Χάρη στον Ολυμπιακό, τον Θρύλο των θρύλων, το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν ανήκει πια στον «φτωχό συγγενή» των ευρωπαϊκών κυπέλλων. Από το βράδυ της Τετάρτης (29/5) η Ελλάδα εξασφάλισε μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία ως μια από τις χώρες που εκπρόσωπό της κατέχει στη συλλογή του ευρωπαϊκό τίτλο.

Η Ελλάδα ήταν το μόλις 20ο μέλος της UEFA που εισήλθε στη σχετική λίστα, ανήκοντας πια στην «οικογένεια» των τροπαιούχων.

Πλέον μοιράζεται τη θέση με χώρες όπως η Ουγγαρία, η Δανία και η Ουκρανία, τη στιγμή που τον ίδιο αριθμό έχουν επίσης η Ανατολική Γερμανία και η Τσεχοσλοβακία, παρότι δεν υφίστανται ως κράτη μετά την διάλυση του κομμουνιστικού μπλοκ στην Ευρώπη.

Ο Ολυμπιακός έσπασε το σερί των μεγάλων

Ταυτόχρονα ο Ολυμπιακός έφτασε σ’ ένα κατόρθωμα που από μόνο του ανέτρεψε το ισχύον status quo σε όλο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Η κατάκτηση του Conference League έβαλε τέλος σ’ ένα αδιανόητο σερί δεκατριών ετών που έγινε παρελθόν.

Αναζητείται το επόμενο κλαμπ που θα μπει σφήνα στους κολοσσούς της ηπείρου. Εδώ είναι σπάνιο να προκύψει ομάδα εκτός των κορυφαίων πρωταθλημάτων που θα προκριθεί σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, όχι να το κατακτήσει κιόλας.

Την τελευταία φορά που ομάδα εκτός των ελίτ πρωταθλημάτων της ηπείρου σήκωσε ευρωπαϊκή κούπα ήταν το 2011. Τότε η Πόρτο του Αντρέ Βίλας-Μπόας νικούσε 1-0 την Μπράγκα στο Δουβλίνο και πανηγύριζε το Europa League.

Η χώρες με τους περισσότερους τίτλους

Στην κορυφή της λίστας των χωρών με τους περισσότερους τίτλους ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων βρίσκεται σήμερα η Ισπανία με 65. Ακολουθεί η Ιταλία με 50 και η Αγγλία με 48. Αρκετά πιο πίσω, στους 32, βρίσκεται η Γερμανία.

Μία εκ της πρώτης και της τελευταίας θα αυξήσει το άθροισμά της, δεδομένου πως Ρεάλ Μαδρίτης και Ντόρτμουντ αναμετρώνται στον τελικό του Champions League το ερχόμενο Σάββατο (1/6).

Η Ολλανδία μετρά 16 ευρωτρόπαια, η Γαλλία 14 και η Πορτογαλία 11. Σε μονοψήφια επίπεδα το Βέλγιο με 7, η Σκωτία με 4, η Ρωσία με 3, η Ρουμανία με 2 όπως η Τουρκία και η Σουηδία.

Η Ελλάδα χρωστά άλλη μια πρωτιά της στον Ολυμπιακό.