Από την προσεχή σχολική χρονιά οι Τούρκοι μαθητές και μαθήτριες (από το… νηπιαγωγείο έως την τελευταία τάξη του Λυκείου) θα «εμπλουτίζουν» την «εθνική τους συνείδηση» με μαθήματα για την ΑΟΖ, την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα. Δεν θα γράφεται δηλαδή, όπως μαθαίνω, στα μαθήματα «Αιγαίο», αλλά θάλασσα των νησιών.

Στα σχολικά βιβλία θα συμπεριληφθούν και χάρτες της Γαλάζιας Πατρίδας για να εξηγείται καλύτερα η ανατολική Μεσόγειος, η Θάλασσα των Νήσων (όπως αποκαλείται το Αιγαίο) και η στρατηγική σημασία της Κύπρου για την Τουρκία και τον τουρκικό κόσμο. Η ενσωμάτωση ενός δόγματος εξωτερικής πολιτικής στην τουρκική εκπαίδευση υποδηλώνει μια αλλαγή προσέγγισης προς ένα πιο εθνικιστικό πλαίσιο.

Όλη η νέα διδακτέα πλέον ύλη της λεγόμενης Γαλάζιας Πατρίδας στα σχολικά βιβλία, δείχνει τις επεκτατικές βλέψεις ή τα απραγματοποίητα όνειρα της Τουρκίας στην περιοχή μας.

***

Όταν η εθνική ατζέντα για την τιμή της φέτας εκτοπίζει την ευρωπαϊκή

‘Ελεγε ο Όττο Φον Μπίσμαρκ: «Τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται ύστερα από το κυνήγι, κατά τη διάρκεια του πολέμου και πριν από τις εκλογές». Επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, τα ψέματα, τα πολιτικά, πάνε και έρχονται. Ελάχιστοι, φερ΄ειπείν υποψήφιοι ομιλούν για την ευρωπαϊκή ατζέντα, πάνω στην οποία διεξάγονται οι ευρωεκλογές.

Για παράδειγμα, ακούς υποψηφίους να κάνουν λόγο για συντάξεις ή ότι η ευρωβουλή χρειάζεται έναν… οικονομολόγο (ωσάν δεν έχει), ομιλούν για αυξήσεις μισθών (εάν εκλεγούν), για την ακρίβεια, για την τιμή της φέτας, για τη μείωση ή όχι του ΦΠΑ, για τα ράντζα στα νοσοκομεία και την κατάρρευση του ΕΣΥ, θέματα βεβαίως ενδιαφέροντα (ωσάν να βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο εθνικών εκλογών) πλην όμως όλα αυτά δεν περιλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή ατζέντα.

Τι είδους θέματα ενδιαφέρουν την ατζέντα όλων των χωρών της ΕΕ; Πρώτο και σημαντικό η κοινή αγροτική πολιτική, ακολουθεί ο αμυντικός βραχίονας, η διεύρυνση άλλων κρατών (κυρίως των Δυτικών Βαλκανίων). το προσφυγικό, ο ευρωστρατός, η τεχνητή νοημοσύνη και βεβαίως το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης 2 (όπου θα δοθεί πραγματική μάχη). Ακούσατε κάποιον υποψήφιο (όχι πολιτικό αρχηγό), στις ατέλειωτες ώρες των πολιτικών συζητήσεων στα πάνελ των τηλεοράσεων να συζητεί για τα θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας;

***

Ποιο κόμμα προηγείται στη Ευρώπη και με πόσες απώλειες

Και όμως βάσει αυτών των θεμάτων και των θέσεων που παίρνουν τα κόμματα θα εξαρτηθεί η επανεκλογή ή όχι (για παράδειγμα) της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γιατί κάποιες δημοσκοπήσεις που έρχονται από την Ευρώπη, μια ανάσα πριν από την Κυριακή των εκλογών, δίνουν μεν προβάδισμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αλλά με απώλειες, ίσως δύο ή τρεις έδρες λιγότερες.

Ακολουθούν οι Σοσιαλιστές και αυτοί με απώλειες και στην τρίτη και τέταρτη θέση είναι η Ταυτοτική Δεξιά (διάβαζε Λεπέν) και το κόμμα όπου είναι ενταγμένη η Μελόνι, στην πέμπτη το κόμμα του Μακρόν και τέλος οι Πράσινοι, και Αριστεροί.

***

Τα πρόστιμα που βγαίνουν από τη μία τσέπη και μπαίνουν στην άλλη

Όταν η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επιβάλλει πρόστιμο σε υπουργείο, αλήθεια ποιος το πληρώνει; Το υπουργείο; Ή εμείς; Να πάρτε για παράδειγμα το πρόστιμο των 400.000 ευρώ που έχει επιβληθεί στο υπουργείο Εσωτερικών για την υπόθεση των emails της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου; Ποιος θα το πληρώσει; Πού θα πάνε τα λεφτά; Στην ουσία όταν επιβάλλονται πρόστιμα σε δημόσιες υπηρεσίες τα χρήματα βγαίνουν από τη μία τσέπη και πάνε στην άλλη και στην τελική ευθεία τα πληρώνουν οι φορολογούμενοι.

Τώρα στην συγκεκριμένη περίπτωση, αναμένεται να υπάρξει ένα είδος έφεσης και το πρόστιμο θα μειωθεί (έτσι γίνεται συνήθως με τις δημόσιες υπηρεσίες). Αλλά κάπου θα πρέπει να χρεωθεί. Ποιος ή ποια από το υπουργείο Εσωτερικών θα παραλάβει το πρόστιμο; Συνήθως τα πρόστιμα πηγαίνουν προς τακτοποίηση στην Υπηρεσιακή Γραμματεία του υπουργείου Εσωτερικών, στην Γεωργία Βαλατσού (ή «Γιόλα», όπως την φωνάζουν οι συνάδελφοί της).

Τα χρήματα εισπράττονται από ταμεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων) εάν υπάρξει τελεσίδικη απόφαση. Για αυτό λέμε από τη μία τσέπη βγαίνουν από την άλλη μπαίνουν.

***

Περπατώντας στον Κήπο του Προεδρικού με μια Γιαπωνέζα πριγκίπισσα

Στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου δέχθηκε χθες την πριγκίπισσα Kako της Ιαπωνίας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου. Η νεαρή πριγκίπισσα, εντυπωσίασε με το παραδοσιακό μεταξωτό κιμονό της και τα παραδοσιακά ξύλινα υποδήματα γνωστά ως okobo. Η συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε στο γνωστό περίπτερο του κήπου. Οι δυο τους είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στον όμορφο κήπο του Προεδρικού Μεγάρου.

Η κυρία Σακελλαρόπουλου ξενάγησε την Πριγκίπισσα της Ιαπωνίας και της μίλησε για τα γλυπτά έργα τέχνης που εκτίθενται καθώς και για τα είδη των φυτών και των λουλουδιών. Η Πριγκίπισσα Kako έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το γεγονός ότι ο κήπος είναι ανοιχτός και προσβάσιμος στους πολίτες.

Οι δυο τους αντάλλαξαν, ως είθισται, και δώρα. Η πριγκίπισσα πρόσφερε στην Πρόεδρο ένα περίτεχνο βάζο σε μπλε αποχρώσεις και η κύρια Σακελλαρόπουλου με τη σειρά της, σκουλαρίκια από το Μουσείο Μπενάκη και τον κατάλογο της έκθεσης «Ένδυμα Ψυχής».

Να σημειώσω ότι η επίσκεψη της Kako στην Ελλάδα, γίνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 125 ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας – Ιαπωνίας. Στις σύντομες δηλώσεις τους, παρουσία των ΜΜΕ, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας που συνδέουν τους δύο λαούς, τονίζοντας τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας, ιδίως στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού.

Η Πριγκίπισσα Kako ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή και, μεταφέροντας μήνυμα του Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας, εξέφρασε την πεποίθηση για περαιτέρω ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

***

Το δώρο της Μαρέβας στην Πριγκίπισσά Κάκο

Ένα εξαιρετικό δώρο μοναδικού συμβολισμού χάρισε η σύζυγος του Πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη στην Πριγκίπισσα Κάκο της Ιαπωνίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι δύο κυρίες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να διαπιστώσουν την κοινή τους αγάπη για τον πολιτισμό, την παράδοση και τη δεξιοτεχνία.

Το ιδιαίτερα θερμό κλίμα ανάμεσά τους επισφραγίστηκε με το δώρο που έκανε η κα Μητσοτάκη στην καλεσμένη της. Πρόκειται για ένα μοναδικό έργο τέχνης, φιλοτεχνημένο από την visual artist Ayumi Paul που κατάγεται από την Ιαπωνία. Το έργο-ωδή στους πολιτισμούς της Ελλάδας και της Ιαπωνίας έχει τίτλο “Song of Mount Parnassos” («Το τραγούδι του όρους Παρνασσός») και φιλοδοξεί να ενώσει τις δύο κουλτούρες, με αναφορές στα εμβληματικά βουνά τους, τον Παρνασσό και το Fuji. Για τους Ιάπωνες το δέντρο είναι ιερό και «άγιο».

Όπως είπε η καλλιτέχνιδα Ayumi, που ήταν παρούσα στη συνάντηση, την ενέπνευσε η ενέργεια του Παρνασσού, η οποία μετουσιώνεται στο τραγούδι που αποτυπώνεται στο έργο της.

***

Βουντού- βουντού και γαλάζιοι ντυμένοι στα… πράσινα

Καμία φορά η τηλεόραση προδίδει, κυρίως όταν είναι σε απευθείας μετάδοση πρόσωπα και γεγονότα. Για παράδειγμα, ουδείς πολιτικός, οποίος έχει επιφορτιστεί από το κόμμα συγκεκριμένο πλάνο περιοδειών για τις ευρωεκλογές, θα ήθελε να εμφανιστεί στην τηλεόραση έστω και τυχαίως στο Βερολίνο, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου να κρατά την σημαία του Παναθηναϊκού (να φορά όμως γαλάζιο- για τους τύπους- μπλουζάκι) και να πανηγυρίζει χοροπηδώντας, φωνάζοντας ρυθμικά … «βουντού- βουντού και πράσινη μαγεία».

Ένας υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, ένας πρώην υπουργός ο Κώστας Τσιάρας, ένας άλλος πρώην υφυπουργός ο Κώστας Βλάσης και πέντε έως έξι γαλάζιοι βουλευτές βρέθηκαν το τριήμερο στο Βερολίνο για τον Final4, ντυμένοι στα πράσινα. Α, να μη ξεχάσω ήταν ακόμα ένας πρώην υπουργός και ένας υφυπουργός, αλλά για τον τελευταίο μάλλον δεν ήταν και τόση ευχάριστη η παραμονή του στο Βερολίνο (λόγω των επεισοδίων).

Πάντως ο Ανδρέας Νικολακόπουλος δήλωσε πως θα είναι και σήμερα στον αγώνα του Ολυμπιακού με την Φιορεντίνα για να στηρίξει ελληνική ομάδα.

***

Συνεχίζει να προκαλεί η Γκορντάνα

Εκείνο που παρατηρώ είναι ότι συνεχίζει να προκαλεί η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία όχι μόνο υποστηρίζει ότι σεβάστηκε τη Συμφωνία των Πρεσπών (λέμε τώρα), όταν στην ορκωμοσία της αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία», αλλά πετά το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά λέγοντας πως έχει αθετήσει το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις της ενώπιον δημοσιογράφων, η πρόεδρος ανέφερε ότι δεν παραβίασε τη συμφωνία στην ορκωμοσία της. Μάλιστα, επικαλέστηκε για ακόμα μία φορά το ατομικό δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και τον αυτοπροσδιορισμό. Συμπλήρωσε δε ότι το κείμενο του όρκου που υπέγραψε φέρει τη συνταγματική ονομασία της χώρας, η οποία είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

***

Ακροδεξιά πρόκληση στο Πέραμα

Στο Πέραμα της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, της ανεργίας, των εργατικών ατυχημάτων αλλά και των συνδικαλιστικών αγώνων, κάτι συμβαίνει τον τελευταίο καιρό. Πριν από δύο εβδομάδες περίπου, είδαμε από ανθρώπους του Δήμου να καταβρέχονται με μία μάνικα υδροφόρας του Δήμου, μία ομάδα Ρομά που έκαναν το έγκλημα να βρίσκονται σε ένα πάρκο του Περάματος.

Εκτός από αυτή την εικόνα του δημαρχιακού «τσαμπουκά», έμαθα πως την Παρασκευή 31 Μαΐου, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο καλεί σε προεκλογική συγκέντρωση στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου Περάματος στις 7 το απόγευμα. Έδωσε δηλαδή ο Δήμος άδεια στους πρώην Επενίτες και Χρυσαυγίτες Κώνστα και Ζαφειρόπουλο και στον υποψήφιο τους Κώστα Πλεύρη να κάνουν το ακροδεξιό σόου τους. Η εκδήλωση έχει σαφή ρατσιστικό χαρακτήρα καθώς ο τίτλος της είναι «Ελληνικά χέρια με ελληνική παραγωγή».

Εκεί που τα Τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής χτυπούσαν Αιγύπτιους μετανάστες και μέλη του ΚΚΕ, ένα άλλο ακροδεξιό μόρφωμα θα βγάλει το δηλητήριο του με την άδεια του Δήμου μάλιστα. Το είδαμε και αυτό στις Ευρωεκλογές.

***

Non flight zone

Tτην έκδοση ΝΟΤΑΜ προχώρησε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, μετά από αίτημα της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι πτήσεις ελικοπτέρων και ελαφρού τύπου ιπτάμενων μέσων (drones κ.λπ), για λόγους ασφαλείας στο πλαίσιο διεξαγωγής του τελικού UEFA Europa Conference League.

Η οδηγία απαγόρευσης έχει ισχύ από την 14.00 ώρα της 29 Μαΐου 2024 έως και την 06.00 ώρα της επόμενης μέρας και καλύπτει περιοχή του λεκανοπεδίου της Αττικής, στην οποία περιλαμβάνονται τα σημεία όπου θα διεξαχθεί η αθλητική διοργάνωση καθώς και σχετικές με αυτή εκδηλώσεις. Της απαγόρευσης εξαιρούνται οι ειδικές και κρατικές πτήσεις και σε ύψος όχι μικρότερο των 5.000 ποδών πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.