Όταν ο Ολυμπιακός έφερε στο γήπεδο έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ένωσε πολιτικούς

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ήρθε στην Αθήνα μαζί με την κόρη του και στο γήπεδο είχε μια απρόσμενη συνάντηση. Συνάντησε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος και αυτός πανηγύριζε, και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο με τον οποίο έβγαλε σέλφι.

Δείτε πώς το ποδόσφαιρο, για την ακρίβεια ο Ολυμπιακός, ενώνει πολιτικούς: Τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Φιορεντίνα παρακολούθησαν ανάμεσα σε άλλους και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, καθώς και πρώην Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ήρθε στην Αθήνα μαζί με την κόρη του (ντυμένη με τη φανέλα του Ολυμπιακού) και στο γήπεδο είχε μια απρόσμενη συνάντηση. Συνάντησε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος και αυτός πανηγύριζε, συνομίλησαν για λίγο (γιατί άλλο; Για τον Ολυμπιακό), εξέφρασαν από κοινού την πεποίθησή τους ότι ο Ολυμπιακός θα νικήσει και παρακολούθησαν τον αγώνα. Συνάντησε και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο με τον οποίο έβγαλε σέλφι.

Τον σούπερ σταρ των Μπακς συνόδευε η σύζυγός του, Μαράια, που πήγε για πρώτη φορά στη ζωή της σε ποδοσφαιρικό αγώνα. Η σύντροφος του Greek Freak ανέβασε ένα βίντεο στο οποίο απαθανατίζεται ο άσος των Μπακς τη στιγμή του γκολ του Αγιούμπ Ελ Καμπί να φωνάζει «Μπράβο, μπράβο», δείχνοντας πως χάρηκε για τους «ερυθρόλευκους» και το γκολ που έμελλε να τους χαρίσει την κούπα.


Πάμε τώρα στο Όσλο σε μια μπιραρία όπου ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος παρακολούθησε μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αλέξη Τσίπρα την κατάκτηση του Conference League από τον Ολυμπιακό. Το παρασκήνιο  αυτής της ποδοσφαιρικής συνάντησης έχει ως εξής: Η πρέσβης της Ελλάδας στην Νορβηγία κάλεσε τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόδωρο Ρουσόπουλο και τους δυο πρώην πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Γιώργο Παπανδρέου σε δείπνο στο λιμάνι του Όσλο.

Κυρίως πιάτο ήταν το ψάρι και η συζήτηση γύρω από τον καιρό της Νορβηγίας αλλά και της Ισλανδίας στην οποίαν η πρέσβης είναι επίσης διαπιστευμένη. Πριν όμως τελειώσει το φαγητό είχε φτάσει η ώρα να αρχίσει το ματς του Ολυμπιακού. Οπότε ο Τσίπρας κατόπιν παράκλησης του Ρουσόπουλου έβγαλε το κινητό του και το έβαλε στο τραπέζι. Στο ημίχρονο το φαγητό είχε τελειώσει και αποφάσισαν να μετακινηθούν σε κοντινή μπιραρία που προβάλλει αθλητικά γεγονότα γι αυτό και έχει παντού οθόνες τηλεόρασης.

Εκεί είδαν οι τρεις τους το δεύτερο ημίχρονο και την νίκη του Ολυμπιακού επί της Φιορεντίνα. Στην μπιραρία και πολλοί Έλληνες που μένουν στο Όσλο και που χάρηκαν βλέποντας ομονοούντες γύρω από την σφαιρική θεά, τους πολιτικούς αντιπάλους.


Να σημειώσω ακόμα τις συγχαρητήριες αναρτήσεις στο Διαδίκτυο όλων των πολιτικών αρχηγών, ακόμα και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου για το ευρωπαϊκό κύπελο που κατάκτησε ο Ολυμπιακός. Η Πρόεδρος, θα πρέπει να ξέρετε, παρακολουθεί ποδόσφαιρο, στηρίζει λόγω καταγωγής μια ομάδα από τη Θεσσαλονίκη, αλλά όταν παίζει ελληνική ομάδα με ξένη, πάντα είναι με την ελληνική.

***

Άλλα λέει ο Μπαϊρακτάρ και άλλα ο πεθερός Ερντογάν

Πρώτα οι Τούρκοι έβαλαν το (παράνομο) τουρκολυβικό μνημόνιο στα σχολικά βιβλία, υπό την δήθεν «αιγίδα» της «Γαλάζιας Πατρίδας». Τώρα έρχονται να βάλουν το τουρκολυβικό μνημόνιο επί του πεδίου, προαναγγέλλοντας έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Λιβύη (εξαφανίζοντας έτσι την Κρήτη και τα άλλα νησιά). Και μάλιστα έρευνες που θα διεξαχθούν, όπως προκλητικά δηλώνει ο αρμόδιος Τούρκος υπουργός Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ (γαμπρός του Ερντογάν), εντός του 2024. Και βεβαίως έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τόσα ερευνητικά πλοία έχει αγοράσει η Τουρκία, να τα αφήσουν να κάθονται; Και όλα αυτά ακόμα δεν έχει στεγνώσει το μελάνι από την Διακήρυξη των Αθηνών που για ένα περίεργο τρόπο ο γαμπρός του Ερντογάν, δεν παίρνει γραμμή από τον ισχυρό πεθερό και προκαλεί αγνοώντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται και από τις δύο χώρες για μη προκλήσεις.

Είναι αλήθεια απορίας άξιο γιατί χθες, μαζί με τις δηλώσεις του Μπαϊρακτάρ, υπήρξαν και δηλώσεις Ερντογάν σε εντελώς διαφορετικό κλίμα. Και εξηγούμαι: Σε ασυνήθιστα ήπιους τόνους σε σχέση με προηγούμενες εμπρηστικές ομιλίες του σε στρατιωτικές ασκήσεις, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βρέθηκε  στη Σμύρνη για την άσκηση Efes-2024, υπό τη διοργάνωση της 4ης Στρατιά Αιγαίου, επισήμανε ότι η άσκηση δεν στοχεύει καμία χώρα και δήλωσε έτοιμος για δεσμούς με όλες τις χώρες που βρίσκονται στην ίδια γεωγραφία και σέβονται τα συμφέροντα της Τουρκίας. «Πρόσφατα, κάναμε πολλά σημαντικά βήματα για να αυξήσουμε τον αριθμό των φίλων μας. Θεού θέλοντος, θα συνεχίσουμε την πορεία μας με νέες πρωτοβουλίες.»

***

Αγώνας για περιορισμό της αποχής και προσέλκυσης αναποφάσιστων

Οι τελευταίες ημέρες μιας προεκλογικής περιόδου συνήθως επικεντρώνονται σε δύο κατηγορίες ψηφοφόρων: Στους αναποφάσιστους (που υπολογίζονται σήμερα ότι είναι περίπου 10%) και σε αυτούς που σκοπεύουν να απέχουν. Οι αρχηγοί των κομμάτων θα τρέξουν για αυτές τις δύο κατηγορίες και κυρίως θα δώσουν την ύστατη μάχη για συσπείρωση του κόμματός τους, που έως τώρα οι μετρήσεις δείχνουν την συσπείρωση χαμηλά.

Να σημειώσω ότι στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου το ποσοστό της συμμετοχής ήταν 61,76 % αλλά τον Ιούνιο υποχώρησε στο 53,74%. Όσον αφορά στις περιφερειακές εκλογές την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου το ποσοστό συμμετοχής έπεσε ακόμα περισσότερο και ήταν 52,51 %. Υπάρχει κόπωση του εκλογικού σώματος και αυτή είναι εμφανής. Στη ΝΔ πάντως δεν θέλουν να δουν τα ποσοστά αποχής να φτάνουν ή να ξεπερνούν το 50%.

***

Πώς θα ψηφίσει το πλήρωμα της φρεγάτας «Υδρα»

Η φρεγάτα «Υδρα» βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα μετέχοντας στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Aspides» για την προστασία των εμπορικών πλοίων από τους πυραύλους και τα drones των Χούθι. Πρόκειται σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Πολεμικού Ναυτικού να επιστρέψει την προσεχή εβδομάδα και έτσι το πλήρωμά της θα μπορεί να ψηφίσει στις ευρωεκλογές, όπως όλοι οι Έλληνες.

Αλλά και το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» που θα την αντικαταστήσει θα ψηφίσει πρώτα για τις ευρωεκλογές και μετά θα αναχωρήσει για την Ερυθρά Θάλασσα για να αναλάβει αποστολή. Έτσι για ένα μικρό διάστημα, έως ότου γίνει η αντικατάσταση, δεν θα υπάρχει ελληνική φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα.

***

Οργή ΚΚΕ για Κασσελάκη

Σφοδρή ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε το ΚΚΕ στον Στέφανο Κασσελάκη εξαπέλυσε με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Μουσείο για τον Νίκο Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα και τις δηλώσεις που έκανε από εκεί: «Ενημερώνουμε τον κύριο Κασσελάκη ότι ο Νίκος Μπελογιάννης, ως στέλεχος του ΚΚΕ, εκτελέστηκε από το αστικό κράτος και τους συμμάχους του, τους Αμερικάνους, επειδή ακριβώς πήγε κόντρα στις ‘αξίες’ που εκπροσωπεί σήμερα ο ίδιος και το κόμμα του», τόνισε ο Περισσός. «Έλεος πια με την καπηλεία, τον αμοραλισμό και την ιστορική παραχάραξη!», ανέφερε καταληκτικά το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.

Τι δήλωσε στο Μουσείο για τον Νίκο Μπελογιάννη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Ό,τι είναι βαθιά συγκινημένος τονίζοντας παράλληλα πως νιώθει «ότι είμαστε και είμαι ελάχιστος μπροστά στο ανάστημα αυτού του ανθρώπου που είναι πίσω μου, του Νίκου Μπελογιάννη, ο οποίος αγωνίστηκε για τις ιδέες του, για την ελευθερία της πατρίδας του, για τη δικαιοσύνη, για τη δημοκρατία, την ισονομία, την ισοπολιτεία».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.