Μεξικό: Υποψήφιος για τις δημοτικές εκλογές δολοφονήθηκε κι ένας τραυματίας

Μέσα σε κλίμα αναταραχών γίνονται οι διεργασίες για τη διεξαγωγή των εκλογών στο Μεξικό της 2 Ιουνίου - Η σχέση των καρτέλ, η νέα δολοφονία και οι απειλές προς τους υποψηφίους.

Υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές στην πολιτεία Μορέλος στο Μεξικό (κεντρικά) δολοφονήθηκε Τρίτη (28/05). Ενώ ένας δεύτερος τραυματίστηκε στην πολιτεία Χαλίσκο (δυτικά). Τα περιστατικά ανακοίνωσαν οι Αρχές.

Στη Μορέλος, υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές στην πόλη Κουάουτλα, ο Ρικάρδο Αρισμέντι έχασε τη ζωή του. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, ο ίδιος χτυπήθηκε με πέντε σφαίρες στο κεφάλι, προτού οι δυο δράστες διαφύγουν με μοτοσικλέτα.

Στη Χαλίσκο, ο Χιλμπέρτο Παλομάρ, υποψήφιος για το αξίωμα του δημάρχου της πόλης Ενκαρνασιόν δε Δίας, τραυματίστηκε από τέσσερις σφαίρες μέσα σε σπίτι. Καθώς εκείνος ετοίμαζε προεκλογική εμφάνιση μαζί με δυο συνεργάτες του, σύμφωνα με αξιωματούχο αρμόδιο για την ασφάλεια στην πολιτεία, τον Ρικάρδο Σάντσες Βερούβεν.

Το πλαίσιο των επιθέσεων

Οι επιθέσεις διαπράχθηκαν μερικά εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές της 2ης Ιουνίου. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες στην ιστορία του Μεξικού και στις οποίες οι πολίτες θα κληθούν να αναδείξουν πρόεδρο. Παράλληλα, θα εκλέξουν πάνω από 20.000 αιρετούς σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό και τοπικό επίπεδο.

Η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε από δεκάδες επιθέσεις, αποδιδόμενες σε συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, εναντίον υποψηφίων. Περίπου τριάντα από τους οποίους δολοφονήθηκαν, σύμφωνα με την οργάνωση Data Cívica. Επίσημα, η κυβέρνηση καταμετρά 22 φόνους υποψηφίων.

Τα καρτέλ των ναρκωτικών και άλλες συμμορίες ασκούν πίεση στους υποψήφιους όλων των κομμάτων, επιδιώκοντας να διατηρήσουν ή να αυξήσουν την επιρροή τους μετά τις εκλογές. Σύμφωνα με τις αρχές, συχνά επιδιώκουν την επιβολή δικών τους υποψηφίων, επιλέγοντας κάποιον και προειδοποιώντας τους αντιπάλους του ότι τους απαγορεύουν τη συμμετοχή. Την ίδια στιγμή, απειλούν πως θα δολοφονήσουν τυχόν παραβάτες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.