιθυμεί να κάνει κάποιο πολιτικό σχόλιο για εκείνη την ταραγμένη περίοδο.

Οι ιστορικές προσωπικότητες στη σειρά Famagusta

Η παραγωγή της σειράς του MEGA μελέτησε σχολαστικά τα ιστορικά γεγονότα, θέλοντας να αποτυπώσει με τη μέγιστη ακρίβεια όσα διαδραματίστηκαν από το καλοκαίρι του ’74 και έπειτα στην Κύπρο. Ο έμπειρος ηθοποιός, Γρηγόρης Βαλτινός, ανέλαβε να ενσαρκώσει τον Εθνάρχη της Κύπρου, τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Μια διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα, αλλά και απαιτητική. Η προετοιμασία του, προκειμένου να πλησιάσει εξωτερικά στο ιστορικό πρόσωπο, απαιτεί 4 ολόκληρες ώρες, ενώ όπως έχει δηλώσει ο ηθοποιός στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και η ερμηνεία αποτελεί ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα.

Οι πρώτες εικόνες του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου μέσα από τη σειρά Famagusta έγιναν viral σε χρόνο μηδέν, καθώς η ομοιότητα του ηθοποιού με τον Κύπριο ηγέτη είναι χαρακτηριστική. Το πρώτο πορτρέτο του Γρηγόρη Βαλτινού με τη γενειάδα και το επανωκαλύμαυχο αποκάλυψε τον περασμένο χειμώνα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, ο σκηνοθέτης της σειράς, Αντρέας Γεωργίου.

Όπως έχει τονίσει ο κύριος Βαλτινός, «τα γεγονότα γύρω από τον Μακάριο αλλά και οι λόγοι του και οι διάλογοι του κρατήθηκαν από ιστορικά ντοκουμέντα, τα οποία η Βάνα Δημητρίου, μαζί με τους ιστορικούς συμβούλους της και τη συγγραφική ομάδα, φρόντισαν να τα μεταφέρουν ατόφια».

Το βράδυ της Κυριακής, 2 Ιουνίου, το MEGA θα προβάλει το τελευταίο επεισόδιο για φέτος. Μπορεί το φινάλε του β’ κύκλου να επιφυλάσσει έντονες συγκινήσεις για τους τηλεθεατές, καθώς ο χαμένος γιος συναντά την πραγματική του οικογένεια, όμως η σειρά «Famagusta» δεν ρίχνει οριστικά αυλαία. Η «Famagusta» αναμένεται να επιστρέψει το ερχόμενο φθινόπωρο με 8 νέα επεισόδια!