Μεξικό: Νέα δολοφονία υποψήφιου δημάρχου – Την τράβηξαν σε βίντεο

Ο Αλφρέντο Καμπρέρα μιλούσε με τους υποστηρικτές του, λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες στο Μεξικό, και δέχτηκε πυρά στην πλάτη - Προσοχή, σκληρές εικόνες.

Ρέει το αίμα λίγο πριν τις εκλογές στο Μεξικό (προεδρικές, βουλευτικές και περιφερειακές), που θα γίνουν στις 2 Ιουνίου. Λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του Χιλμπέρτο Παλομάρ, υποψηφίου για το αξίωμα του δημάρχου της πόλης Ενκαρνασιόν δε Δίας, άλλος ένας υποψήφιος δολοφονήθηκε.

Ο υποψήφιος δήμαρχος στο χωριό Κογιούκα δε Μπενίτες στο Μεξικό, Αλφρέντο Καμπρέρα, δέχτηκε επανειλημμένα πυρά στην πλάτη την ώρα που βρισκόταν ανάμεσα σε υποστηρικτές του.

Μάλιστα η στιγμή της δολοφονίας καταγράφτηκε σε ερασιτεχνικό βίντεο που αναπαρήγαγαν μεξικανικά μέσα ενημέρωσης. Πρόκειται για τον 24ο υποψήφιο που δολοφονήθηκε από την ημέρα που ξεκίνησαν οι προεκλογικές εκστρατείες.

Τα καρτέλ επιβάλουν υποψηφίους στις εκλογές

Η πολιτεία Γκερέρο στα νότια του Μεξικού μαστίζεται από τη βία συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος. Τα καρτέλ των ναρκωτικών και άλλες συμμορίες επιδιώκουν την «επιβολή υποψηφίων» στις εκλογές, εξηγούσε πρόσφατα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βίκτορ Σεράτο, εισαγγελέας ειδικευμένος σε ποινικές υποθέσεις, συνδεόμενες με τις εκλογικές διαδικασίες.

Ο τρόπος δράσης είναι λίγο ως πολύ ο ίδιος: «Οι εγκληματίες διαλέγουν υποψήφιο» και κάνουν γνωστό σε άλλους πως «δεν έχουν δικαίωμα» να συμμετάσχουν, απειλώντας ότι θα τους εκτελέσουν αν παραβούν τις εντολές τους.

Η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ έχει ανακοινώσει πως θα προχωρήσει στην ανάπτυξη συνολικά 27.000 στρατιωτικών και μελών της Εθνικής Φρουράς για να εγγυηθούν την ασφάλεια των εκλογικών τμημάτων την Κυριακή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.