Σάλος έχει προκληθεί στην Ιταλία για ένα σχόλιο που φέρεται να έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια σύσκεψης στη Ρώμη. Ο 87χρονος Ποντίφικας φέρεται να χρησιμοποίησε έναν υποτιμητικό σχόλιο για του ομοφυλόφιλους.

Συγκεκριμένα ο Πάπας Φραγκίσκος φέρεται να είπε πως υπάρχει ήδη αρκετή παρουσία ομοφυλόφιλων στην εκκλησία και ότι δεν χρειάζεται άλλους. Μάλιστα, η συγκεκριμένη φράση ειπώθηκε κατά τη διάρκεια συζήτησης για τις ιερατικές σχολές.

Κατά τη διάρκεια του ποντιφικού του αξιώματος, ο Πάπας προσπάθησε να προσφέρει μια πιο φιλόξενη προσέγγιση στους LGBTQ+ Καθολικούς, λέγοντας «ποιος είμαι εγώ να κρίνω;» όταν ρωτήθηκε για τους ομοφυλόφιλους ιερείς, και έχει επίσης προσφέρει τη δυνατότητα οι ιερείς να προσφέρουν άτυπες ευλογίες για ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Η ανεπίσημη εκδοχή

Η εφημερίδα Corriere della Sera ανέφερε ότι ο Αργεντινός Πάπας, ο οποίος μιλάει τα ιταλικά ως δεύτερη γλώσσα, μπορεί να μην είχε επίγνωση του πόσο προσβλητική ήταν η έκφραση του, προσθέτοντας ότι το σχόλιο έγινε δεκτό με απίστευτο γέλιο από τους επισκόπους.

Μέχρι στιγμής από το Βατικανό δεν υπάρχει κάποια επίσημη τοποθέτηση για το εάν ο Πάπας χρησιμοποίησε τον συγκεκριμένο όρο.