Στο πλαίσιο της επιχείρησης της ΕΕ European Training Mission, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας παρέχουν εκπαιδευτικό προσωπικό με στελέχη του Στρατού Ξηράς στη Σομαλία και στη Μοζαμβίκη.

Επιπλέον στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης η Ελλάδα συμμετέχει με εκπαιδευτικό προσωπικό του ΠΝ στην Αίγυπτο. Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, της Σενεγάλης και της Τυνησίας φοιτούν στις στρατιωτικές σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών της χώρας μας. Τέλος η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Δημοκρατία του Πράσινου Ακρωτηρίου, όπως ανέφερε και ο κ. Δένδιας, με σκοπό την συνεργασία σε θέματα εκπαίδευσης στελεχών.

Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο κ. Δένδιας προώθησε την αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα σχέσεων της Ελλάδας με την Αφρική, με την προώθηση πολυδιάστατων επαφών σε πολιτικό, διπλωματικό, επενδυτικό, εκπαιδευτικό, αλλά και σε αμυντικό πλαίσιο.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται και οι συναντήσεις του Ν. Δένδια στις Βρυξέλλες, με την ευκαιρία του πρόσφατου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (28/5/2024), σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας, με τoν Υπουργό Άμυνας της Μοζαμβίκης Cristóvão Artur Chume, με τον Υπουργό Άμυνας της Ρουάντα Juvenal Marizamunda και την Υπουργό Άμυνας του Πράσινου Ακρωτηρίου, Janine Tatiana Santos Lélis

***

Όταν δεν μας αρέσουν οι ερωτήσεις

Αυτή η ιστορία με τον Στέφανο Κασσελάκη να αποχωρεί από μία συνέντευξη επειδή δεν του αρέσουν οι ερωτήσεις θα πρέπει να σταματήσει. Όπως θα πρέπει να σταματήσουν και οι συνεντεύξεις πολιτικών σε προστατευόμενο περιβάλλον. Δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα, ούτε πείθουν αναποφάσιστους, ούτε προσελκύουν ψήφους.

Είναι βεβαίως και η ΕΣΗΕΑ που πρέπει να πάρει θέση γιατί χθες δεν ήταν μόνον που αποχώρησε ο Κασσελάκης από ραδιοφωνικό σταθμό Ρόδου (επειδή δεν του άρεσαν οι ερωτήσεις), αλλά επανήλθε με νέα επίθεση εναντίον της δημοσιογράφου μιλώντας για εντολοδόχους του Μαξίμου – «Δεν είσαι μόνος σου» λέει ο Πολάκης.

***

Τα πέντε κουτάκια της επιστολικής ψήφου

Η εισαγωγή της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές αποτελεί για την κυβέρνηση μια μεγάλη μεταρρύθμιση, υπέρ της μεγαλύτερης συμμετοχής των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες. Το εγχείρημα ανοίγει τον δρόμο για την εισαγωγή της και στις εθνικές εκλογές, παρά το γεγονός ότι υπήρξε λιγότερη ανταπόκριση απ’ ότι αναμενόταν.

Εκείνο, ωστόσο, που δεν έχει προσεχθεί είναι μια μεταρρύθμιση, μέσα σε αυτή τη μεταρρύθμιση, που αφορά το αδιάβλητο της σταυροδοσίας. Στο παρελθόν, ήταν γνωστές οι υποψίες ότι, σε ψηφοδέλτια που δεν είχαν τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό σταυρών, προστίθενται σταυροί εκ των υστέρων, κατά την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, από «έμπειρους» εκλογικούς αντιπροσώπους σε συνεννόηση ή εν άγνοια του δικαστικού αντιπροσώπου.

Για την πλήρη διασφάλιση του αδιάβλητου, και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, μαθαίνω ότι ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου που ενέκρινε την επιστολική ψήφο, πρότεινε κάτι πολύ απλό: στις ευρωεκλογές, που ο μέγιστος αριθμός σταυρών είναι τέσσερις, να προστεθούν, στο τέλος του ψηφοδελτίου, πέντε κουτάκια, με τους αριθμούς 0, 1, 2, 3, 4 από τα οποία ο ψηφοφόρος καλείται να διαλέξει και να κυκλώσει αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των σταυρών που έβαλε.

Με τον τρόπο αυτό, «κλειδώνει» ο αριθμός των σταυρών κάθε ψηφοδελτίου και δεν μπορούν εκ των υστέρων να προστεθούν επιπλέον. Η ιδέα αυτή υιοθετήθηκε αμέσως.

***

Ελληνικά F-16 ανεφοδιάστηκαν στον αέρα από ισραηλινά air-tankers

Αυτό που έγινε στην Ανατολική Μεσόγειο γίνεται βεβαίως κάθε έξι μήνες, αλλά τώρα έχει μεγαλύτερη σπουδαιότητα λόγω της πολέμου στην Γάζα και γενικότερα της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Γέμισε ο ουρανός νύχτα και μέρα με μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, ανοικτά της Νότιας Κρήτης, τα οποία ανεφοδιάζονται στον αέρα από ισραηλινά air tankers.

Σε αυτή την εκπαίδευση η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε με 56 αεροσκάφη F-16, ενώ από πλευράς IAF (ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας) συμμετείχαν 2 αεροσκάφη Εναέριου Ανεφοδιασμού B707 Tanker της 120 Squadron (Desert Giants).

Η διεξαγωγή της δραστηριότητας αποσκοπούσε στην εκπαίδευση, εξοικείωση και συντονισμό των πληρωμάτων F-16 σε διαδικασίες Εναέριου Ανεφοδιασμού (Air to Air Refueling – AAR) ημέρα και νύχτα, η οποία συνέβαλε στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας, της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και στην αναβάθμιση της στρατιωτικής συνέργειας των δύο χωρών.

***

Παράβαση FIR Αθηνών από τουρκικό κατασκοπευτικό

Τρεις παραβάσεις από τουρκικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος (Cn-235) σημειώθηκαν σήμερα στο F.I.R των Αθηνών, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο σύμφωνα με ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων. Το ανωτέρω αεροσκάφος, που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να υποβάλει (ως όφειλε) σχέδια πτήσεως αναγνωρίστηκε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

***

50 Βρετανοί απερχόμενοι βουλευτές ζητούν αναγνώριση του Ψευδοκράτους

Συνέβη κι αυτό. Υπάρχουν ορισμένοι Βρετανοί βουλευτές που δεν γνωρίζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο και θέλουν (άκουσον- άκουσον) τώρα που έχουν προεκλογική περίοδο να «σπάσουν» την διεθνή απομόνωση του Ψευδοκράτους. Έτσι ομάδα 50 Βρετανών πολιτικών από διάφορα κόμματα συνέταξαν επιστολή που απηύθυναν προς τον απερχόμενο Υπουργό Εξωτερικών λόρδο Ντέιβιντ Κάμερον ζητώντας την έναρξη απευθείας πτήσεων μεταξύ Βρετανίας και κατεχομένων.

Στην επιστολή τους οι Βρετανοί πολιτικοί κάνουν λόγο για «τιμωρητική και άδικη απαγόρευση». Όπως γράφει ο Independent, ελπίζουν ότι με την παρέμβασή τους θα βάλουν το θέμα στην ατζέντα της Κυβέρνησης που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές. Μεταξύ αυτών που συνυπογράφουν την επιστολή είναι ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών λόρδος Τζακ Στρο και ο πρώην ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος σερ Ίαν Ντάνκαν Σμιθ.

Η επιστολή αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως αν το Ην. Βασίλειο δεν δημιουργήσει γέφυρες με το ψευδοκράτος, τότε προκύπτει ο κίνδυνος να το κάνουν χώρες όπως η Ρωσία και το Σε σχετικά κοινοβουλευτικά ερωτήματα βουλευτών και λόρδων το τελευταίο διάστημα η απάντηση των πολιτικών στελεχών του Foreign Office ήταν πως «το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζει μόνο ένα κυπριακό κράτος», την Κυπριακή Δημοκρατία «και μόνο μία κυβέρνηση ως τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση» στο νησί.

***

Στέμμα – σκήπτρο – ξίφος στη Βουλή

Στην επιβλητική αίθουσα Τροπαίων «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Βουλής των Ελλήνων φιλοξενούνται από χθες και για τα επόμενα σαράντα εννέα χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2073, «τα Βασιλικά Εμβλήματα του Όθωνα, στέμμα-σκήπτρο-ξίφος». Τα εμβλήματα του πρώτου βασιλιά του ελληνικού κράτους που ανευρέθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού το καλοκαίρι του 2023 στα πρώην βασιλικά κτήματα στο Τατόι, παραχωρήθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Τροπαίων «Ελευθέριος Βενιζέλος» του Κοινοβουλίου.

Τα ιστορικά κειμήλια παρέλαβε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, από την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για «τρία νέα συναρπαστικά, ιστορικά και αισθητικά, εκθέματα τα οποία εμπλουτίζουν την πολύτιμη κιβωτό μνήμης, που περιέχεται στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» και σχετίζεται με ιστορικές φάσεις του νεοελληνικού κράτους».