Την συνεχιζόμενη στήριξή του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά τα μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Το άτυπο συμβούλιο των Υπουργείων Εξωτερικών των συμμάχων το περασμένο διήμερο στην Πράγα με αποκλειστικό θέμα την Ουκρανία κατέληξε σε τρεις εισηγήσεις προς την τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 11 Ιουλίου στην Ουάσιγκτον.

Την χώρα μας εκπροσώπησε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ πρέσβης Μίλτων Νικολαΐδης.

Τι αποφασίστηκε

Το πακέτο εισηγήσεων σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Βήματος περιλαμβάνει:

  1. οικονομική βοήθεια για την αγορά οπλικών συστημάτων από την Ουκρανία, η οποία αυτή τη φορά θα γίνεται πιο προγραμματισμένα και πιο δομημένα.
  2. αποστολή στη Ουκρανία πολιτικού διοικητή για εκπαίδευση Ουκρανών. Υπήρξαν προτάσεις οι εκπαιδεύσεις των Ουκρανών να γίνονται στη δυτική Ουκρανία και όχι μόνο στην Πολωνία όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
  3. Να υπάρξει έγκριση για την ενταξιακή προοπτική της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μη αναστρέψιμη.

Τι ισχύει με τα αμερικανικά όπλα

Μεγάλη συζήτηση έγινε και τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως για την χρήση αμερικανικών όπλων κατά στόχων σε ρωσικό έδαφος.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν σημείωσε ότι πράγματι  ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε την σχετική έγκριση αλλά τα αμερικανικά όπλα θα χτυπούν ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους μόνο κοντά στην παραμεθόριο Ουκρανίας – Ρωσίας.

Διατυπώθηκαν ορισμένες αντιρρήσεις ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι τις ίδιες αποφάσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο έχουν ήδη λάβει οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, Σολτς και Μακρόν.

Ακόμη, ο κ.Μπλίνκεν ενημέρωσε τους συμμάχους ότι η ροή των δυτικών όπλων προς την Ουκρανία έχει σταθεροποιηθεί σημειώνοντας ότι το Χάρκοβο δεν κινδυνεύει. Μάλιστα, διατυπώθηκε η άποψη ότι ο στόχος του Πούτιν δεν ήταν να το καταλάβει αλλά να αποκόψει τις ουκρανικές δυνάμεις.

Οι «δικαιολογίες» της Τουρκίας

Τέλος, ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. Ο κ.Φιντάν σημείωσε ότι και η Τουρκία έχει στείλει όπλα στην Ουκρανία αλλά προσπάθησε να δικαιολογήσει τη γενική στάση της χώρας του λέγοντας ότι η οικονομία της Τουρκίας είναι συνδεδεμένη με τη Ρωσία ενώ άφησε αιχμές κατά της ΕΕ υπογραμμίζοντας «εμείς δεν είμαστε κράτος-μέλος της ΕΕ για να παίρνουμε χρηματοδότηση».