5 το πρωί: Ωρα τελικού για τον Ολυμπιακό – Δημοσκοπική πτώση για τη ΝΔ – Νέα αποκάλυψη για τα Τέμπη

Πτώση σημειώνει η ΝΔ στη δημοσκόπηση της Μetron Analysis, με όλα τα κόμματα να βρίσκονται σε προεκλογικό πυρετό ενόψει ευρωεκλογών. Το βλέμμα όλων, ωστόσο, είναι στραμμένο στον αποψινό μεγάλο τελικό του Conference League, που μεταδίδει το MEGA στις 22:00.

1

Πτώση για τη ΝΔ - Ποια κόμματα κινούνται στο όριο

  • Η εκτίμηση ψήφου: Ελαφριά πτώση καταγράφει η Νέα Δημοκρατία, η οποία πάντως συνεχίζει να προπορεύεται στην εκτίμηση ψήφου για τις Ευρωεκλογές, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis για το MEGA. Αναλυτικότερα, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στην πρώτη θέση με 31% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 15,7%, το ΠαΣοΚ με 12,9%, το ΚΚΕ με 7,9%, η Ελληνική Λύση με 7,3%, η Πλεύση Ελευθερίας με 4,2% και η ΝΙΚΗ με 3,8%.
  • Τα κόμματα που βρίσκονται στο όριο: Από εκεί και πέρα υπάρχει μια σειρά κομμάτων που καταγράφουν ποσοστά λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το εκλογικό όριο του 3% που απαιτείται για την είσοδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, το ΜέΡΑ25 βρίσκεται στο 3,3%, η Νέα Αριστερά στο 3%, η Φωνή Λογικής στο 2,4% και οι Δημοκράτες στο 2,3%.
  • Η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών: Όσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, τις περισσότερες θετικές γνώμες με 40% συγκεντρώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 37%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 36%, ο Ανδρέας Λοβέρδος με 32% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 31%.
2

Ανελέητο σφυροκόπημα στη Ράφα- Ιστορική αναγνώριση της Παλαιστίνης

  • Βομβαρδίζουν εκτοπισμένους: Δεν έχουν τέλος τα ισραηλινά πλήγματα και επιδρομές στη Ράφα, όπου πλήθος εκτοπισμένων Παλαιστινίων έχει καταφύγει, παρά τη διεθνή κατακραυγή για κατάπαυση του πυρός. Οι επιθέσεις του Ισραήλ εντάθηκαν ήδη από χθες τα ξημερώματα, παρά την εντολή του ανωτάτου δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών, ενώ τανκς έφτασαν ως το κέντρο της Ράφα. Στην επισημασμένη ανθρωπιστική περιοχή του Μαουάσι, τέσσερις οβίδες αρμάτων μάχης έπληξαν σκηνές σκοτώνοντας 21 αμάχους και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους.
  • Ιστορική αναγνώριση: Επίσημη είναι πλέον η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από τρεις ευρωπαϊκές χώρες, την Ισπανία, την Ιρλανδία και τη Νορβηγία, σε μια ιστορική κίνηση που είχε προαναγγελθεί εδώ και μέρες και αποσκοπεί στην άσκηση πίεσης για παύση των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας. Από την πλευρά του το Ισραήλ κατηγορεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ως «συνεργούς στις εκκλήσεις για γενοκτονία του εβραϊκού λαού».
  • Διεθνείς αντιδράσεις: Για πρώτη φορά, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζήτησαν για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ισραήλ εάν δεν συμμορφωθεί με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Την ίδια στιγμή, το Κατάρ τονίζει ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα ενδέχεται να «περιπλέξουν τις προσπάθειες μεσολάβησης», ενώ ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι απειλείται άμεσα λιμός στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, όπου τα περισσότερα νοσοκομεία δεν λειτουργούν πλέον.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Νέα αποκάλυψη του Mega για το «μπάζωμα» στα Τέμπη

  • Επιβεβαιώνεται το μπάζωμα; Σε νέες αποκαλύψεις για το «μπάζωμα» του σημείου της πολύνεκρης τραγωδίας στα Τέμπη προχώρησε ο αστυνομικός συντάκτης των «Νέων» και του «Βήματος», Βασίλης Λαμπρόπουλος. Παρά την επιμονή των συγγενών των θυμάτων, η κυβέρνηση απέρριπτε την αλλοίωση του χώρου. Ωστόσο, αποκαλύπτεται πως το βράδυ της 3ης Μαρτίου πραγματοποιήθηκε μια σύσκεψη με πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, γεγονός που επιβεβαιώνουν τόσο η ΕΛΑΣ όσο και η Πυροσβεστική.
  • Ποιοι ήταν παρόντες; Στη συνάντηση συμμετείχε ο τότε περιφερειάρχης Λάρισας, Κώστας Αγοραστός, ο τότε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος, και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς. Παρόντες ήταν και αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής, αλλά και εκπρόσωπος της Hellenic Train.
  • Προς τι η βιασύνη; Η πρόταση της πλήρης διαμόρφωσης του χώρου των Τεμπών υπήρξε με επίκληση την άμεση έναρξη των δρομολογίων των τρένων, με τις διαδικασίες να ξεκινούν ήδη από την επόμενη ημέρα και να ολοκληρώνονται μεταξύ 4ης και 6ης Μαρτίου. Ωστόσο, τα δρομολόγια των τρένων ξεκίνησαν εκ νέου μερικές εβδομάδες αργότερα, στις 29 Μαρτίου.
4

Απόψε ο ιστορικός τελικός του Conference για τον Ολυμπιακό

5

Η Ανδραβίδα «φρούριο» για τα F-35

  • Αναβαθμίζεται η Ανδραβίδα: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την LOA αποφάσισε να εγκρίνει μια πιθανή στρατιωτική πώληση στην κυβέρνηση της Ελλάδας F-35 Joint Strike Fighter συμβατικής απογείωσης και προσγείωσης (CTOL) και σχετικού εξοπλισμού, με στόχο την αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης της Ανδραβίδας. Τα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό έχουν ήδη αποδεσμευθεί, όμως οι διαπραγματεύσεις παραμένουν στον «πάγο» παρά τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού.
  • Σε τι διαφέρουν τα νέα F-35; Η Πολεμική Αεροπορία δεν ήθελε ένα απλό μαχητικό F-35 από αυτά που ήδη επιχειρούν σε διάφορες πολεμικές αεροπορίες στο ΝΑΤΟ, αλλά ήθελε τον πιο εξελιγμένο τύπο, το F-35 block 4, που τώρα βρίσκεται στο στάδιο της παραγωγής από την κατασκευάστρια εταιρεία με προηγμένο ραντάρ, με πιο σύγχρονο λογισμικό και με πιο ισχυρό οπλισμό που θα συμβάλει στη διασφάλιση της αεροπορικής υπεροχής.
  • Πότε ξεκινά η εκπαίδευση; Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα πρώτα F-35 θα παραληφθούν το 2028 αλλά η εκπαίδευση των πιλότων και των τεχνικών θα αρχίσει σε μερικούς μήνες, με την υπογραφή του συμβολαίου, ακολουθώντας τα πρότυπα των ισραηλινών.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.