5 το πρωί: Εκλογικός πυρετός στα κόμματα – Η μεγάλη νύχτα του Ολυμπιακού – Ώρα Πανελληνίων στα ΓΕΛ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωεκλογές με τη μάχη των πολιτικών αρχηγών να «φουντώνει». Το ΒΗΜΑ στην περιοδεία Κασσελάκη, η ομιλία του Μητσοτάκη στην Πάτρα και η νέα δημοσκόπηση δέκα ημέρες πριν τις κάλπες.

1

Δημοσκόπηση GPO: Το «αγκάθι» της ακρίβειας και η αντιπολίτευση του «κανένα»

  • Ψαλίδισμα της αλαζονείας: Η «μάχη» των πολιτικών αρχηγών συνεχίζεται με τις περιοδείες να «φουντώνουν» λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές. Το Βήμα ακολούθησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στη διήμερη περιοδεία του στη Πελοπόννησο, σε περιοχές που ομολογουμένως έχουν μια «δεξιά» παράδοση. Ο Στέφανος Κασσελάκης επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας και το Μουσείο Μπελογιάννη ενώ συνομίλησε με πολίτες και καταστηματάρχες καλώντας τους να δώσουν «τέλος στην αλαζονεία της κυβέρνησης».
  • Τέλος τα λεφτόδεντρα: Το δικό του μήνυμα έστειλε από την Πάτρα, όπου περιοδεύει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως δεν θα επιτρέψει στη χώρα «να επιστρέψει σε μία εποχή άκρατων ελλειμμάτων, πλειοδοσίας λαϊκισμού, υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα και λεφτόδεντρων» υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα «έχει αφήσει πίσω της την περίοδο της κρίσης». Παράλληλα, αναφέρθηκε στη θέση της χώρας στην ΕΕ τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είμαστε πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης».
  • Καλύτερος ο «κανένας»: Ξεκάθαρο παραμένει το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στη νέα δημοσκόπηση της GPO, με την ακρίβεια να αναδεικνύεται για άλλη μια φορά το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών. Στο ερώτημα για ποιο κόμμα κάνει την πιο ουσιαστική αντιπολίτευση, το «κανένα» συγκεντρώνει το 34,9% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 18,5%. Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει ούτε ένας πολιτικός αρχηγός για τον οποίο οι πολίτες σχηματίζουν θετική άποψη.
2

Ανοίγει σήμερα η αυλαία των Πανελληνίων στα ΓΕΛ

  • Η πρεμιέρα: Ξεκινούν σήμερα, Παρασκευή 31/05, οι Πανελλήνιες εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια με τους μαθητές να εξετάζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία. Οι Πανελλήνιες ξεκινούν στις 08:30, ώρα κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων, οι οποίοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00. Οι μαθητές έχουν στη διάθεση τους τρεις ώρες και η εξεταστέα ύλη καθώς και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.
  • Οι αλλαγές: Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και αλλαγές σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές έχουν οι φετινές Πανελλήνιες. Οι εξετάσεις θα διακοπούν για διάστημα πέντε ημερών λόγω ευρωεκλογών, ενώ ένα νέο τμήμα έρχεται να προστεθεί στο Μηχανογραφικό. Παράλληλα, 40 τμήματα προχώρησαν σε αλλαγές των συντελεστών της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ενώ στις ευνοϊκές διατάξεις της εισαγωγής στα ΑΕΙ θα υπαχθούν οι μαθητές του Εβρου και της Θεσσαλίας, περιοχών που υπέστησαν ζημιές από τις φυσικές καταστροφές.
  • Τα απαραίτητα και τα απαγορευμένα: Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο, δελτίο εξεταζόμενου Πανελλαδικών Εξετάσεων, μπλε ή μαύρο στυλό, γεωμετρικά όργανα, νερό ή χυμό και ρολόι χειρός. Απαγορεύονται τα βιβλία και οι σημειώσεις, το μπλάνκο καθώς και τα κινητά τηλέφωνα.

 

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Η νύχτα που το όνειρο έγινε πραγματικότητα για τον Ολυμπιακό

  • Το ηφαίστειο του Πειραιά: Ολονύχτιο γλέντι έστησαν οι φίλοι του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του Conference. Ο φακός του Βήματος διηγείται μέσα από αποκλειστικές εικόνες την ιστορική στέψη των ερυθρόλευκων στην πόλη που γεννήθηκε ο Θρύλος.
  • Ο Ολυμπιακός έβαλε την Ελλάδα στην ελίτ: Χάρη στους ερυθρόλευκους το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν ανήκει πια στον «φτωχό συγγενή» των ευρωπαϊκών κυπέλλων. Από το βράδυ της Τετάρτης (29/5) η Ελλάδα έγινε μόλις το 20ο μέλος της στη λίστα της UEFA με τις χώρες που έχουν κατακτήσει ευρωπαϊκό τίτλο. Μάλιστα, ο Ολυμπιακός έγινε η πρώτη ομάδα εκτός Top-5 που πατά στην κορυφή μετά το 2011.
  • Ερυθρόλευκο προβάδισμα: Την ίδια ώρα η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού επικράτησε 83-72 του Περιστερίου στον πρώτο ημιτελικό της Basket League. Κάναν (22π με 6/7τρ) και Πίτερς (22π με 5/7τρ, 8ρ) ήταν σε εξαιρετική βραδιά και οδήγησαν την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα στη νίκη.
4

Ένοχος και για τις 34 κατηγορίες κρίθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ

  • Ιστορική απόφαση: Ο Ντόναλντ Τραμπ κρίθηκε ένοχος για το σύνολο των 34 κατηγοριών που τον βάραιναν στην ποινική δίκη του σχετικά με κρυφές πληρωμές χρημάτων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς. Έτσι, έγινε και επίσημα ο πρώτος πρώην ή νυν πρόεδρος των ΗΠΑ που καταδικάζεται ερχόμενος αντιμέτωπος με ποινικές κατηγορίες στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
  • Η αντίδραση του Τραμπ: Αφού εξαπέλυσε τα πυρά του στην κυβέρνηση Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον δικαστή και τον εισαγγελέα για «στημένη δίκη». Δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τα ποσοστά που έχει στο Μανχάταν για την καταδικαστική απόφαση.
  • Πότε αναμένεται η απόφαση: Σύμφωνα με όσα αναφέρουν Μέσα των ΗΠΑ η απόφαση δεν αναμένεται να βγει πριν από τις 11 Ιουλίου. Κάθε μία από τις κατηγορίες κακουργήματος επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών. Ωστόσο, πολλοί νομικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι η ποινή δεν θα ξεπεράσει τα τέσσερα χρόνια. Βέβαια, ο Τραμπ θα μπορούσε επίσης να αποφύγει εντελώς τη φυλάκιση και αντ’ αυτού να λάβει αναστολή ή κοινωνική εργασία.
5

Πράσινο φως Μπάιντεν για χρήση αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία σε ρωσικά εδάφη

  • Το δημοσίευμα του Politico: Tο πράσινο φως φέρεται να άναψε η κυβέρνηση Μπάιντεν στην Ουκρανία για τη χρησιμοποίηση αμερικανικών όπλων για να πλήξει τη Ρωσία. Σύμφωνα με το Politico ο μοναδικός όρος είναι η χρησιμοποίησή τους κοντά στο Χάρκοβο.
  • Η στάση των υπόλοιπων δυτικών χωρών: Μέχρι στιγμής, ορισμένοι δυτικοί ηγέτες χωρών, όπως είναι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, έχουν ταχθεί υπέρ της χρήσης δυτικών όπλων για επίθεση σε ρωσικό έδαφος, αλλά στον αντίποδα υπάρχουν και εκείνοι που κρατούν επιφυλακτική στάση, όπως ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, και η πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι.
  • Τα F-16: Την ίδια ώρα, τη δυνατότητα στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν τα F-16 που τους παραχωρούν για να χτυπήσουν στόχους ακόμα και σε ρωσικό έδαφος, προσφέρουν οι Δανοί, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, ο οποίος μίλησε στο κατώφλι του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
myavis.gr
Ό,τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει
Το podcast του Βήματος εμβαθύνει καθημερινά με ρεπορτάζ και ανάλυση στις σημαντικότερες ειδήσεις