Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί:

Το σχέδιο για τα θαλάσσια πάρκα:

Γιατί αντιδρά η Άγκυρα, ποια τα επόμενα βήματα της Αθήνας

Κανονικά προχωρεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση δύο μεγάλων εθνικών θαλάσσιων πάρκων, στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, παρά τις αντιδράσεις της Αγκυρας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο σχεδιασμός προβλέπει την ολοκλήρωση των τεχνικών μελετών για τα θαλάσσια πάρκα ως το τέλος του τρέχοντος έτους και εν συνεχεία θα προχωρήσει η χωροθέτησή τους.

Ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν πάντως ότι ο στόχος αυτός είναι πολύ φιλόδοξος και ότι ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος γιατί οι μελέτες αυτές δεν είναι απλές. Σημειώνεται ότι με τα δύο πάρκα οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές θα αυξηθούν κατά 80%.

Το Βήμα: Πριν το τέλος – Του Ι.Κ. Πρετεντέρη

Ο πόλεμος του Ισραήλ µε τη Χαµάς στη Γάζα κλείνει οκτώ μήνες. Ο πόλεμος της Ρωσίας µε την Ουκρανία µπήκε στον τρίτο χρόνο. Κι από πουθενά δεν διαφαίνεται µια χαραµάδα εξοµάλυνσης και κατευνασµού. Ακόµη χειρότερα. Καµία πλευρά δεν φαίνεται να διαθέτει στρατηγική εξόδου από µια κρίση, η οποία χωρίς προοπτική διευθέτησης διαιωνίζεται µε περισσότερα θύµατα και καταστροφές. Οι συγκρούσεις παρατείνονται.

Φάκελος Ευρωεκλογές:

Τι θα κρίνει το αποτέλεσμα – Ειδικοί αναλυτές και πολιτικοί ξεκλειδώνουν τα μυστικά της κάλπης

  • Τέρι Ράιντκε Επικεφαλής υποψήφια των Πρασίνων για την προεδρία της Κομισιόν
  • Βολφάνγκο Πικολί Συμπρόεδρος, σύμβουλος πολιτικού κινδύνου της Teneo
  • Πάβελ Ζέρκα Ανώτερος συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων

Φάκελος Τεχνητή Νοημοσύνη:

Μιλούν στο ΒΗΜΑ οι επιστήμονες που σχεδιάζουν το μέλλον μας

Πρωτοπόροι επιστήμονες της AI μιλούν στο «ΒΗΜΑ»

Στην Αθήνα συγκεντρώθηκε πριν από μερικές ημέρες η αφρόκρεμα των επιστημόνων που έχουν βάλει στόχο να μεταμορφώσουν την Ιατρική, θέτοντας στην υπηρεσία της την Τεχνητή Νοημοσύνη. Οι κοσμογονικές αλλαγές που ευαγγελίζονται, οι σκόπελοι που πρέπει να ξεπεραστούν και η νέα εποχή στις θεραπείες.

  • Χρήστος Νταβατζίκος Καθηγητής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.
  • Νίκος Παραγιός Καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Paris-Saclay στη Γαλλία.
  • Φράνσις Μπαχ Επικεφαλής Ερευνών Μηχανικής Μάθησης στο Εθνικό Ινστιτούτο ΙΝRΙΑ στην Ecole Normale Supérieure, στο Παρίσι.
  • Αναντ Μανταμπούσι Καθηγητής Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Εμορι των ΗΠΑ.

Ο Ολυμπιακός στην κορυφή της Ευρώπης:

Πώς γράφτηκε η πιο χρυσή σελίδα στην ιστορία των Ερυθρόλευκων

4+1 προτάσεις για τις αποταμιεύσεις μας

Από καταθέσεις και μετοχές έως ομόλογα, νομίσματα και εμπορεύματα

Ουκρανικό μέτωπο

Ανάσα για το Κίεβο από τη Δύση, νέες απειλές από το Κρεμλίνο

Τι σηματοδοτεί το «πράσινο φως» στους Ουκρανούς για τη χρήση δυτικών όπλων, προκειμένου να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας.

Υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς:

Τι σηματοδοτεί για τις αμερικάνικες εκλογές η καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ

Κύκλωμα

Καταγγελίες για σκηνοθετημένες ασέλγειες σε βάρος παιδιών

Ερευνα σε βάρος γυναικών που κατηγόρησαν τους συζύγους τους για αδικήματα τα οποία δεν είχαν διαπράξει αποκαλύπτει το «Β».

Κλιματική κρίση

Επιστροφή στις στέρνες

Πατροπαράδοτες μέθοδοι συλλογής ομβρίων υδάτων επιστρατεύονται στα νησιά εν μέσω κλιματικής κρίσης και υπερτουρισμού.

Παλιές και νέες συνταγές στη μάχη της λειψυδρίας

Η Ελλάδα της χαμένης αθωότητας:

Η δεκαετία του ’50 μέσα από τον φακό του Ρόμπερτ Μακέιμπ

Παρεμβάσεις

  • Βερένα Ρος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών
  • Ιβο Ντάλντερ Πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ
  • Τζέικομπ Κίρκεγκαρντ Ανώτερος συνεργάτης του German Marshall Fund (GMF)
  • Γιώργος Φλωρίδης Υπουργός Δικαιοσύνης

Μεγάλες προσφορές με το «Βήμα της Κυριακής»

Στις 2 Ιουνίου «Το Βήμα της Κυριακής» κυκλοφορεί με Ελληνική Κουζίνα , «Το Ισραήλ, η Παλαιστίνη και η ειρήνη» & ΒΗΜΑgazino. Και όπως πάντα με OT και Β2.

Ελληνική Κουζίνα, Ταξίδι – Εμπειρία στο Νότιο Αιγαίο!

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Βάλαμε πλώρη για τα Δωδεκάνησα, σε ένα τεύχος που κυκλοφορεί με το Βήμα αυτή την Κυριακή 2 Ιουνίου, εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στους ανθρώπους των νησιών μας, την γαστρονομική της παράδοση, τα τοπικά προϊόντα, τα έθιμα αλλά και τις παραδοσιακές τους συνταγές, εκείνες που δοκιμάζουμε στις μεγάλες γιορτές και τα πανηγύρια. Με διάθεση να γνωρίσουμε την πραγματική ιστορία των νησιών μας, να ακούσουμε τις καθημερινές ιστορίες τους, να κάτσουμε στα τραπέζια τους και να γευτούμε το αυθεντικό τους φαγητό, περιπλανηθήκαμε στις θάλασσές τους και ζήσαμε μια συγκλονιστική εμπειρία.

Η υπέροχη φιλοξενία τους, η ντοπιολαλιά τους, η μοναδική τους αρχιτεκτονική και τα ξεχωριστά τους προϊόντα έδωσαν στο ταξίδι μας ένα πανέμορφο λαμπερό χρώμα, ίδιο με εκείνο που έχει η θάλασσα το ξημέρωμα και ένα φίνο άρωμα, με νότες από θυμάρι μπλεγμένο με αλάτι.

Η μεσαιωνική Ρόδος με τα κρυφά, απομακρυσμένα χωριά της που η παράδοση ακόμη αναπνέει ανάμεσα στις εκκλησιές και τα αρχαία μνημεία, η εύφορη Κως με τα αμπέλια, τους ναούς και τα μοναδικά ηλιοβασίλεμα, η Αστυπάλαια ή αλλιώς η πεταλούδα του Αιγαίου με τα μαργαριταρένια σπίτια της, η αρχοντική Πάτμος με τη μεγάλη θρησκευτική κληρονομιά και το υπέροχο φως που αποκαλύπτεται στους πανέμορφους κόλπους της, το ακριτικό Αγαθονήσι με το πείσμα και την αυθεντικότητά του, η ζωγραφιστή Σύμη με την απερίγραπτη ομορφιά της, η άγρια Κάλυμνος με τις θαλασσινές ιστορίες της, η αρχοντική και ενετική Λέρος με την κρυφή γοητεία της, το Καστελόριζο, οι Λειψοί και η τοσοδούλα Ψέριμος με το μεγάλο εκτόπισμά της, η Τέλενδος με τον μεγάλο βράχο της, η Κάρπαθος και η Κάσος με τις αμέτρητες παραλίες τους και τα πανέμορφα χωριά τους, η Χάλκη και η Τήλος μας, όλα τα νησιά μας, αποκάλυψαν τη μαγεία τους και μας μύησαν στον ξεχωριστό τους κόσμο.

Κάθε στάση μας και μια γεύση, άλλοτε γλυκιά και άλλοτε αλμυρή, συνταγές που έχουν κερδίσει τον χρόνο και έχουν φτάσει στο σήμερα, στόμα με στόμα. Μια κουζίνα γεμάτη από απλότητα, με λίγα και εκλεκτά υλικά, με ό,τι υπάρχει στα νησιά, με εκείνα που οι παλιές νοικοκυρές ήξεραν να απογειώνουν στην κουζίνα τους, φτιάχνοντας πιάτα με βαθιά νοστιμιά.

Ντόπια ζυμαρικά, τυρόπιτες τούρτες, κατιμέρια και λουκουμάδες, μαρμαρίτες και γλυκά του κουταλιού, κατσίκια μελωμένα σε ξυλόφουρνους και όσπρια μαγειρεμένα με μαεστρία, θαλασσινά και ψάρια, ντολμαδάκια και παξιμάδια αρωματισμένα με γλυκάνισο ή σκίνο, θησαυροί που περιμένουν όλους τους ταξιδευτές να χορτάσουν και να γλυκάνουν, να φιλέψουν και να ταξιδέψουν, να επικοινωνήσουν την ψυχή και την αλήθεια τους.

Στρώστε τα τραπέζια μπλε, φέρτε τη σούμα, την σουμάδα και τα δροσερά κρασιά, βγάλτε τα μοσχοπούγκια και τα μελένια ξεροτήγανα και γιορτάστε το Νότιο Αιγαίο μαζί μας. Δωδεκάνησα!

Όλη η Ελλάδα ένα ατελείωτο καλοκαίρι!

Το Ισραήλ, η Παλαιστίνη και η ειρήνη

«Δύο τρόποι υπάρχουν για την επίλυση των τραγωδιών: ο σαιξπηρικός και ο τσεχοφικός. Στο τέλος μιας σαιξπηρικής τραγωδίας η σκηνή είναι σπαρμένη με πτώματα και ίσως να αιωρείται κάπου ψηλά το φάσμα της δικαιοσύνης. Στην τσεχοφική τραγωδία, απ’ την άλλη, ο επίλογος βρίσκει όλους τους ήρωες ψυχικά ράκη, δυστυχείς, πικραμένους, αποκαρδιωμένους, αλλά, πάντως, ζωντανούς. Προτιμώ λοιπόν την τσεχοφική κι όχι τη σαιξπηρική λύση για την ισραηλινο-παλαιστινιακή τραγωδία».

Ο ισραηλινός μυθιστοριογράφος (1939-2018)με τις μεγαλύτερες πωλήσεις και δοκιμιογράφος Άμos Oζ κάνει έκκληση για μέτρα και από τις δύο πλευρές στην επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζει ο Άμos Oζ, δεν πρέπει να θεωρείται ως ένας θρησκευτικός πόλεμος ή ως μια εθνοτική σύγκρουση μεταξύ δύο κοινοτήτων. Αντίθετα, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια διαμάχη για ακίνητη περιουσία στην οποία και τα δύο μέρη έχουν πειστικές αξιώσεις.

Ο Άμos Oζ αναγνωρίζει ότι οποιαδήποτε συμφιλίωση μεταξύ αυτών των δύο ανταγωνιστών δεν θα ξεκινήσει ως ερωτική σχέση· το αντίθετο του πολέμου δεν είναι η αγάπη, αλλά η ειρήνη. Η οργή, η ανασφάλεια και η απογοήτευση δεν θα εξαφανιστούν από τη μια μέρα στην άλλη.

Και ο συμβιβασμός που δεν αφήνει κανέναν απόλυτα ευχαριστημένο, επιμένει διακαώς (και, ίσως, προφητικά) ο Άμos Oζ, είναι μια λύση δύο κρατών. Καταδικάζει σκληρά τους εξτρεμιστές και από τις δύο πλευρές.

Ο Άμos Oζ ενημερώνει το παλαιότερο υλικό του με δύο κομμάτια του 1993 που βλέπουν ελπίδα στις αναμενόμενες συμφωνίες του Όσλο.

Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν επιτέλους την πραγματικότητα, ότι η ειρήνη είναι απαραίτητη για την επιβίωση και των δύο λαών, αφού κανένας δεν μπορεί να εξαλείψει με επιτυχία τον άλλον.

Και Βημαgazino Special Issue Περιβάλλον, αφιερωμένο στο νερό.

Το “BHMAGAZINO” – Special Issue Περιβάλλον που κυκλοφορεί με το Βήμα την Κυριακή 2 Ιουνίου, είναι αφιερωμένο στο νερό. Το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο σε ένα πλανήτη που υπερθερμαίνεται κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη να το προστατεύσουμε.

Το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι τεράστιο αυτό το καλοκαίρι των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών. Πόσο βοηθούν οι πράσινες τεχνολογίες; Τι λένε οι επιστήμονες; Πόσο επηρεάζεται κάθε πτυχή της ζωής μας από την δύσκολη για πολλούς πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό;

Διαβάστε τα πολύ ενδιαφέροντα ρεπορτάζ της δημοσιογραφικής ομάδας του “BHMAGAZINO” για να έχετε απαντήσεις σε όλα αυτά. Το ένθετο περιοδικό του «ΒΗΜΑΤΟΣ» σας ταξιδεύει στην φύση με τις πανέμορφες πηγές, εκεί όπου το νερό είναι «άφθονο» και χρησιμοποιείται πολλές φορές για θεραπευτικούς λόγους αλλά και εκεί που το πολύτιμο αγαθό είναι λιγοστό ή ανύπαρκτο.

Ο υπέροχος κόσμος των άγριων ζώων, οι νέες τεχνολογίες, οι επιστημονικές μελέτες, άρθρα προσωπικοτήτων, πράσινα νησιά, πράσινη γαστρονομία, το “BHMAGAZINO” και αυτή την Κυριακή είναι απλά συναρπαστικό!

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €4,25
(Συμπεριλαμβάνεται τιμή βιβλίου: «ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ, Η ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΚΑΙ Η ΕΙΡΗΝΗ»: €1,55)