Αμερικανικές εκλογές: Η πιθανή καταδίκη Τραμπ, το «χαρτί» Τέιλορ Σουίφτ και το Χόλιγουντ

Μπορεί το Χόλιγουντ να καθορίσει τις αμερικανικές εκλογές; Ποιοι καλλιτέχνες στηρίζουν Ντόναλντ Τραμπ και ποιοι Τζο Μπάιντεν στη μάχη για την προεδρία.

Πέντε ώρες εντατικών συσκέψεων δεν ήταν αρκετές. Οι ένορκοι δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε απόφαση κι έτσι επέστρεψαν στη δικαστική αίθουσα. Οι 12 ένορκοι (πέντε γυναίκες και επτά άνδρες) καλούνται να αποφασίσουν αν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ είναι ένοχος ή όχι για μια σειρά από κατηγορίες κακουργήματος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αντιμέτωπος με 34 κατηγορίες που αφορούν σε παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων και που όλες συνδέονται με την υπόθεση χρηματισμού της σταρ των ερωτικών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς ώστε να εξαγοράσει τη σιωπή της.

Η Ντάνιελς έλαβε από τον Ντόναλντ Τραμπ 130.000 δολάρια στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 για να μην αποκαλύψει τη σεξουαλική σχέση, που όπως υποστηρίζει, είχαν μία δεκαετία πίσω, το 2006.

Ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων και είναι έτοιμος, όπως δηλώνει, να καθίσει εκ νέου στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

Και σε περίπτωση καταδίκης; Τα πλάνα του Τραμπ για την προεδρία δεν αλλάζουν στο ελάχιστο, αφού στο Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν υπάρχουν κανόνες που να εμποδίζουν υποψηφίους με ποινικό μητρώο.

Photo Credits: REUTERS/Jane Rosenberg/File Photo/File Photo

Ωστόσο εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κριθεί ένοχος έστω και για μία κατηγορία θα γίνει ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ με ποινική καταδίκη και ο πρώτος υποψήφιος του μεγαλύτερου κόμματος που διεκδικεί τον Λευκό Οίκο ως κακοποιός.

Τα κακουργήματα για τα οποία κατηγορείται ο Τραμπ μπορεί να επισύρουν ποινή φυλάκισης, αν και δεν απαιτείται. Οι γνώμες των νομικών αναλυτών διίστανται σχετικά με το ποια ποινή θα μπορούσε να του επιβληθεί.

Οι περισσότεροι στέκονται στην ηλικία του (ο Τραμπ είναι 77 ετών), αλλά και στην απουσία προηγούμενης ποινικής καταδίκης. Οι δύο αυτές παράμετροι καθιστούν, μάλλον, απίθανη την ποινή φυλάκισης.

Μπορεί η ετυμηγορία της Δικαιοσύνης για τον Τραμπ να αναμένεται, όμως ο αγώνας για τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου συνεχίζεται. Τα αντίπαλα στρατόπεδα επιστρατεύουν τους διάσημους υποστηρικτές τους για μία πρώιμη νίκη στην επικοινωνιακή μάχη με κωδικό όνομα «Χόλιγουντ».

Ο Independent με άρθρο του θέτει το ξεκάθαρο ερώτημα. «Μπορεί το Χόλιγουντ να σώσει τον Τζο Μπάιντεν.

Η Χίλαρι Ρόζεν, έμπειρη πολιτική αναλύτρια, σημειώνει: «Ας είμαστε ρεαλιστές. Οι περισσότεροι καλλιτέχνες δεν πρόκειται να αλλάξουν την ψήφο ενός ατόμου. Αυτό που κάνουν όμως είναι να συγκεντρώνουν πλήθος προς εγγραφή ψηφοφόρων και άρα να βοηθούν στη συλλογή χρημάτων».

Ντόναλντ Τραμπ

Photo Credits: CHARLY TRIBALLEAU/Pool via REUTERS

Το σενάριο επιστροφής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο δεν είναι και τόσο μακρινό, όσο κι αν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν υπάρχει σαφές προβάδισμα κανενός εκ των δύο υποψηφίων.

Την ίδια στιγμή το ενδιαφέρον των πολιτών για τις αμερικανικές εκλογές βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2012. Τα επιτελεία Μπάιντεν και Τραμπ ποντάρουν πολλά στη «διάσημη στήριξη» ώστε να προσεγγίσουν τους ψηφοφόρους, με το 30% του εκλογικού σώματος να μην έχει πειστεί ακόμα από κανέναν.

Τον Ντόναλντ Τραμπ στηρίζει ανοιχτά η Κάρντι Μπι, η οποία στις αμερικανικές εκλογές του 2020 είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα Μπάιντεν. Από το «θέλω να διώξουμε τον Τραμπ» έχει μετακινηθεί στο «πλήρως απογοητευμένη από τις πολιτικές Μπάιντεν». Στην ίδια γραμμή οι Ντουέιν Τζόνσον, Κιντ Ροκ, Τσακ Νόρις, Ντένις Κουέιντ και φυσικά ο Γιόν Βόιτ. Ο τελευταίος είναι, ίσως, ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ ήδη από το 2016.

Τον Δεκέμβριο του 2018, ο Γιόν Βόιτ κοινοποίησε ένα βίντεο στο Twitter στο οποίο υπερασπίστηκε τον Ντόναλντ Τραμπ εναντίον εκείνων που προσπαθούν να τον «πληγώσουν».

«Είμαι πραγματικά χαρούμενος όλη την ώρα. Αλλά υπάρχουν πράγματα που με ενοχλούν. Ειδικότερα, αυτό που με ενοχλεί είναι οι άνθρωποι που προσπαθούν να “πληγώσουν” τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Κάνει τόσο καλή δουλειά κάθε μέρα. Κάνει πραγματικά εκπληκτικά πράγματα και στις ειδήσεις δεν παρουσιάζονται και υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να “μαγειρέψουν” συκοφαντίες και ψέματα για να τον καταστρέψουν», ανέφερε.

Το 2019 ο Βόιτ διορίστηκε στο διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών Τζον Φ. Κένεντι από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Έλον Μασκ στέκεται στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ, παρά τις τεταμένες σχέσεις που είχαν στο παρελθόν. Η Wall Street Journal υποστηρίζει ότι οι δύο άνδρες συναντήθηκαν τον Μάρτιο του 2024 στην έπαυλη του δισεκατομμυριούχου Νέλσον Πελτς και από τότε βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία με το μεταναστευτικό να αποτελεί «τόπο κοινό».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι σε περίπτωση επανεκλογής Τραμπ, ο Μασκ θα μπορούσε να αναλάβει ρόλο συμβούλου.

O Έλον Μασκ έχει επισημάνει ότι δεν πρόκειται προσωπικά να στηρίξει οικονομικά την προεκλογική καμπάνια κανενός υποψηφίου στις εκλογές του Νοεμβρίου, ωστόσο φέρεται να είπε στον Τραμπ ότι σχεδιάζει να διοργανώσει συγκεντρώσεις για να πείσει τους πλούσιους και ισχυρούς συμμάχους του να το πράξουν για χάρη του.

Τζο Μπάιντεν

Photo Credits: REUTERS/Elizabeth Frantz

Στην αντίπερα όχθη ο Τζο Μπάιντεν και το επιτελείο του βασίζουν πολλά στη στήριξη καλλιτεχνών με επιρροή στο κοινό. Ο Γιον Βόιτ του Μπάιντεν είναι αναμφίβολα ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να εξαπολύει μύδρους εναντίον του Τραμπ και των πολιτικών χειρισμών του.

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά την Τρίτη (28/05) μπροστά από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης και χαρακτήρισε τον Τραμπ «κλόουν» που θα μπορούσε να γίνει ένας «τύραννος».

«Είναι η συνοικία μου. Λατρεύω αυτή την πόλη, δεν θέλω να καταστραφεί. Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει απλά να καταστρέψει αυτήν την πόλη, όπως επίσης τη χώρα και εν τέλει, θα μπορούσε να καταστρέψει τον κόσμο», ανέφερε μπροστά στις κάμερες ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

«Όταν ο Τραμπ έθεσε υποψηφιότητα το 2016, έμοιαζε με φάρσα, ένας γελωτοποιός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές. Ξεχάσαμε τα μαθήματα της ιστορίας που μας δείχνουν ότι άλλους κλόουν δεν τους είχαν πάρει στα σοβαρά ωσότου έγιναν άγριοι δικτάτορες. Με τον Τραμπ, έχουμε μια δεύτερη ευκαιρία και κανείς δεν αστειεύεται πλέον.

Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να τον σταματήσουμε καταψηφίζοντάς τον, μία και για πάντα. Ο μοναδικός τρόπος για να προστατεύσουμε τις ελευθερίες μας και να διατηρήσουμε την ανθρωπιά μας είναι να ψηφίσουμε τον Τζον Μπάιντεν», συμπλήρωσε ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Στο πλευρό του Μπάιντεν συντάσσονται ανοιχτά, μέχρι στιγμής, οι Τζορτζ Κλούνεϊ, Τζούλια Ρόμπερτς, Τομ Χανκς, Τζένιφερ Χάντσον, Μαρκ Χάμιλ, Λίζο, Κουίν Λατίφα, Σίνθια Ερίβο.

Η Ούμα Θέρμαν εμφανίστηκε σε μια εκδήλωση δίπλα στην Τζιλ Μπάιντεν για τον εορτασμό της Ημέρας της Μητέρας. Ο Τζέιμς Τέιλορ και ο Λένι Κράβιτς εμφανίστηκαν σε εράνους στα τέλη του 2023 για τον νυν πρόεδρο.

Και περνάμε στο κεφάλαιο Τέιλορ Σουίφτ. Η τραγουδίστρια με τα 284 εκατομμύρια ακόλουθους στο Instagram, στις προεδρικές εκλογές του 2020 είχε στηρίξει τον Τζο Μπάιντεν.

Οι υπεύθυνοι σχεδιασμού της πολιτικής στρατηγικής του νυν προέδρου «πέφτει στα πόδια» της για να εξασφαλίσει εκ νέου τη στήριξή της. Η απέχθειά της για τον Τραμπ κουμπώνει άψογα με την επιθυμία του επιτελείου Μπάιντεν να μετατρέψουν τις εκλογές σε ένα δημοψήφισμα με κεντρικό θέμα τον πρώην πρόεδρο.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκέιβιν Νιούσομ, ένας από τους κορυφαίους αντιπροσώπους του Τζο Μπάιντεν, ανέφερε: «η Τέιλορ Σουίφτ είναι μοναδική. Ο τρόπος με τον οποίο κατάφερε να προσελκύσει τόσους νέους και να τους αποδείξει πως κι εκείνοι έχουν φωνή και πρέπει να έχουν επιλογή στις εκλογές έδειξε ότι έχει τρομερή δύναμη».

Κι αυτή η «τρομερή δύναμη» είναι μετρήσιμη. Δημοσκόπηση της Redfield & Wilton Strategies διαπίστωσε ότι το 18% των ψηφοφόρων λένε ότι είναι «πιο πιθανό» ή «σημαντικά πιο πιθανό» να ψηφίσουν έναν υποψήφιο που υποστηρίζεται από την Τέιλορ Σουίφτ.

Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ

Photo Credits: REUTERS/Kevin Mohatt/File Photo

Τρίτος υποψήφιος ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, ανιψιός του δολοφονημένου προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι και γιος του (επίσης δολοφονημένου) υποψήφιου για την προεδρία Ρόμπερτ Κένεντι.

Η εκστρατεία του έχει βασιστεί στη γοητεία του παρελθόντος της οικογένειας Κένεντι με τις αναφορές στον πατέρα και τον θείο του να είναι συνεχείς.

Όπως σημειώνει ο Guardian, ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ έχει ιστορικό προώθησης θεωριών συνωμοσίας και μακρύ ιστορικό εναντίωσης στα εμβόλια.

Το 2021 κέρδισε περισσότερα από 500.000 δολάρια ως πρόεδρος και δικηγόρος της Children’s Health Defense, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που διέσπειρε ψευδείς ειδήσεις κατά των εμβολίων.

Μεταξύ άλλων έχει κατηγορηθεί και για αντισημιτισμό αφού ισχυρίστηκε ότι οι Εβραίοι Ασκενάζι και οι Κινέζοι σκόπιμα γλιτώνουν από τις χειρότερες επιπτώσεις της Covid-19.

Στο πλευρό του έχει τους Κέβιν Σπέισι, Γούντι Χάρελσον και Τζον Κάρτερ Κας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.