Τρομακτική ένδειξη: Εφικτός ένας σεισμός 8,5R στην Ελλάδα

«Υπάρχει το ενδεχόμενο σεισμού 8,5R στην Ελλάδα -Το θέμα είναι πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για αυτό» λέει ο καθηγητής, Κώστας Συνολάκης.

Τρομακτική ένδειξη: Εφικτός ένας σεισμός 8,5R στην Ελλάδα

Τρομάζει η πρόβλεψη για έναν σεισμό 8,5 Ρίχτερ από τον Καθηγητή Φυσικών Καταστροφών και Ακαδημαϊκό, Κώστα Συνολάκη. «Κάποια στιγμή θα έχουμε ένα μεγάλο σεισμό στο ελληνικό τόξο. Το θέμα είναι πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για αυτό» τόνισε μιλώντας χθες (29/5) στην εκπομπή της ΕΡΤ «Studiο 4».

Ο καθηγητής ανέλυσε το ενδεχόμενο σεισμού της τάξεως των 8,5 βαθμών Ρίχτερ στην Ελλάδα, βάσει ιστορικών στοιχείων και παρατηρήσεων.

«Αν πάτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων θα δείτε ότι υπάρχει ένα έκθεμα που μιλάει για τον πολύ μεγάλο σεισμό που έγινε στη δυτική Κρήτη το 365 μ.Χ. Και που τον ξέρουμε αυτόν τον σεισμό; Από τις περιγραφές… Είναι τότε που εξαφανίζεται η Αλεξάνδρεια σαν παγκόσμια πόλη» είπε.

«Η Αλεξάνδρεια ήταν μέχρι τότε το κέντρο τουλάχιστον του Ελληνικού πολιτισμού. (…) Εξαφανίζεται (σ.σ. η Αλεξάνδρεια) γιατί καταστρέφεται πλήρως από ένα μεγάλο τσουνάμι, το οποίο το δημιουργεί ο σεισμός αυτός. Και μπορούμε να ξέρουμε πόσο μεγάλος ήταν ο σεισμός αυτός από την τεκτονική ανοίξωση» συνέχισε.

«Δηλαδή υπάρχουν σημεία στη δυτική Κρήτη, π.χ. στα Φαλάσαρνα, που είναι μια καταπληκτική φυσική παραλία, όπου υπάρχει ένα παλιό λιμάνι το οποίο έχει ανεβεί και βρίσκεται 8 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Πώς ανέβηκε; Στα Σφακιά βλέπεις την παλιά ακτογραμμή που είναι δύο μέτρα, δηλαδή ανέβηκαν δύο μέτρα πάνω από την επιφάνεια. Μπορείτε να το δείτε κι εσείς, δεν χρειάζεται να είστε γεωλόγοι» εξήγησε.

«Υπάρχει το ενδεχόμενο»

«Βεβαίως (σ.σ. υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο του σεισμού 8,5 Ρίχτερ). Πώς υπολογίζεται το μέγεθος του σεισμού; Οι γεωλόγοι κάνουν την ερώτηση και λένε: για να έχω αυτές τις παρατηρήσεις για να βλέπω πχ στα Φαλάσαρνα ότι έχει ανυψωθεί κατά 8 μέτρα, λες τι είδους σεισμός είναι αυτός που μπορεί να κάνει τέτοιες μετατοπίσεις, που τις βλέπουμε ακόμα και τώρα και τι μέγεθος σεισμού. Η απάντηση είναι περίπου 8,5 βαθμών».

«Είναι ένα σενάριο στατιστικό, επειδή έχει ξαναγίνει. Είναι μια ένδειξη, δεν είναι πρόβλεψη. Το ότι έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, αυτό είναι η ένδειξη ότι μπορεί να ξαναγίνει» εξήγησε ο κ. Συνολάκης.

«Ένας λόγος για τον οποίο έχουμε αυτό το πολύ ωραίο τοπίο, σε θάλασσες, πεδιάδες, τα πολύ όμορφα βουνά, είναι γιατί είμαστε ακριβώς στα όρια δύο τεκτονικών πλακών, στο όριο της Ευρωπαϊκής πλάκας. Αυτή νότια της Κρήτης και προς το Ιόνιο, δυτικά από την Πελοπόννησο και προχωρώντας προς τη δυτική Ελλάδα, πηγαίνει από πάνω από την πλάκα της Αφρικής» ανέφερε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.