Μετά την καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ για όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε σε ποινική δίκη στη Νέα Υόρκη όλα τα βλέμματα των αναλυτών στρέφονται στο πως μπορεί αυτή εξέλιξη να επηρεάσει τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τον προσεχή Νοέμβριο.

Σύμφωνα με διάφορους αναλυτές, ο αντίκτυπός της απόφασης ισοδυναμεί με «σεισμό» στο πολιτικό τοπίο της χώρας.

Ακόμα και εάν η δικαστική απόφαση δεν επηρεάσει το εκλογικό σώμα τόσο ώστε να στερήσει τη νίκη από τον Τραμπ, οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση και αυξάνει την πολιτική πόλωση.

Ηδη, οι πιο ακραίοι μεταξύ των υποστηρικτών του Τραμπ καλούν σε βία και εξέγερση, σε δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων και σε «τιμωρία» των ενόρκων και του δικαστή που έκριναν ένοχο τον ηγέτη τους.

Σημειώνεται πάντως ότι, μέχρι σήμερα, η παρουσία του Τραμπ σε δίκες, στη θέση του κατηγορουμένου, δεν έχει οδηγήσει σε ξέσπασμα βιαιοτήτων.

Κρίσιμος για τις πολιτικές εξελίξεις θα είναι ο τρόπος με τον οποίο ο πολιτικός του αντίπαλος και πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, καθώς και το Δημοκρατικό Kόμμα θα χειριστούν την καταδίκη.

Η πρώτη αντίδραση Μπάιντεν

Σε αυτήν κατεύθυνση, η πρώτη αντίδραση από την πλευρά του Τζο Μπάιντεν για την απόφαση που βγήκε για τον Ντόναλντ Τραμπ ήρθε από τον Μάικλ Τέιλερ. Ο διευθυντής επικοινωνίας της εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου ξεκαθάρισε ότι κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου.

Συγκεκριμένα ο Μάικλ Τάιλερ ανέφερε: «Σήμερα στη Νέα Υόρκη, είδαμε ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πάντα πίστευε λανθασμένα ότι δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ συνέπειες για την παράβαση του νόμου για δικό του προσωπικό όφελος. Αλλά η σημερινή ετυμηγορία δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο αμερικανικός λαός αντιμετωπίζει μια απλή πραγματικότητα. Υπάρχει ακόμη μόνο ένας τρόπος να κρατηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ έξω από το Οβάλ Γραφείο: στην κάλπη.

Καταδικασμένος ή όχι, ο Τραμπ θα είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για πρόεδρος.

Η απειλή που θέτει ο Τραμπ για τη δημοκρατία μας δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Διεξάγει μια ολοένα και πιο απρόσκοπτη εκστρατεία εκδίκησης και ανταπόδοσης, υποσχόμενος ότι θα είναι δικτάτορας «την πρώτη μέρα» και ζητώντας να «τερματιστεί» το σύνταγμά μας, ώστε να μπορέσει να ανακτήσει και κρατήστε την εξουσία.

Μια δεύτερη θητεία Τραμπ σημαίνει χάος, καταστροφή των ελευθεριών των Αμερικανών και υποκίνηση πολιτικής βίας – και ο αμερικανικός λαός θα το απορρίψει αυτό τον Νοέμβριο».

Η δήλωση Τραμπ

Από την πλευρά του, ο Ντόναντ Τραμπ παρακολούθησε τους ενόρκους ψύχραιμα, καθώς εκείνοι επιβεβαίωναν την ένοχη του. Ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν όρισε την καταδίκη για τις 11 Ιουλίου, τρεις ημέρες πριν από την έναρξη του Εθνικού Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών που αναμένεται να αναδείξει επίσημα τον Τραμπ για πρόεδρο.

Ο Μέρτσαν ευχαρίστησε τους ενόρκους για τις υπηρεσίες τους. «Κανείς δεν μπορεί να σας αναγκάσει να κάνετε κάτι που δεν θέλετε να κάνετε. Η επιλογή είναι δική σας», τους είπε.

Ο Τραμπ, 77 ετών, αρνήθηκε ότι διέπραξε αδίκημα και αναμενόταν να ασκήσει έφεση. «Αυτό ήταν μια ντροπή. Αυτή ήταν μια στημένη δίκη από έναν δικαστή που βρίσκεται σε σύγκρουση συμφερόντων και είναι διεφθαρμένος», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στη συνέχεια.

«Η πραγματική ετυμηγορία θα βγει στις 5 Νοεμβρίου από τον λαό», είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας: «Είμαι ένας πολύ αθώος άνθρωπος».

Η καταδίκη

Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από διαβουλεύσεις δύο ημερών, οι ένορκοι ανακοίνωσαν ότι έκριναν τον Τραμπ ένοχο και για τις 34 κατηγορίες που αντιμετώπιζε, ενώ για την έκδοση οποιασδήποτε ετυμηγορίας απαιτούταν ομοφωνία.

Οι κατηγορίες αφορούσαν κρυφές πληρωμές χρημάτων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς.