Μεντβέντεφ: Δεν μπλοφάρουμε για τη χρήση πυρηνικών όπλων

O Μεντβέντεφ είπε ότι η σύγκρουση της Μόσχας με τη Δύση εξελίσσεται σύμφωνα με το χειρότερο δυνατό σενάριο και ότι «κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει κλιμάκωσή της στο τελικό στάδιο».

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν μπλοφάρει όταν μιλάει για την πιθανότητα χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων εναντίον της Ουκρανίας και ότι η σύγκρουσή της με τη Δύση μπορεί να εξελιχθεί σε γενικευμένο πόλεμο.

Σε ανάρτησή του στο επίσημο κανάλι του στο Telegram ο Μεντβέντεφ είπε ότι η σύγκρουση της Μόσχας με τη Δύση εξελίσσεται σύμφωνα με το χειρότερο δυνατό σενάριο και ότι «κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει κλιμάκωσή της στο τελικό στάδιο».

Ο αντιπρόεδρος σήμερα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας έκανε το παραπάνω σχόλιο μετά την χθεσινή δήλωση Αμερικανών αξιωματούχων στο Reuters ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέτρεψε σιωπηρά στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει όπλα που του προμήθευσαν οι ΗΠΑ εναντίον στρατιωτικών στόχων εντός της Ρωσίας που υποστηρίζουν μια επίθεση κατά της βορειοανατολικής ουκρανικής πόλης Χάρκοβο.

Ο Ζελένσκι υπέγραψε συμφωνία ασφαλείας με τη Σουηδία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε σήμερα διμερή συμφωνία ασφαλείας με τη Σουηδία, μια από τρεις προγραμματισμένες προς υπογραφή με σκανδιναβικές χώρες καθώς επιδιώκει περαιτέρω στρατιωτική στήριξη από τη Δύση στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Η ανακοίνωση έρχεται την ώρα που δυτικές χώρες συζητούν αν θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να πλήξει στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας, που υποστηρίζουν επίθεση εναντίον της πόλης Χάρκοβο στη βορειοανατολική Ουκρανία.

«Μπορείτε να δείτε ότι η Ρωσία προσπαθεί να επεκτείνει τον πόλεμο…Μόνο μαζί μπορούμε να σταματήσουμε την τρέλα από τη Μόσχα», είπε ο Ζελένσκι υπογράφοντας τη συμφωνία, την 13η τέτοια συμφωνία που έχει υπογράψει το Κίεβο με δυτική χώρα.

Ο Ζελένσκι είπε ότι σήμερα θα υπογράψει ακόμη διμερείς συμφωνίες με τη Νορβηγία και την Ισλανδία.

Ο Ζελένσκι συναντάται επίσης με τους πρωθυπουργούς της Σουηδίας, της Δανίας, καθώς και με τον πρόεδρο της Φινλανδίας –όλες χώρες του ΝΑΤΟ και ένθερμοι υποστηρικτές της Ουκρανίας.

«Αξίζει να πούμε ξανά και ξανά, ότι κυριολεκτικά πολεμάτε όχι μόνο για την δική σας ελευθερία, αλλά και για την δική μας ελευθερία και ασφάλεια. Αυτός είναι ο λόγος που η στήριξη της Ουκρανίας είναι ένα τόσο θεμελιώδες, υπαρξιακό ζήτημα για τη Σουηδία και για όλες τις άλλες σκανδιναβικές χώρες», δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον.

Η Δανία και η Φινλανδία έχουν ήδη υπογράψει δεκαετείς συμφωνίες ασφαλείας με την Ουκρανία τον Φεβρουάριο και Απρίλιο αντίστοιχα.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα η Σουηδία ανακοίνωσε ότι συμφώνησε σε επιπλέον στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία ύψους 7,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε μια τριετία ενώ τις τελευταίες εβδομάδες η Νορβηγία διαπραγματεύεται διμερή συμφωνία ασφαλείας με το Κίεβο.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν ακόμη με ποιον τρόπο οι σκανδιναβικές χώρες μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή τους πυρομαχικών και να συνεισφέρουν στην ενίσχυση της ουκρανικής παραγωγής όπλων, όπως ανέφερε το γραφείο του Δανού πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του.

Ο Μπάιντεν έδωσε άδεια στην Ουκρανία για χρήση αμερικανικών όπλων για επιθέσεις στη Ρωσία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε σιωπηρά άδεια στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά οπλικά συστήματα σε επιθέσεις εναντίον ρωσικών παραμεθόριων περιοχών, αποκλειστικά όμως κοντά στην περιφέρεια του Χαρκόβου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico που επικαλείται αμερικανό αξιωματούχο και δύο καλά πληροφορημένες πηγές που δεν κατονομάζει.

«Ο πρόεδρος ζήτησε πρόσφατα από το επιτελείο του να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αμερικανικά οπλικά συστήματα για σκοπούς αντεπίθεσης»… Ώστε οι ουκρανικές δυνάμεις «να μπορούν να ανταποδώσουν τα πλήγματα στις ρωσικές δυνάμεις που τους επιτίθενται ή ετοιμάζονται να τους επιτεθούν», ανέφερε στο Politico ο αμερικανός αξιωματούχος, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει αλλάξει» η στάση της Ουάσινγκτον σε ό,τι αφορά την άδεια για πλήγματα εντός της ρωσικής επικράτειας.

Το δημοσίευμα του Politico δεν διευκρινίζει πότε ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε άδεια στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά οπλικά συστήματα για να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον ρωσικού εδάφους.

Όρμπαν: Τo ΝΑΤΟ πλησιάζει όλο και περισσότερο σε έναν πόλεμο κάθε εβδομάδα

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν παρομοίασε σήμερα τα σχέδια του NATO για μεγαλύτερη εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία με την προσπάθεια ενός πυροσβέστη να σβήσει μια πυρκαγιά με φλογοβόλο.

Ο Ορμπάν, ο οποίος έχει καλλιεργήσει σχέσεις με τη Μόσχα, διαφωνεί με τις δυτικές χώρες για την υποστήριξη στην Ουκρανία μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα πριν από πάνω από δύο χρόνια.

Το NATO «πλησιάζει όλο και περισσότερο σε έναν πόλεμο» κάθε εβδομάδα, δήλωσε ο Ορμπάν την ώρα που οι υπουργοί Εξωτερικών της συμμαχίας συναντώνται στην Πράγα για να συζητήσουν την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι «έχει έρθει η ώρα» τα κράτη μέλη της συμμαχίας να επανεξετάσουν κάποιους από τους περιορισμούς που συνδέονται με τη χρήση των όπλων που παρέχουν στην Ουκρανία.

Την ώρα που οι Ουκρανοί ηγέτες ζητούν από τις κυβερνήσεις να χαλαρώσουν τους περιορισμούς, οι δυτικές χώρες εμφανίζονται όλο και πιο διχασμένες τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με το αν θα πρέπει ή όχι να επιτραπεί στην Ουκρανία να πλήττει στόχους στο ρωσικό έδαφος με όπλα που της παρέχουν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η χώρα του, μέλος του NATO, δεν θα συμμετάσχει στο μακροπρόθεσμο σχέδιο της συμμαχίας για παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, το οποίο η Βουδαπέστη έχει χαρακτηρίσει «τρελή αποστολή».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κάλεσαν τη Δευτέρα την Ουγγαρία να σταματήσει να μπλοκάρει μέτρα για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, ενώ έβραζε η ένταση με τη Βουδαπέστη στη διάρκεια συνάντησης.

Ο Ορμπάν δήλωσε επίσης σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την αποστολή Γάλλων στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία και με το να επιτραπεί στον ουκρανικό στρατό να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να επιτεθεί σε στόχους στη Ρωσία είναι «ανησυχητικές» και φέρνουν το NATO πιο κοντά σε έναν πόλεμο.

Μια αποστολή του NATO στην Ουκρανία θα δημιουργήσει τον κίνδυνο ενός παγκοσμίου πολέμου αντί να προστατεύσει τα κράτη μέλη της συμμαχίας, υπογράμμισε ο Ορμπάν.

«Είναι παράλογο για το NATO, αντί να μας υπερασπίζεται, να σύρει εμάς, ένα κράτος μέλος, σε έναν παγκόσμιο πόλεμο. Αυτό είναι τόσο παράλογο όσο το να αποφασίζει ένας πυροσβέστης να πάει να σβήσει μια πυρκαγιά με φλογοβόλο», δήλωσε ο Ορμπάν στο ουγγρικό κρατικό δίκτυο ραδιοφωνίας.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Βουδαπέστη και το NATO επιδεινώθηκαν λόγω της καθυστέρησης της Ουγγαρίας να επικυρώσει την προσχώρηση της Σουηδίας στη συμμαχία –υιοθετήθηκε εν τέλει από τη Βουδαπέστη τον Μάρτιο– και επίσης όσον αφορά τις θερμές σχέσεις του εθνικιστή Ορμπάν με τη Μόσχα παρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.