Ανήμερα της 571ης επετείου από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σε ομιλία του μεταξύ άλλων πως  «Αν και κάποιοι δεν μπορούν ακόμη να το αποδεχτούν, η Κωνσταντινούπολη είναι τουρκική, η Κωνσταντινούπολη είναι μουσουλμανική και θα παραμείνει έτσι για πάντα με τη βοήθεια του Θεού».

«Δεν θα επιτρέψουμε η Κωνσταντινούπολη να αποκοπεί από το πνεύμα της κατάκτησης και του (Μωάμεθ) του Πορθητή. Αν και ακόμη και σήμερα δεν το αποδέχονται», επισήμανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι η Κωνσταντινούπολη «είναι η κληρονομιά του Πορθητή, των προγόνων μας, του ιερού στρατού, των πεσόντων». Την ίδια στιγμή, τη χαρακτήρισε ως «κόρη του ματιού» της Τουρκίας.

«Έτσι υπηρετήσαμε πάντα στην πόλη αυτή. Έτσι λυτρώσαμε την Αγία Σοφία από τα δεσμά της και την ανοίξαμε για προσευχή σύμφωνα πάντα με τη διαθήκη του Μωάμεθ του Πορθητή», τόνισε.

Σε επίσημο μήνυμά του, ο Ερντογάν επίσης εξηγεί μεταξύ άλλων ότι «η πίστη, η αποφασιστικότητα και το κουράγιο που επέδειξαν ο Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ και οι ηρωικοί στρατιώτες του κατά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, μας δίνει σήμερα έμπνευση για την επίτευξη του στόχου του Τουρκικού Αιώνα».

«Μνημονεύω με ευσπλαχνία, σεβασμό και ευγνωμοσύνη τον Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ και τους αγαπητούς μας μάρτυρες που μας άφησαν κληρονομιά αυτή τη μοναδικής ομορφιάς παγκόσμια πόλη και χαιρετίζω όλους τους πολίτες μας με τα πιο εγκάρδια συναισθήματά μου», καταλήγει ο Τούρκος πρόεδρος.

Τι είπε για την Αγία Σοφιά

Παράλληλα, σχολίασε ότι πρόκειται για «πηγή έμπνευσης σε ό,τι αφορά την επίτευξη του στόχου του Τουρκικού Αγώνα». Ενώ αναφέρθηκε και στην Αγία Σοφία, τονίζοντας ότι η μετατροπή της σε τζαμί τη «λύτρωσε από τα δεσμά της».

«Εμείς δεν είδαμε την Κωνσταντινούπολη ως μια πόλη ανάμεσα σε άλλες. Μας την κληροδότησαν οι στρατιώτες του ευλογημένου εκείνου στρατού. Προσέχουμε την Κωνσταντινούπολη ως κόρην οφθαλμού. Σπάσαμε τις αλυσίδες της Αγίας Σοφίας και την ανοίξαμε πάλι εκπληρώνοντας τη διαθήκη του Πορθητή.

Αφήνουμε τη σφραγίδα μας με τα έργα και τις υπηρεσίες μας. Θεού θέλοντος θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε, να διαφυλάττουμε και να ομορφαίνουμε την αγαπημένη μας Κωνσταντινούπολη», σημείωσε χαρακτηριστικά.