Διατρέχοντας το χώρο και τον χρόνο της ανελέητης πολιτικής (από το 1940 έως το 2021 ), η σκηνοθέτις Ελένη Αλεξανδράκη στο τελευταίο της ντοκιμαντέρ, «Ξεριζωμένοι», αναζητά την αλήθεια πίσω από επτά περιπτώσεις ξεριζωμού: από τον ελληνικό εμφύλιο μέχρι τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, από τα χρόνια της δικτατορίας του Φράνκο στην Ισπανία μέχρι τα χρόνια του Covid 19, από το γαλλικό νησί Ρεϋνιόν που βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό μέχρι τη Σιβηρία.

Για πολιτικούς λόγους πολλά παιδιά ξεριζώθηκαν βίαια από το φυσικό τους περιβάλλον και μέσα από τις μαρτυρίες τους, αναδύονται τρομερές και συχνά άγνωστες πτυχές της Ιστορίας. Σήμερα Παρασκευή 31 Μαΐου, το σημαντικό αυτό ντοκιμαντέρ της Αλεξανδράκη, που πραγματεύεται μαρτυρίες ανθρώπων που ως παιδιά ξεριζώθηκαν από το φυσικό περιβάλλον τους σε διαφορετικές χώρες και σε διαφορετικές εποχές, προβάλλεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας.

Στην προβολή της Ταινιοθήκης θα μιλήσουν για την ταινία η Γκόντα Βαν Στέεν, καθηγήτρια και κάτοχος της Έδρας Κοραή στη νεοελληνική και Βυζαντινή ιστορία, γλώσσα, και λογοτεχνία, και διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου, η Αννα Λυδάκη, καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη. Την βραδιά θα προλογίσει η Μαρία Κομνηνού, Πρόεδρος της Ταινιοθήκης και Ομότιμη Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας και Πολιτικής Επικοινωνίας Ε.Κ.Π.Α.

Παραγωγή της Pomegranate Films σε συμπαραγωγή Perspective Films, το ντοκιμαντέρ «Ξεριζωμένοι» (σε σενάριο της Αλεξανδράκη και Τζόναθαν Αρναουλτ) γυρίστηκε με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και την ευγενική υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Συμμετέχοντες κατά σειρά εμφάνισης είναι οι Μυρτώ Μάντα, Γιάννης Ατζακάς, Σήφης Ζαχαριάδης, Μαρία Μερσέντες Μπουένο Μοράλες, Ενρίκε Ολιβέρτ, Ζαν Φιλίπ Ζαν Μαρί και Ρεζβάνα Σεκαντάρι.