«Αυτό ήταν μια ντροπή. Αυτή ήταν μια στημένη δίκη από έναν δικαστή που βρίσκεται σε σύγκρουση συμφερόντων και είναι διεφθαρμένος. Είμαι ένας πολύ αθώος άνθρωπος». Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ στην απόφαση ενοχής του για 34 κατηγορίες στην ποινική δίκη για την υπόθεση της πρώην πορνοστάρ, Στόρμι Ντάνιελς.

Ο Τραμπ άκουσε τους ενόρκους να τον καταδικάζουν για παραποίηση επιχειρηματικών εγγράφων και έγινε ο πρώτος πρώην πρόεδρος που καταδικάστηκε για κακούργημα, αντιμετωπίζοντας το ενδεχόμενο να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 4 χρόνων. Θα μπορούσε επίσης να αποφύγει εντελώς τη φυλάκιση και αντ’ αυτού να λάβει αναστολή ή κοινωνική εργασία.

Εν τω μεταξύ οι υποστηρικτές του καλούν σε ταραχές, εξεγέρσεις και αντίποινα. Κάποιοι ζήτησαν να γίνουν επιθέσεις εναντίον των ενόρκων, άλλοι ζήτησαν την εκτέλεση του δικαστή Juan Merchan ή κάλεσαν σε εμφύλιο πόλεμο και ένοπλη εξέγερση.

Στο Gateway Pundit ένας χρήστης πρότεινε να αρχίσουν να πυροβολούν φιλελεύθερους ψηφοφόρους. «Έχει έρθει η ώρα να αρχίσουμε να ξεκάνουμε μερικούς αριστερούς», έγραφε η ανάρτηση. «Αυτό δεν μπορεί να διορθωθεί με τις εκλογές».

Τα ερωτήματα

Πότε θα δικαστεί ο Τραμπ; Μπορεί ακόμα να εκλεγεί πρόεδρος; Σε αυτά και άλλα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει το CNN.

  • Πότε θα καταδικαστεί ο Τραμπ;

Ο δικαστής Juan Merchan θα ανακοινώσει την ποινή του Τραμπ στις 11 Ιουλίου στις 10:00 (ώρα Ελλάδας). Ο Merchan θα μπορούσε να καταδικάσει τον Τραμπ σε αναστολή ή σε φυλάκιση έως και 4 χρόνια για κάθε κατηγορία, σε πολιτειακή φυλακή, με ανώτατο όριο τα 20 χρόνια.

Προς το παρόν ο πρώην πρόεδρος θα παραμείνει εκτός φυλακής καθώς αναμένει την καταδίκη του. Οι εισαγγελείς δεν ζήτησαν από τον Τραμπ να καταβάλλει κάποια εγγύηση.

  • Μπορεί να ασκήσει έφεση;

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα ασκήσει έφεση σε δικαστικές αποφάσεις εναντίον του, σε μια προσπάθεια να καθυστερήσει τη διαδικασία ή τελικά να φέρει την υπόθεση ενώπιον ενός δικαστηρίου που μπορεί να πάρει το μέρος του. Η υπόθεση της Νέας Υόρκης δεν διαφέρει.

Λίγο μετά την καταδίκη του Τραμπ ο δικηγόρος του Τοντ Μπλανς ζήτησε από τον Merchan την απόσυρση των κατηγοριών, παρά την ένοχη ετυμηγορία. Ο δικαστής απέρριψε το αίτημα.

Κατά τη διάρκεια της δίκης η νομική ομάδα του Τραμπ έλαβε μέτρα για να διαφυλάξει το δικαίωμά της να ασκήσει έφεση σε μια πιθανή ετυμηγορία ενοχής, εξετάζοντας τις αποφάσεις του δικαστή σχετικά με τις μαρτυρίες και τα αποδεικτικά στοιχεία. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ασκήσουν έφεση τις επόμενες εβδομάδες.

  • Μπορεί να εκλεγεί ακόμα πρόεδρος;

Ναι.

Ο καθηγητής νομικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, Richard L. Hasen – ένας από τους κορυφαίους ειδικούς σε θέματα εκλογικού δικαίου- έχει πει ότι τίποτα στο Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν απαγορεύει σε έναν καταδικασμένο εγκληματία να θέσει υποψηφιότητα για το ανώτατο αξίωμα της χώρας. «Νομικά, τίποτα δεν αλλάζει με την ιδιότητα του Τραμπ ως υποψηφίου», έγραψε ο Hasen στο blog του.

«Το Σύνταγμα ορίζει τρεις προϋποθέσεις για την υποψηφιότητα: να είναι κανείς τουλάχιστον 35 ετών, γεννημένος πολίτης και τουλάχιστον 14 χρόνια κάτοικος των ΗΠΑ», συνέχισε ο Hasen.

  • Η καταδίκη θα κοστίσει στον Τραμπ το δικαίωμα ψήφου;

Αν και ο Τραμπ, ως κάτοικος της Φλόριντα, υπόκειται στους δρακόντειους κανόνες της πολιτείας που στερούν το δικαίωμα ψήφου από καταδικασμένους για κακούργημα, μπορεί τελικά να επωφεληθεί από τον τρόπο με τον οποίο οι νομοθέτες διευκόλυναν τους κακοποιούς να ανακτήσουν το δικαίωμα ψήφου στη Νέα Υόρκη το 2021.

Το δικαίωμα του Τραμπ να ψηφίσει στη Φλόριντα, στις εκλογές του Νοεμβρίου, θα εξαρτηθεί από το αν θα καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης και αν θα έχει ολοκληρώσει την έκτιση αυτής της ποινής φυλάκισης μέχρι τη στιγμή των εκλογών.

Ο πρώην πρόεδρος είναι σήμερα κάτοικος Φλόριντας. Το 2018 οι ψηφοφόφοι της Φλόριντα υποστήριξαν ένα δημοψήφισμα για το δικαίωμα των καταδικασθέντων να ψηφίζουν. Ο Ρεπουμπλικανός ακτιβιστής που έλεγχε την κυβέρνηση της πολιτείας καθυστέρησε και στη συνέχεια όρισε εκ νέου το δικαίωμα του εκλέγειν, απαιτώντας από τους καταδικασθέντες να πληρώνουν πρώτα όλα τα πρόστιμα και τα τέλη που σχετίζονται με την ποινή τους.

Στη Νέα Υόρκη, χάρη σε νόμο του 2021, άτομα με καταδίκες για κακούργημα ανακτούν το δικαίωμα ψήφου μόλις ολοκληρώσουν τη φυλάκισή τους – ακόμη και αν εξακολουθούν να υπόκεινται σε αναστολή. Αυτό σημαίνει ότι ο Τραμπ θα στερηθεί το δικαίωμα ψήφου στη Φλόριντα μόνο αν εκτίει ποινή φυλάκισης για την καταδίκη του Μανχάταν κατά τη στιγμή των εκλογών.

  • Τι σημαίνει αυτό για τις άλλες ποινικές υποθέσεις του Τραμπ;

Η καταδίκη του Τραμπ δεν σημαίνει πολλά για τις τρεις άλλες ποινικές υποθέσεις του.

Η ποινική υπόθεση του Τραμπ για την υπονόμευση των εκλογών έχει ανασταλεί, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξετάζει τους ισχυρισμούς του περί προεδρικής ασυλίας.

Ο δικαστής που επιβλέπει την υπόθεση των απόρρητων εγγράφων του στη Φλόριντα ανέβαλε επ’ αόριστον τη δίκη.

Η υπόθεση εκλογικής υπονόμευσης στη Τζόρτζια βρίσκεται σε νομική εκκρεμότητα, ενώ ο Τραμπ και αρκετοί από τους συγκατηγορούμενους του προσπαθούν να «ρίξουν» τον εισαγγελέα της περιοχής της Ατλάντα που άσκησε τις κατηγορίες.