«Είναι εξαιρετικά λυπηρό ότι ο Έντι Ράμα δεν επέτρεψε σε κανένα από τα επιτυχημένα μέλη της αλβανικής διασποράς να μιλήσει στην εκδήλωση στο Γαλάτσι», σχολιάζει στο Βήμα για την πρόσφατη «προεκλογική» εμφάνιση του αλβανού πρωθυπουργού στο κλειστό γήπεδο του Γαλατσίου, ο Μπελίντ Καλίτσι, μέλος της προεδρίας του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανίας, πρώην βουλευτής και υποψήφιός του για το Δήμο Τιράνων (στις εκλογές του 2023).

Ο 37χρονος αμερικανοτραφής πολιτικός, προερχόμενος από τα παλαιότερα πολιτικά τζάκια της χώρας – είναι εγγονός του Μασάρ Καλίτσι, βουλευτή που εκπροσώπησε τα Τίρανα και το Δυρράχιο στην πρώτη αλβανική βουλή το 1921 -, το τελευταίο διάστημα ηγείται των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, που ταράσσουν την πρωτεύουσα της Αλβανίας.

Διαδηλωτές, υποστηριζόμενοι από την αντιπολίτευση, έχουν επιχειρήσει ακόμη και να εισβάλουν στο δημαρχείο, πετώντας μολότωφ. Αίτημά τους είναι η παραίτηση «του διεφθαρμένου, εκλεκτού του Έντι Ράμα», δημάρχου Τιράνων, Εριόν Βελίαϊ.

Ενώ μας αναλύει τα βαθύτερα αίτια των σοβαρών κινητοποιήσεων στην πρωτεύουσα, ο ανερχόμενος αυτός πολιτικός της μείζονος αλβανικής αντιπολίτευσης επισημαίνει μια «σύμπτωση» πίσω από τον κατ’ οίκον περιορισμό του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, και την κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας και υποψηφίου Ευρωβουλευτή με τη ΝΔ, Φρέντη Μπελέρη: την δικαστή Μανέκου-Γκιόκα-Σπάτα.

«Δεν είναι ασφαλώς καθόλου τυχαίο ότι το ίδιο πρόσωπο επιλέχθηκε να εκδικάσει και τις δύο υποθέσεις, παραβιάζοντας και στις δύο το Σύνταγμα και τους νόμους. Είναι σαφές ότι ο Έντι Ράμα χρησιμοποιεί το δικαστικό σώμα εναντίον της αντιπολίτευσης», υπογραμμίζει ο Καλίτσι.

Ποια είναι τα αίτια των διαδηλώσεων στα Τίρανα, κατά του δημάρχου Εριόν Βελίαϊ;

Όπως έχω καταγγείλει ήδη από την προεκλογική εκστρατεία το 2023, ο δήμαρχος Τιράνων και υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Εριόν Βελίαϊ, έκανε κατάχρηση δημόσιων πόρων και της διοίκησης του Δήμου Τιράνων για να εξασφαλίσει την τρίτη θητεία του.

Πέρα από την κατάχρηση κρατικών πόρων και των δεσμών του με ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος, εξαγόρασε ψήφους και εκφόβισε ψηφοφόρους.

Υπάρχουν στοιχεία γι’ αυτές τις καταγγελίες;

Καταρχάς, η έκθεση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη για τις εκλογές του Μαΐου 2023, επικαλούμενη τις ίδιες ανησυχίες, ζητούσε τη λήψη μέτρων από τις αλβανικές δικαστικές αρχές προκειμένου να λογοδοτήσουν οι δράστες.

Ωστόσο, ο Ειδικός Εισαγγελέας επενέβη επτά μήνες μετά τις εκλογές, συλλαμβάνοντας το δεξί χέρι του δημάρχου και επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας του με την κατηγορία της κατάχρησης καθήκοντος, για το σκάνδαλο διαφθοράς του αποτεφρωτηρίου των Τιράνων. Πριν από δύο μήνες, ο εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες και σε έξι διευθυντές του Δήμου.

Οι υποθέσεις φαίνεται πως παίρνουν το δρόμο της δικαιοσύνης. Εσείς τι ακριβώς ζητάτε διαδηλώνοντας έξω από το δημαρχείο;

Εφόσον ο δήμαρχος Τιράνων αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στο σκάνδαλο, η αντιπολίτευση κάλεσε σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας τους πολίτες.

Έχουμε πραγματοποιήσει οκτώ διαδηλώσεις μέχρι στιγμής στις οποίες καλούμε τον δήμαρχο σε παραίτηση και ζητάμε από τον Ειδικό Εισαγγελέα να τον κλητεύσει να λογοδοτήσει ως κύριος οικονομικός και πολιτικός ωφελούμενος του απαράμιλλου σκανδάλου διαφθοράς.

«Ο Ράμα συμβιώνει με τη διαφθορά»

Αγγίζουν καθόλου τον ίδιο τον Έντι Ράμα οι κινητοποιήσεις κατά του δημάρχου Τιράνων αλλά και κατά της κατ’ οίκον κράτησης του ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανίας και πρώην προέδρου και πρωθυπουργού της χώρας, Σαλί Μπερίσα;

Ο κ. Ράμα ελέγχει όλες τις εξουσίες. Συμβιώνει με τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα. Όλες οι διεθνείς εκθέσεις τονίζουν ότι η διαφθορά είναι διάχυτη, διαδεδομένη σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, ενώ η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι η Αλβανία έχει γίνει επιχειρησιακή βάση για το οργανωμένο έγκλημα και πύλη εισόδου για βαριά ναρκωτικά στην Ευρώπη.

Έγκυρα διεθνή Μέσα, όπως οι Times, El Pais, κ.ά., έχουν περιγράψει την Αλβανία ως «ναρκωκράτος», αποκαλύπτοντας δεσμούς μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων και καρτέλ ναρκωτικών.

Γιατί επιβλήθηκε στον κ. Μπερίσα κατ’ οίκον περιορισμός;

Στις 20 Οκτωβρίου 2023, οι ειδικοί εισαγγελείς (SPAK) και το δικαστήριο (GKKO), που ελέγχονται από τον Έντι Ράμα, διέταξαν τον κ. Μπερίσα να εμφανίζεται τακτικά ενώπιον της δικαστικής αστυνομίας, απαγορεύοντάς του και την έξοδο από τη χώρα. Οι δικηγόροι του κ. Μπερίσα ζήτησαν να προωθηθεί η υπόθεση στο Συνταγματικό Δικαστήριο, αλλά ο πολιτικά διορισμένος δικαστής αρνήθηκε.

Από τις 31 Δεκεμβρίου (2023) μέχρι σήμερα, ο κ. Μπερίσα είναι ο μόνος πολιτικός στην Ευρώπη, που κρατείται για πολιτικούς λόγους, χωρίς καμία ποινική κατηγορία, σε κατ’ οίκον περιορισμό ενώ ακόμη βρίσκεται υπό έρευνα.

Επιπλέον, κατά παράβαση του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕCHR), ο αρχηγός της αντιπολίτευσης απαγορεύεται να επικοινωνεί με οποιονδήποτε εκτός από τα μέλη της οικογένειάς του που συμβιώνουν μαζί του.

Πρόσφατα, αποκαλύφθηκε ότι η δικαστής που εξέδωσε αυτή την απόφαση, η Ιρένα Μανέκου-Γκιόκα-Σπάτα, έχει κατηγορηθεί για πλαστογραφία εγγράφων και της έχει απαγορευτεί η είσοδος στην Ελλάδα και τις λοιπές χώρες Σένγκεν για 12 χρόνια.

Υπάρχουν αντιστοιχίες μεταξύ της υπόθεσης Μπερίσα και της φυλάκισης του Φρέντη Μπελέρη;

Δεν είναι ασφαλώς καθόλου τυχαίο ότι η ίδια δικαστής, η κυρία Μανέκου-Γκιόκα-Σπάτα, επιλέχθηκε να εκδικάσει και τις δύο υποθέσεις, παραβιάζοντας και στις δυο το Σύνταγμα και τους νόμους, αφενός περιορίζοντας τον αρχηγό της αντιπολίτευσης στην άσκηση των καθηκόντων του ως βουλευτή, αφετέρου εμποδίζοντας τον κ. Μπελέρη να ορκιστεί ως εκλεγμένος δήμαρχος Χειμμάρας.

Είναι σαφές ότι ο Έντι Ράμα χρησιμοποιεί το δικαστικό σώμα εναντίον της αντιπολίτευσης.

Ποιος είναι ο λόγος πίσω από την παρεμπόδιση του κ. Μπελέρη να αναλάβει καθήκοντα δημάρχου Χειμμάρας;

Ο κ. Μπελέρης συνελήφθη αμέσως μετά την δημόσια απειλή του πρωθυπουργού στην εθνική τηλεόραση ότι «θα ασχοληθεί προσωπικά μαζί του». Ο κ. Ράμα, οι υπουργοί της κυβέρνησής του και οι φίλα προσκείμενοι ολιγάρχες έχουν τεράστιο ενδιαφέρον για τα ακίνητα στο νότο, συμπεριλαμβανομένης της Χειμάρρας, κορυφαίο τουριστικό προορισμό στην Αλβανία.

Στη Χειμάρρα χρειάζονται έναν δήμαρχο τον οποίο να μπορούν να ελέγχουν πλήρως για να εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντά τους, ανοίγοντας το δρόμο για την κατασκευή τουριστικών θέρετρων, μέσω των οποίων θα ξεπλένονται «μαύρα» χρήματα.

Πιστεύετε ότι ο κ. Ράμα θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας;

Ο κ. Ράμα απέτυχε να εφαρμόσει έστω και ένα από τα σημεία αναφοράς που σχετίζονται με τη διαδικασία ένταξης της χώρας στην ΕΕ. Επιθυμεί να αποφύγει κάθε επίβλεψη ή έλεγχο από όργανα της ΕΕ.

Συγχρόνως, θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει κάθε πρόσχημα ως άλλοθι για να αποσπάσει την προσοχή από τα εγχώρια σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με την απουσία κράτους δικαίου.

«Η εικόνα του Ράμα έχει καταρρεύσει»

Γιατί ο κ. Ράμα επέλεξε να έρθει στην Ελλάδα για μια προεκλογική ομιλία ένα χρόνο πριν τις εκλογές;

Η εικόνα του κ. Ράμα έχει καταρρεύσει στο εσωτερικό της χώρας. Προσπαθεί να οικοδομήσει μια εθνικιστική ρητορική για να επισκιάσει τα σκάνδαλά του και να έχει καρπούς στις επερχόμενες εκλογές. Η κακή διακυβέρνησή του προκαλεί μαζική μετανάστευση προς την Ευρώπη, η οποία αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού της Αλβανίας.

Σύμφωνα με τη Eurostat, οι Αλβανοί αιτούντες άσυλο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα, μετά τους Σύριους. Είναι εξαιρετικά λυπηρό ότι ο κ. Ράμα δεν επέτρεψε σε κανένα από τα επιτυχημένα μέλη της αλβανικής διασποράς να μιλήσει στην εκδήλωση στο Γαλάτσι. Να μην ξεχνάμε ότι η αλβανική διασπορά έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην αλβανική οικονομία.