Ελάχιστες ώρες πριν από τη σέντρα του τελικού του Conference League μεταξύ του Ολυμπιακού και της Φιορεντίνα η Νέα Φιλαδέλφεια και δη οι γειτονιές γύρω από την OPAP Arena θυμίζoυν έρημη πόλη.

Περισσότερο στην εποχή του lockdown εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού παρά σε ποδοσφαιρική γιορτή παραπέμπει η κατάσταση, ανήμερα του ιστορικού αγώνα επί ελληνικού εδάφους, δεδομένων των αυστηρών μέτρων που έχει λάβει η ΕΛΑΣ σε συνεργασία με την UEFA για την αποτροπή επεισοδίων.

Διάσπαρτοι αστυνομικοί, απαγόρευση διέλευσης σε ουκ ολίγους δρόμους, καταστήματα κλειστά, σχολεία που δεν άνοιξαν για να μετατραπούν σε χώρους στάθμευσης, κάτοικοι που έχουν περιοριστεί στα σπίτια τους κινούμενοι μόνο με ειδική διαπίστευση.

Τα μέτρα τάξης

Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί από την Ασφάλεια, την Τροχαία, τη Νομική και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία βρίσκονται επί ποδός για τον μεγάλο τελικό του Conference League.

Ειδικότερα, από την Ελληνική Αστυνομία έχει καταρτιστεί ένα πλαίσιο μέτρων με εντατικούς ελέγχους έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή προσέλευση των φιλάθλων.

Οι οδοί που έχουν υποστεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι οι: Λεωφόρος Δεκελείας, Εφέσου, Πίνδου, Σμύρνης, Προύσης, Αγίας Τριάδος, Επταλόφου, Δαρδανελλίων, Καλλιπόλεως, Σάββα Σαββίδη, Σάββα Σταματιάδη, Ελ Αλαμέιν και Πατριάρχου Κωνσταντίνου.

Στις συγκεκριμένες οδούς δεν θα επιτρέπεται η διέλευση με όχημα ακόμα και για επαγγελματικό λόγο, όπως οι διανομείς φαγητού, ενώ υπενθυμίζεται ότι περιμετρικά του γηπέδου θα εισέρχονται μόνο άτομα με σχετική διαπίστευση.

Επίσης απαγορεύονται «οι πτήσεις ελικοπτέρων και ελαφρού τύπου ιπτάμενων μέσων (drones κ.λπ), για λόγους ασφαλείας».

Πώς θα φτάσουν οι φίλαθλοι στην «OPAP Arena»

Τα μέτρα προβλέπουν τη δημιουργία δύο διαφορετικών σημείων συγκέντρωσης για τους φιλάθλους των δύο ομάδων, τα λεγόμενα fun meeting points, η μετακίνηση των οποίων θα πραγματοποιηθεί ελεγχόμενα συνοδεία αστυνομικών με συρμούς του ΗΣΑΠ αλλά και λεωφορεία του ΟΣΥ που θα διατεθούν αποκλειστικά για αυτό το σκοπό.

Ειδικότερα, οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού, που έχουν προμηθευτεί κόκκινα εισιτήρια, θα συγκεντρωθούν σε ειδικά διαμορφωμένο σημείο του περιβάλλοντα χώρου του ΣΕΦ.

Από εκεί από τις 18:30 αρχίζει η σταδιακή μεταφορά τους με συρμούς του ΗΣΑΠ, χωρίς ενδιάμεσες στάσεις, προς τον σταθμό «Περισσό», και στη συνέχεια θα μεταβαίνουν στο γήπεδο με τη συνοδεία αστυνομικών.

Οι συρμοί του ΗΣΑΠ θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη μεταφορά των φιλάθλων και δεν θα υπάρχει δυνατότητα χρήσης από άλλους πολίτες.

Παράλληλα, για τους φιλάθλους της Φιορεντίνα, στους οποίους έχουν διατεθεί μπλε εισιτήρια, έχει προβλεφθεί η συγκέντρωσή τους σε χώρο στο ΟΑΚΑ κι από ‘κει θα μεταφερθούν υπό αυστηρά μέτρα προστασίας στο γήπεδο με λεωφορεία του ΟΣΥ.

Οι ουδέτεροι που έχουν εξασφαλίσει λευκό εισιτήριο, θα εξυπηρετηθούν από τους σταθμούς «Ειρήνη» και «Θησείο» του ΗΣΑΠ, με κατεύθυνση, χωρίς ενδιάμεση στάση, τον σταθμό «Περισσό».

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για την εξυπηρέτηση θεατών που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο ή έχουν μειωμένη κινητικότητα. Από τη διοργανώτρια Αρχή θα διατεθούν minivans που θα τους μεταφέρουν από και προς το σταθμό του ΗΣΑΠ «Περισσός» όσο και από το πάρκινγκ του πάρκου Αποστολάκη.

Όλοι οι φίλαθλοι πρέπει να έχουν στην κατοχή τους το νόμιμο εισιτήριο, το οποίο είναι αυστηρά προσωποποιημένο, καθώς και την αστυνομική τους ταυτότητα.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο γήπεδο

Ήδη από το βράδυ της Κυριακής οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει στη σφράγιση του γηπέδου και την έρευνα όλων των χώρων του, από ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.

Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί περίμετρος ασφαλείας στον εξωτερικό του χώρο, από τον οποίο περνούν μόνο όσοι φέρουν ειδική διαπίστευση και κατόπιν αυστηρού ελέγχου. Συνεπώς, οι φίλαθλοι με την άφιξή τους στο γήπεδο θα κατευθύνονται στα ανάλογα σημεία πρόσβασης θεατών ενώ θα κληθούν εκ νέου να επιδείξουν το εισιτήριό και την ταυτότητά τους και θα υποβάλλονται σε σωματικό έλεγχο.

Στα εισιτήρια που έχουν λάβει μέσω της εφαρμογής της UEFA υπάρχουν όλοι οι σχετικοί όροι καθώς και τα αντικείμενα που απαγορεύεται να έχουν στην κατοχή τους οι φίλαθλοι. Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο βρεθεί να κατέχουν οποιοδήποτε απαγορευμένο αντικείμενο, θα απομακρύνονται από τον χώρο και θα προσάγονται σε αστυνομική υπηρεσία.