Το Ισραήλ προειδοποίησε σήμερα ότι ο πόλεμος του στη Γάζα θα συνεχιστεί μέχρι την εξόντωση της Χαμάς. Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ είχε εξουσιοδότησε τους διαπραγματευτές να παρουσιάσουν μια συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα, αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλυψε λεπτομέρειες ενός σχεδίου κατάπαυσης του πυρός σε τρεις φάσεις το οποίο, όπως είπε, είχε προταθεί από το Ισραήλ.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση επιθυμεί να επιστρέψουν οι ομήροί μας το συντομότερο δυνατό και εργάζεται για να τον επιτύχει αυτό τον στόχο», ανέφερε ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Στη συνέχεια αναφέρει: «Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός εξουσιοδότησε τη διαπραγματευτική ομάδα να παρουσιάσει ένα περίγραμμα για την επίτευξη αυτού του στόχου, επιμένοντας παράλληλα ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής όλων των ομήρων και της καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς».

Κλείνοντας η ανακοίνωση τονίζει: «Το ακριβές σχέδιο που προτείνεται από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής μετάβασης, επιτρέπει στο Ισραήλ να τηρήσει αυτές τις αρχές».

Νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ πρότεινε στη Χαμάς μέσω Κατάρ μια «ολοκληρωμένη συμφωνία» κατά τη διάρκεια ομιλίας που μεταδόθηκε στο X σήμερα Παρασκευή.

Οι τρεις φάσεις

Σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν, η προτεινόμενη από το Ισραήλ κατάπαυση του πυρός θα εφαρμοστεί σε τρία στάδια.

Η πρώτη φάση θα περιλαμβάνει πλήρη κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των στρατιωτών των IDF από τη Γάζα, μερική απελευθέρωση ορισμένων από τους εναπομείναντες ομήρους, ανταλλαγή με Παλαιστίνιους κρατούμενους και είσοδο 600 φορτηγών στη Λωρίδα της Γάζας. Η φάση αυτή θα διαρκέσει έξι εβδομάδες.

Η δεύτερη φάση θα είναι ο «οριστικός τερματισμός των εχθροπραξιών». Εάν η δεύτερη φάση διαρκούσε περισσότερο από έξι εβδομάδες, η εκεχειρία των έξι εβδομάδων θα παρατεινόταν.

Επιπλέον, αυτό θα περιλάμβανε την απελευθέρωση των υπόλοιπων ζωντανών ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτών. Αυτό θα σήμαινε επίσης την επίσημη μόνιμη παύση των εχθροπραξιών.

Η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει την αποκατάσταση της Λωρίδας της Γάζας. Μόλις επιτευχθεί, η φάση αυτή θα περιλαμβάνει επίσης την επιστροφή των λειψάνων των ομήρων που πέθαναν κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους από τη Χαμάς.