Ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που καταδικάστηκε για έγκλημα την Πέμπτη, όταν οι ένορκοι της Νέας Υόρκης τον έκριναν ένοχο για παραποίηση εγγράφων προκειμένου να καλύψει μια πληρωμή για να φιμώσει μια πορνοστάρ πριν από τις εκλογές του 2016.

Μετά από διαβουλεύσεις δύο ημερών, οι ένορκοι ανακοίνωσαν ότι έκριναν τον Τραμπ ένοχο. Για την έκδοση οποιασδήποτε ετυμηγορίας απαιτούνταν ομοφωνία.

Ο Τραμπ παρακολουθούσε τους ενόρκους ψύχραιμα, καθώς ερωτήθηκαν για να επιβεβαιώσουν την ένοχη ετυμηγορία. Ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν όρισε την καταδίκη για τις 11 Ιουλίου, τρεις ημέρες πριν από την έναρξη του Εθνικού Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών που αναμένεται να αναδείξει επίσημα τον Τραμπ για πρόεδρο.

Ο Μέρτσαν ευχαρίστησε τους ενόρκους για τις υπηρεσίες τους. «Κανείς δεν μπορεί να σας αναγκάσει να κάνετε κάτι που δεν θέλετε να κάνετε. Η επιλογή είναι δική σας», τους είπε.

Ο Τραμπ, 77 ετών, αρνήθηκε ότι διέπραξε αδίκημα και αναμενόταν να ασκήσει έφεση. «Αυτό ήταν μια ντροπή. Αυτή ήταν μια στημένη δίκη από έναν δικαστή που βρίσκεται σε σύγκρουση συμφερόντων και είναι διεφθαρμένος», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στη συνέχεια.

«Η πραγματική ετυμηγορία θα βγει στις 5 Νοεμβρίου από τον λαό», είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας: «Είμαι ένας πολύ αθώος άνθρωπος».