Ο εμίρης του Κατάρ, Σεΐχης Ταμίμ Μπιν Χαμάν Αλ Θανί, πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Η συνάντησή του έγινε μόλις λίγους μήνες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ντόχα.

Ο εμίρης βρέθηκε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα, συναντήθηκε και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η επίσκεψη του στην Ελλάδα σηματοδοτεί την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, σε μια σειρά από τομείς με έμφαση στον τομέα της οικονομίας και των επενδύσεων, αλλά και στην ενέργεια, τον τουρισμό και την άμυνα.

Υπενθυμίζεται ότι το Κατάρ έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Μέγαρο Μαξίμου

Τον εμίρη του Κατάρ συνοδεύουν ο επικεφαλής του γραφείου του και οι υπουργοί Μεταφορών, Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Πολιτισμού, ο υφυπουργός Εξωτερικών, ο Διευθυντής Σπουδών και Έρευνας και ο διευθύνων σύμβουλος της Αρχής Επενδύσεων του Κατάρ (Qatar Investment Authority), ενός από τους μεγαλύτερους κρατικούς επενδυτικούς φορείς στον κόσμο.

Από την ελληνική πλευρά στις διευρυμένες συνομιλίες συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, Άμυνας Νίκος Δένδιας, Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την οικονομική εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

Συνάντηση στο Προεδρικό

Τον εμίρη καλωσόρισε στον Προεδρικό Μέγαρο η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφερόμενη στις φιλικές σχέσεις Ελλάδας και Κατάρ που «στηρίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στην κοινή μας προσήλωση στις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου».

«Με αυτόν τον γνώμονα οι δύο χώρες μας διαδραματίζουν έναν σημαντικό και σταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή μας. Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία για τη Μέση Ανατολή, η χώρα μου εκτιμά ιδιαίτερα τον διαμεσολαβητικό ρόλο του Κατάρ στην ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή της Γάζας και στην τεράστια ανθρωπιστική κρίση που έχει δημιουργηθεί εκεί» συνέχισε η κ. Σακελλαροπούλου.

Για να προσθέσει στη συνέχεια: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προσπαθεί να συμβάλλει στην επίτευξη μιας άμεσης και βιώσιμης κατάπαυσης του πυρός. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να ενταθούν οι συλλογικές μας προσπάθειες ώστε να επιτύχουμε την κατάπαυση των εχθροπραξιών, την απελευθέρωση των ομήρων και την διασφάλιση απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας. Ευελπιστούμε για την ειρήνευση στην περιοχή και στηρίζουμε τη λύση των δύο κρατών, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Ο Σεϊχης Ταμίμ Μπιν Χαμάν Αλ Θανί απευθυνόμενος στην ΠτΔ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους

Τέλος, αναφερόμενη στο ζήτημα των διμερών σχέσεων σημείωσε ότι «υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες και δυνατότητες για την επίτευξη αμοιβαίων επωφελών συνεργασιών σε πολλούς τομείς. Για τον σκοπό αυτό, είμαι βέβαιη ότι η επίσκεψή σας στην Αθήνα δίνει ένα σημαντικό μήνυμα, είναι ένα σημαντικό άλμα στις διμερείς μας σχέσεις».

Από την πλευρά του, ο εμίρης συμφώνησε ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Για το θέμα του πολέμου στη Γάζα, ο εμίρης εξέφρασε την εκτίμησή του για τον ρόλο και τη στάση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στη Γάζα, προσθέτοντας στη συνέχεια:

«Δυστυχώς, κάθε μέρα διαπράττονται σφαγές εις βάρος του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα και άλλες περιοχές. Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι στην πόλη της Ράφα που δεινοπαθούν, δυστυχώς υπάρχουν σφαγές, δεν μπορώ να περιγράψω πώς γίνεται η κατάσταση αυτή. Εμείς μιλάμε για τη Ράφα, υπάρχουν σφαγές που συντελούνται κάθε μέρα, όμως εδώ και οκτώ μήνες, από τον Βορρά προς τον Νότο, γίνονται κάθε μέρα αυτές οι τραγωδίες.

»Η στάση του Κατάρ είναι γνωστή. Εμείς είμαστε υπέρ της λύσης των δύο κρατών και να ζούνε οι δύο χώρες, οι δύο λαοί, με ειρήνη στην περιοχή. Συνεργαζόμαστε με τους φίλους μας τους Έλληνες για να αποστείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια, όπως επίσης συνεργαζόμαστε για την απελευθέρωση των ανθρώπων που κρατούνται εκεί. Αυτό είναι ένα ανθρώπινο θέμα για το οποίο εμείς εργαζόμαστε και πρέπει όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί να επιστρέψουν στις οικογένειές τους, στους γονείς τους».