Νέα δημοσκόπηση για λογαριασμό του ANT1 έδωσε στη δημοσιότητα η MARC. Σε αυτήν αποτυπώνονται στοιχεία που έχουν φανεί και σε άλλες δημοσκοπήσεις και κάποια άλλα που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να έχει μεγάλο προβάδισμα, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι του ΠαΣοΚ, ενώ η Ελληνική Λύση φέρεται να κερδίζει τη μάχη της 4ης θέσης από το ΚΚΕ.

Θα πάνε στις κάλπες οι Έλληνες

Στο πρώτο κομμάτι της έρευνας αυτό που αποτυπώνεται είναι η πρόθεση των Ελλήνων να πάνε στις κάλπες στην 9η Ιουνίου. Όσοι συμμετείχαν στην δημοσκόπηση επεσήμαναν ότι θεωρούν σημαντικές τις Ευρωεκλογές.

Συγκεκριμένα το 47,2% πιστεύει ότι είναι το ίδιο σημαντικές με τις βουλευτικές. Το 37,6% πιστεύει πως είναι αρκετά σημαντικές, αλλά όχι όσο οι βουλευτικές, ενώ το 15,2% είναι ελάχιστα σημαντικές.

Την ίδια ώρα το 75% τονίζει ότι προτίθεται να πάει στις κάλπες, ενώ το 14,4% δήλωσε ότι πιθανότατα θα το πράξη. Όσοι δήλωσαν ξεκάθαρα ότι δε θα το κάνουν είναι μόλις το 10,6% των ερωτηθέντων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 82% των ερωτηθέντων, ηλικίας 45-64 ετών δηλώνει πως θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Την ίδια ώρα το πιο χαμηλό ποσοστό (64%) υπάρχει στην ηλικιακή κατηγορία των 17-44 ετών.

Η πρόθεση ψήφου


Η μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων

Μεγάλο κομμάτι της δημοσκόπησης αναλώθηκε στους αναποφάσιστους. Εκεί δηλαδή που μπορεί να κριθούν πολλά κυρίως για τις θέσεις πίσω από τη Νέα Δημοκρατία. Όπως θα δείτε στα γραφήματα που ακολουθούν το μεγαλύτερο κομμάτι τους αυτοπροσδιορίζεται στο χώρο του κέντρου και κυρίως της κεντροαριστεράς.

Στο κομμάτι της κομματικής εγγύτητας των αναποφάσιστων το ΠαΣοΚ φέρεται να είναι στη δεύτερη θέση πίσω από τη ΝΔ κάτι που μπορεί να παίξει το ρόλο του στις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Η εκτίμηση ψήφου

Τέλος στο κομμάτι της εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκάθαρο προβάδισμα για τη νίκη στις Ευρωεκλογές με τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ να υπολογίζεται περίπου στις 16,5  μονάδες.

Το ΠαΣοΚ είναι στην τρίτη θέση με την Ελληνική Λύση να είναι στην τέταρτη με 8,8%, ακολουθεί το ΚΚΕ 7,6%, η Πλέυση 4,6% και η Νίκη με 3,6%. Το ΜέΡΑ25 κινείται ακριβώς στο εκλογικό όριο του 3% ενώ η Νέα Αριστερά εντοπίζεται στο 2,5%.