Ίσως να είναι από τους λίγους ρεπουμπλικανούς πολιτικούς που πέρασαν από Στέιτ Ντιπάρτμεντ και βρέθηκε τόσο κοντά με την Ελλάδα. Τόσο πολύ τον έχουν συμπαθήσει οι Έλληνες. Ακόμα και τότε που Ερντογάν μπορούσε με ένα τηλεφώνημα να μιλήσει με τον τότε πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ, ο Μάικ Πομπέο, επισκεπτόταν την Αθήνα, είχε πρόγευμα με το πρωθυπουργικό ζεύγος στο Χίλτον, θαύμασε από εκεί την Ακρόπολη και το Φαληρικό Δέλτα και άκουσε προσεκτικά πως η Τουρκία προκαλούσε στο Αιγαίο.
Δεν θυμάμαι άλλον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, να επισκέπτεται δύο φορές την Βάση της Σούδας, να συνομιλεί με Έλληνες πιλότους των F-16, σε μια δύσκολη περίοδο, όταν το Oruc Reis, αμφισβητούσε ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Ήταν, βλέπετε, και αυτές οι συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό στα Χανιά. Θα πείτε μα και ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα Χανιά, αλλά ο Μπλίνκεν είναι Δημοκρατικός και ο Ερντογάν δεν μπορεί να συνομιλήσει απευθείας με τον Πρόεδρό του, Μπάιντεν. Ακόμα ποιος ξεχνά την επίσκεψή του Πομπέο στο Πατριαρχείο, χωρίς καν να συναντηθεί με κανένας Τούρκο επίσημο, προκαλώντας τότε την οργή του Τσαβούσογλου, επειδή στήριξε το Πατριαρχείο, τον Πατριάρχη και την Ορθοδοξία.
Πολλοί ήταν αυτοί που περίμεναν τον Πομπέο να ήταν στην κούρσα των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό αξίωμα, πλην όμως ο τυφώνας Τραμπ σάρωσε τα πάντα, ακόμα και τους πιο φιλόδοξους ρεπουμπλικανούς. Ωστόσο ο Πομπέο δεν ξεχνά, ούτε την Ελλάδα, ούτε την Ορθοδοξία. Αναφορικά με την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, την οποία χαρακτήρισε «ιερό μέρος» και «όχι απλά ένα κτίριο» κατά την τοποθέτησή του στο Διεθνές Συνέδριο των Αρχόντων για τη Θρησκευτική Ελευθερία τόνισε πως «είναι τραγικό. Είναι τραγικό για τον λαό της Τουρκίας».
«Είναι τραγικό για τους πιστούς να παρακολουθούν μια κυβέρνηση να καταρρίπτει αυτά τα σημαντικά μέρη, αυτά τα ιστορικά μέρη που είναι τόσο σημαντικά για τους ανθρώπους κάθε πίστης», συνέχισε, ενώ αναφερόμενος στη διάρκεια της θητείας του στην κυβέρνηση Τράμπ, «ήμασταν πολύ ξεκάθαροι ότι αυτό ήταν απαράδεκτο. Το γνωστοποιήσαμε ξεκάθαρα», σημείωσε. «Υποστηρίξαμε επίσης την Ορθόδοξη Εκκλησία με κάθε τρόπο που μπορούσαμε, είτε στην Ουκρανία είτε αλλού», υποστήριξε.
***
Το 19ο Rafale
Από τον Ιούνιο, σύμφωνα με το πρόγραμμα και τη σύμβαση που έχει υπογραφεί, αναμένονται σταδιακά τα άλλα 6 ολοκαίνουργια Rafale τα οποία έχει προμηθευτεί η Ελλάδα. Στην αεροπορική βάση της Τανάγρας τα 18 Rafale, περιμένουν σε λίγες εβδομάδες το 19ο, τη στιγμή που έως το τέλος του έτους θα παραδοθούν και τα 24. Αλλά φαίνεται πως δεν έχουμε τελειώσει, αφού αναζητείται δημοσιονομικός χώρος ώστε να αγοραστούν και άλλα 6 Rafale, ώστε να συμπληρωθούν δύο μάχιμες μοίρες από 15 μαχητικά εκάστη. Την ίδια ώρα παραδόθηκε στην Πολεμική Αεροπορία και το 19ο F-16 Viper, παρέχοντας στην χώρα μας ισχυρή υπεροπλία στον αέρα.
***
Επιμένουν στον όρο Turkaegean οι Τούρκοι
Την περασμένη Τρίτη πρόσεξα αρκετή κίνηση έξω από την τουρκική πρεσβεία. Ήτα μια εκδήλωση για την τουρκική κουζίνα και υπήρξαν πολλοί καλεσμένοι που πήγαν να γευτούν τουρκικούς μεζέδες. Σε αυτή την εκδήλωση δεν θα υπήρχε τίποτα το ενδιαφέρον, εάν πρώτο δεν γινόταν σε όλη την Ευρώπη υπό την αιγίδα της Εμινέ Ερντογάν και δεύτερον εάν δεν διαφήμιζαν (εμμέσως πλην σαφώς) το Turkeagean.
Ακριβώς στο Turkeagean ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση. Η εβδομάδα τουρκικής κουζίνας, είχε διάφορες νόστιμες, υγιεινές, παραδοσιακές συνταγές της βιώσιμης τουρκικής κουζίνας, που εκτελούνται χωρίς να παράγουν απόβλητα (zero waste) και αναδείχθηκαν στο πλαίσιο διάφορων δραστηριοτήτων καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. γιορτάστηκε και στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα όπου οι καλεσμένοι πήγαν για να γευτούν τους μεζέδες αυτούς.
***
Η πρόβλεψη των δημοσκόπων για την αποχή
Για αποχή – ρεκόρ στα χρόνια της μεταπολίτευσης, κάνουν λόγο δημοσκόποι, εκτιμώντας ότι το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ενδέχεται να μην φθάσει ούτε το 50%.Ειδικότερα, όπως δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο Θωμάς Γεράκης, διευθύνων σύμβουλος της Marc, «θα έχουμε ίσως τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη αποχή σε εκλογές, είτε σε βουλευτικές, είτε σε ευρωεκλογές. Δηλαδή, υπάρχει ο κίνδυνος αυτή τη στιγμή η συμμετοχή να μην ξεπεράσει το 50%».
***
Οι Έλληνες πιλότοι του Κατάρ
Ήταν ενθουσιασμένος ο Σεΐχης του Κατάρ Αλ Θάνι, 44 ετών, από την επίσκεψή του στην Ελλάδα. Ήταν, βλέπετε, η πρώτη επίσημη επίσκεψη, αλλά είχε ξαναέρθει πριν από 20 χρόνια ως φοιτητής και διάδοχος του θρόνου. Στους Έλληνες πολιτικούς που τον συνάντησαν τους έκανε εντύπωση πόσο καλά γνωρίζει τα γεγονότα, τις διεθνείς σχέσεις, φάνηκε ανοικτός σε επενδύσεις, επίμονος για σχέδιο ειρήνευσης στην Γάζα, με γνώσεις ακόμα και για τον πολιτισμό.
Τρέφει έναν ιδιαίτερο σεβασμό για τους Έλληνες, αφού στην χώρα του ζουν περί τους 3.500 συμπατριώτες μας. Στην Ντόχα λειτουργεί η ορθόδοξη εκκλησία των Αγίου Ισαάκ και Αγίου Γεωργίου, ενώ υπάρχει και ελληνικό σχολείο, γνωστό ως Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας. Υπέγραψε ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και μία πολιτιστική συμφωνία για τη δημιουργία ελληνικής πολιτιστικής εβδομάδας στην Ντόχα (κατά την οποία θα δανείσουμε και αρχαιότητες) και μία Καταριανή στην Αθήνα. Εκείνο που είπε στους Έλληνες πολιτικούς και τους εντυπωσίασε είναι ότι «στο Κατάρ έχουμε πολλούς Έλληνες πιλότους» (και αεροσυνοδούς, θα πρόσθετα, αφού στην Αθήνα γίνονται οι συνεντεύξεις για πρόσληψη στην Qatar Airways).
***
Τι θα γίνει εάν ξεσπάσει πυρκαγιά στους Δελφούς
Αυτό το ερώτημα κλήθηκαν να απαντήσουν δύο υπουργοί: Ο Βασίλης Κικίλιας και η Λίνα Μενδώνη και έκαναν χθες στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, μια προσομοίωση μεγάλης πυρκαγιάς. Ήταν εκεί όλα τα πυροσβεστικά οχήματα και με υποδειγματικό τρόπο έγινε η εκκένωση του χώρου από 3.5000 πολίτες (που είναι κατά μέσο όρο οι επισκέπτες των Δελφών). Υπήρξε πρόνοια για μεταφορά ηλικιωμένων και για άτομα που χρήζουν ανάγκη και όλα λειτούργησαν άψογα. Φτιάνει όμως να μην πιάσει φωτιά.
***
Τασούλας: Προστατέψτε τη Δημοκρατία
Στην παρουσίαση του βιβλίου «Μεταπολίτευση 1974-1975, 50 ερωτήματα και απαντήσεις» του Άγγελου Συρίγου και του Ευάνθη Χατζηβασιλείου συμμετείχε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ο οποίος αναφέρθηκε στην δύσκολη πορεία ανάκτησης των δημοκρατικών θεσμών και λειτουργιών.
«Η Μεταπολίτευση κατά μία εκδοχή μπορεί και να μη τέλειωσε με τη δημοσίευση του Συντάγματος το ’75. Μπορεί και να συνεχίζεται, αλλά είμαστε και σε άλλο χρόνο όπως λένε οι συγγραφείς, είμαστε σε άλλη Ελλάδα, σε άλλη εποχή. Και έχουμε χρέος αυτή τη Μεταπολίτευση, είτε κυριολεκτικά σταμάτησε με το νέο Σύνταγμα, είτε συνεχίζεται με μία διευρυμένη ερμηνεία της, πρώτα να τη γνωρίσουμε, να την κατανοήσουμε, να τη σεβαστούμε και να την αξιοποιήσουμε», είπε ο κ. Τασούλας. Μάλιστα τόνισε ότι «η Δημοκρατία απαιτεί να φερόμαστε σαν να είναι απειλούμενη για να την προστατεύουμε, γιατί τελικά είναι θεωρητικά μόνο αιώνια». «Αν δεν την προστατεύουμε από τι σύγχρονες μαινάδες που την πολιορκούν, από τον λαϊκισμό και από άλλες παρενέργειες, αυτά τα προβλήματα με τη σύγχρονη μορφή τους μπορεί να ξαναπαρουσιαστούν».
***
Και η Άννα Βίσση στον προεκλογικό αγώνα
Με βίντεο η Άννα Βίσση ανακοίνωσε ότι στηρίζει τον ανεξάρτητο υποψήφιο για την Αντιδημαρχία της Λάρνακας Κωστάκη Κωνσταντίνου. Όπως αναφέρει η ίδια «τον Κωστάκη Κωνσταντίνου τον γνωρίζω από τότε που ήμασταν παιδιά. Κάναμε παρέα, μόνο ωραία πράγματα έχω να θυμάμαι για αυτόν τον άνθρωπο, για αυτόν τον φίλο και βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας προτείνω να τον ψηφίσετε στις επόμενες εκλογές για τη θέση του αντιδημάρχου Λάρνακας. Ξέρω πολύ καλά ότι έχει αγάπη για αυτόν τον τόπο, όρεξη, όραμα και θα φέρει την Λάρνακα εκεί που της αξίζει και επειδή εγώ δεν μπορώ δυστυχώς να ψηφίσω θα σας καλούσα με πίστη και εμπιστοσύνη να ψηφίσετε τον δικό μας Κωστάκη».