Η 9η Ιουνίου πλησιάζει και τα κόμματα, όπως και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, μπαίνουν στην τελική ευθεία. Λίγα μέτρα ακόμη μένουν για το φωτο φίνις που υπόσχεται η Χαριλάου Τρικούπη. Λίγες ανάσες, αλλά και αρκετό κουράγιο χρειάζονται οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, προκειμένου να δουν τους κόπους της σκληρής δουλειάς που έγινε το προηγούμενο διάστημα να ανταμείβεται, τερματίζοντας, σε μία θέση που οδηγεί στο βάθρο των… Βρυξελλών.

Ένας από αυτούς που τρέχουν αδιάκοπα, σε όλη την Ελλάδα, σε αυτή την ξέφρενη προεκλογική κούρσα είναι κι ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, γραμματέας και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ.

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος πραγματοποίησε το βράδυ της Πέμπτης σε κεντρικό θέατρο των Αθηνών την κεντρική προεκλογική ομιλία του. Φίλοι του από τα παιδικά του χρόνια στη Θεσπρωτία ταξίδεψαν για να τον τιμήσουν.

Βουλευτές, υποψήφιοι ευρωβουλευτές, συμφοιτητές του από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αλλά και στελέχη από το ένδοξο παρελθόν του ΠαΣοΚ ήταν εκεί, όπως ο συμπατριώτης του. Αλέκος Παπαδόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Σπυροπουλος διακόπηκε αρκετές φορές από τα παρατεταμένα χειροκροτήματα των υποστηρικτών του, που γέμισαν την αίθουσα με πολλούς από αυτούς να κάθονται όρθιοι ή στα σκαλάκια. Ενώ συγκινητική ήταν η σκηνή με τον πατέρα του να σηκώνεται δύο φορές από το κάθισμα για να δώσει στον γιο του ένα ποτήρι με νερό προκειμένου να δροσιστεί και να πάρει μία ακόμη ανάσα.

«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας»

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουμε τις δυνατότητες και μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα. Μπορούμε να είμαστε μια ισχυρή χώρα μέσα στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Σπυρόπουλος, ενθαρρύνοντας το κοινό να ενωθεί για ένα καλύτερο μέλλον.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα την επόμενη δεκαετία, ο κ. Σπυρόπουλος παρουσίασε πέντε βασικά θέματα που πρέπει να τεθούν ως προτεραιότητες.

Το ζήτημα των πολέμων αποτέλεσε το πρώτο θέμα που έθιξε. «Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία και τη Λωρίδα της Γάζας παραμένοντας απαθής μπροστά στις διεθνείς εξελίξεις και την τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται» δήλωσε και συνέχισε τονίζοντας πως «η ατελής ενοποίηση την εμποδίζει να έχει ουσιαστική δράση κυρίως στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Γεγονός που σήμερα αποτυπώνεται στην αδυναμία της να λάβει αποφάσεις υψηλής επιδραστικότητας αναφορικά με τους πολέμους.

Η ενίσχυση της εξωτερικής πολιτικής με ενιαία πολιτική ασφάλειας και άμυνας και εργαλεία όπως ο ευρωστρατός και η κοινή αμυντική αγορά, αλλά και αποφάσεις όπως το εμπάργκο όπλων απέναντι στην Τουρκία θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την Ευρώπη και μια θετική εξέλιξη για τη χώρα μας. Έτσι, τα ελληνοτουρκικά σύνορα θα καταστούν σαφώς ευρωτουρκικά, οι δαπάνες για αμυντικό εξοπλισμό θα επιμερίζονται στα κράτη – μέλη και η πατρίδα μας θα εξοικονομεί πόρους για το κοινωνικό κράτος, την υγεία και την παιδεία αντί να βρίσκεται σε ένα διαρκές ράλι εξοπλισμών».

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε για το κορυφαίο ζήτημα της κλιματικής κρίσης αλλά και της πρόληψης. «Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Πρέπει να ενισχύσουμε τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε επίσης πως «η πρόληψη φυσικών καταστροφών και η διαχείριση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης είναι καίριας σημασίας για να μην επαναληφθούν οι καταστροφές που βιώσαμε πρόσφατα όπως συνέβη στη Θεσσαλία όπου η κυβέρνηση δεν έλαβε εγκαίρως προληπτικά μέτρα θωράκισης. Με κοινές πολιτικές και εργαλεία που θα προβλέπουν τη θωράκιση των κρατών – μελών απέναντι στις φυσικές καταστροφές, αλλά και την έγκαιρη υποστήριξή τους για την ανασυγκρότηση από αυτές. Η κλιματική κρίση συνδέεται, επίσης, και με την ενεργειακή και πράσινη μετάβαση, που χρειάζεται να γίνει με δικαιοσύνη. Με ΑΠΕ σε αγρότες και κτηνοτρόφους, ενεργειακές κοινότητες δήμων, συνεταιρισμών και μεταποιητών προς όφελος της εγχώριας παραγωγής».

«Η ακρίβεια στην Ελλάδα φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη»

Από την ομιλία του δεν γινόταν να απουσιάζει και η ακρίβεια που μαστίζει οριζόντια τα νοικοκυριά. «Η οικονομική δυσχέρεια πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Πρέπει να εργαστούμε για την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, που βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα μετά τη Βουλγαρία και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και της προώθησης μιας δίκαιης οικονομικής ανάπτυξης.

Οι περισσότερες, ωστόσο, χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετώπισαν με μεγάλη αποτελεσματικότητα τον πληθωρισμό, τις ανατιμήσεις προϊόντων και το αυξημένο κόστος ζωής. Κι αυτό είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η ακρίβεια στην Ελλάδα φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη» σημείωσε.

Η στεγαστική κρίση είναι ένα θέμα που ανέδειξε το ΠαΣοΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε και συνέχισε τονίζοντας πως «η πρόσβαση σε προσιτή στέγαση αποτελεί μια σημαντική πρόκληση που πρώτο το ΠΑΣΟΚ ανέδειξε μέσα από προτάσεις, ενώ η πανδημία ανέδειξε τις αδυναμίες του συστήματος υγείας. Απαιτούνται περισσότερα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας που καταρρέει καθημερινά βασιζόμενο μόνο στην ανθρώπινη προσπάθεια του υγειονομικού προσωπικού. Η κυβέρνηση διέθεσε μόνο 4% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αντί για ένα 10% το οποίο είχε προτείνει το ΠΑΣΟΚ».

Επιπρόσθετα και με συναισθηματικά φορτισμένο τόνο μίλησε για το δημογραφικό πρόβλημα «η ανάπτυξη πρέπει να είναι ισόρροπη και να περιλαμβάνει όλες τις περιφέρειες της χώρας. Η στήριξη του αγροτικού τομέα είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική οικονομία και την αυτάρκεια της χώρας μας. 600 εκατομμύρια ευρώ χάθηκαν από τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και πριν από λίγες μέρες η ευρωπαϊκή επιτροπή ανακοίνωσε ότι βάζει υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση των ελληνικό ΟΠΕΚΕΠΕ. Η κυβέρνηση είναι προφανές ότι δεν έχει καμία πολιτική για να μπορέσει να κρατήσει τον πρωτογενή τομέα ζωντανό. Για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί πρώτη προτεραιότητα», τόνισε ο κ. Σπυρόπουλος.

Ο κ. Σπυρόπουλος κατέληξε: «Η πολιτική δεν είναι lifestyle. Σε αυτές τις εκλογές θα τους αποδείξουμε ότι η πολιτική, η σοβαρότητα, η ουσία θα κερδίσει. Είναι ευθύνη και δέσμευση προς τους πολίτες. Μαζί μπορούμε να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα και την Ευρώπη».