Έρχεται το μεγαλύτερο «πρατήριο» καυσίμων του πλανήτη

Το Κατάρ είναι μια χώρα φιλική προς Ελλάδα και Κύπρο, που θα ελέγχει έως το τέλος δεκαετίας περίπου το ένα τέταρτο της παγκόσμιας παραγωγής LNG. Δεν είναι λίγοι άλλωστε που το χαρακτηρίζουν ως το «μεγαλύτερο πρατήριο καυσίμων του κόσμου» (LNG), με τόσο μεγάλη παραγωγή φυσικού αερίου, με σχέδιο τα 7,25 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Ο Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, ο σεΐχης μιας πλούσιας χώρας που γίνεται συνεχώς πλουσιότερη, ηγέτης του Κατάρ θα βρίσκεται από σήμερα το βράδυ στην Αθήνα πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη.

Ήδη καθοδόν προς Αθήνα, σταμάτησε στην Κύπρο, όπου άρχισε ήδη τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Πρόκειται για μια χώρα φιλική προς Ελλάδα και Κύπρο, που θα ελέγχει έως το τέλος δεκαετίας περίπου το ένα τέταρτο της παγκόσμιας παραγωγής LNG. Δεν είναι λίγοι άλλωστε που χαρακτηρίζουν το Κατάρ ως το «μεγαλύτερο πρατήριο καυσίμων του κόσμου» (LNG), με τόσο μεγάλη παραγωγή φυσικού αερίου, με σχέδιο τα 7,25 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Με εκπληκτική τεχνολογία αξιοποίησής του.

Έρχεται στην Αθήνα και ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο για επενδύσεις, όπως στην ενέργεια, στην πράσινη ενέργεια στην τεχνολογία, στα real estate, στον τουρισμό, στις μεταφορές, στην τεχνογνωσία. Το Κατάρ άλλωστε διαθέτει ένα μυθικό ποσό για επενδύσεις.

Στις συνομιλίες που θα έχει στην Αθήνα θα τεθεί το Μεσανατολικό, αφού το Κατάρ πρωταγωνιστεί στις διαδικασίες ειρήνευσης, παύσης των εχθροπραξιών, επιστροφής των προσφύγων και ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Γάζα. Θα συζητηθούν επίσης η διεθνής κατάσταση καθώς και οι διμερείς σχέσεις που το τελευταίο διάστημα έχουν φθάσει σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Ας μην ξεχνάμε και την πρόσφατη (Φεβρουάριος) επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Ντόχα, όπου μπήκαν οι βάσεις για νέα εποχή στις ελληνο-καταρινές σχέσεις.

***

Ψήφοι και ποσοστά για να κάνετε τις συγκρίσεις σας

Επειδή η προσδοκία των κομμάτων είναι να μην πέσουν κάτω από τα ποσοστά των ευρωεκλογών του 2019, σας παρουσιάζω τα ποσοστά, αλλά και τις ψήφους που είχαν τότε πάρει ώστε την Κυριακή των εκλογών να κάνετε τις συγκρίσεις. Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε.

Η ΝΔ, λοιπόν στις ευρωεκλογές του 2019, πήρε 1.873.080 ψήφους ήτοι ποσοστό 33,12%. (Ούτε μία ψήφος λιγότερη λέει συχνά ο Κυριάκος Μητσοτάκης). Ο ΣΥΡΙΖΑ (τότε με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα) έλαβε 1.343.816 ψήφους, ήτοι ποσοστό 23,76% ( ένα ποσοστό με δύο μπροστά θα είναι θρίαμβος κατά τον Στέφανο Κασσελάκη).

Το ΠαΣοΚ έλαβε 436.739 ψήφους ήτοι ποσοστό 7,72%: (κατά τον Νίκο Ανδρουλάκη το ποσοστό του ΠαΣοΚ θα είναι πολύ μεγαλύτερο, ίσως και το διπλάσιο). Το ΚΚΕ έλαβε 302.673 ψήφους ήτοι 5, 35% (και τώρα πλησιάζει το διψήφιο ποσοστό).

Βεβαίως υπάρχουν και στελέχη της ΝΔ που υπενθυμίζουν ότι λίγους μήνες ενωρίτερα η ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές του 2023 έλαβε 2.150.000 ψήφους με ένα ποσοστό 41% και να είστε βέβαιοι ότι την επομένη των εκλογών θα γίνουν και εδώ συγκρίσεις.

***

Προεκλογικά δείπνα με ολίγη πολιτική

Συμβαίνει σε κάθε προεκλογική περίοδο. Μπορεί να είναι συνταγή (όχι και τόσο επιτυχημένη) των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης, τότε που δεν υπήρχαν ιντερνέντ και facebooks, αλλά συνεχίζεται και σήμερα. Μερικά μεγαλοστελέχη κομμάτων καλούν στο σπίτι τους, άλλα στελέχη και έναν υποψήφιο για να προβάλλουν την υποψηφιότητά του.

Μία υπουργός, μου λένε, το κάνει συνεχώς, σχεδόν δύο ή τρεις φορές την εβδομάδας ενώ ένα άλλο στέλεχος (που έτυχε μάλιστα να ήταν και βουλευτής με μικρή όμως θητεία) προσκάλεσε το Σάββατο στην Κηφισιά φίλους (αλλά και υπουργούς) για να προβάλει την υποψηφιότητα ενός γαλάζιου ευρωβουλευτή, που τώρα τελευταία μένει στάσιμος στις δημοσκοπήσεις και κινδυνεύει να μην βγει.

Τώρα μεταξύ μας δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον αυτά τα τραπεζώματα, (εκτός βεβαίως από το φαγητό που έρχεται ντελίβερι από γνωστό ξενοδοχείο) διότι αφενός αφορούν φίλους του υποψήφιου ευρωβουλευτή που έτσι και αλλιώς θα τον ψήφιζαν (εάν πήγαιναν να ψηφίσουν) και αφετέρου ο υποψήφιος βγάζει ένα λόγο προσπαθώντας να τους πείσει όχι τόσο να τον ψηφίσουν αλλά να πάνε να ψηφίσουν (και να μην πάνε για μπάνιο ή για εκδρομή) την ημέρα της ψηφοφορίας.

Στα δείπνα αυτά η πολιτική συζήτηση είναι ελάχιστη, βασίζεται κυρίως σε φήμες, πληροφορίες για ποσοστά των κομμάτων και σε ποια θέση νομίζουν ότι βρίσκονται οι φιλοξενούμενοι στα σπίτια υποψήφιοι. Παλαιότερα βεβαίως με υποψηφίους του ΠαΣοΚ, αυτά τα τραπεζώματα γίνονταν σε ταβέρνες και οι συμμετέχοντες πλήρωναν για τη συμμετοχή τους «για την οικονομική στήριξη του υποψηφίου», όπως τους έλεγαν.

***

75.000 έχουν ήδη ψηφίσει ανάμεσά τους και ο Έλληνας της Παπούα

Χιλιάδες Έλληνες, συγκεκριμένα 74.700 δεν περίμεναν καν το τέλος της προεκλογικής περιόδου και έσπευσαν να ψηφίσουν. Ούτε καν άκουσαν τις δεσμεύσεις των πολιτικών κομμάτων. Σχημάτισαν αμέσως γνώμη και ψήφισαν. Πρόκειται για όλους αυτούς που ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, η οποία θα ανοιχθεί μετά τις 7 το απόγευμα της Κυριακής των Ευρωεκλογών. Από τις 74.700 ψήφους, οι 16.124 ήλθαν από το εξωτερικό.

Μία από αυτές τις επιστολικές ψήφους ανήκει και στον μοναδικό ψηφοφόρο στην Παπούα- Νέα Γουϊνέα, όπου πάνω από 2.000 άνθρωποι καταπλακώθηκαν μέσα στα σπίτια τους, όταν πελώρια κατολίσθηση έπληξε απομακρυσμένο χωριό, όπως ενημέρωσαν οι αρχές του κράτους του Ειρηνικού Ωκεανού τον ΟΗΕ με επιστολή τους που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου Ο Έλληνας ψηφοφόρος της Παπούα ψήφισε..

***

Ένα Σαββατοκύριακο χωρίς… δημοσκοπήσεις

Δεν ξέρω εάν το είχατε προσέξει αλλά το περασμένο Σαββατοκύριακο, παρότι είμαστε μια ανάσα πριν από τις ευρωεκλογές, δεν υπήρξαν δημοσκοπήσεις. Ποίος ο λόγος; Ρώτησα, έψαξα, έμαθα.

Μου είπαν οι ειδικοί ότι δεν υπήρξαν δημοσκοπήσεις επειδή οι συσπειρώσεις στα κόμματα δεν είχαν μεγάλη διακύμανση. Κατά ένα τρόπο είχαν «κλειδώσει» αν και στα τρία μεγάλα κόμματα, υπάρχει χώρος για αύξηση της συσπείρωσης. Δεν έχει λοιπόν χτυπήσει «ταβάνι», πλην όμως δεν κινείται. Εκτός κι αν ειδικοί αποφάσισαν να μη κάνουν δημοσκοπήσεις λόγω του αθλητικού Σαββατοκύριακου που συγκέντρωνε, πώς να το κάνουμε, περισσότερο ενδιαφέρον από ένα γκάλοπ.

***

Οι στρατηγοί του ΝΑΤΟ, η Ρωσία και η Αλεξανδρούπολη

Μαθαίνω ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης επισκέφθηκε επισήμως τη Ρουμανία. Είχε συναντήσεις με τον Ρουμάνο Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγό Γκεοργκιτά Βλαντ (General Gheorghiță Vlad), καθώς και με την Ελληνίδα Πρέσβυ, την κ. Ευαγγελία Γραμματίκα. Μου λένε όμως ότι συμμετείχε και σε ένα συνέδριο σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας στη Μαύρη Θάλασσα (τον Εύξεινο Πόντο δηλαδή) και τα Βαλκάνια («Black Sea and Balkans Security Forum»). Εκεί μίλησαν διάφοροι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και πρώην στρατιωτικοί (όπως ο γνωστός μας Αμερικανός Στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους) για τα τρέχοντα θέματα, τουτέστιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Αρχηγός μάλιστα τόνισε τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Πτέρυγας για το ΝΑΤΟ (η οποία αποτελείται από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία) και ιδίως επισήμανε την αξία του λιμένος της Αλεξανδρούπολεως, καθώς και του χερσαίου διαδρόμου που συνδέει τις τρεις αυτές χώρες. Ας μην ξεχνάμε αναγνώστες μου ότι μέσω της Αλεξανδρουπόλεως παρακάμπτονται τα Στενά των Δαρδανελλίων, η Θάλασσα του Μαρμαρά και ο Βόσπορος…

***

Γιατί διαμαρτύρεται ο Δήμαρχος Αθηναίων

Διαμαρτύρεται ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας με όλους αυτούς που λένε πως δεν βοηθά το ΠαΣοΚ στην προεκλογική περίοδο. Κύκλοι του (μεταξύ μας, αυτό με τους «κύκλους» δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω), λένε πως μόνο ζημιά κάνουν στο ΠαΣοΚ αυτοί που διαρρέουν τέτοια δημοσιεύματα. Μέσα στον χρόνο που επιτρέπουν τα καθήκοντα του -στηρίζει ενεργά την προεκλογική προσπάθεια του ΠαΣοΚ. Μίλησε, λένε οι… κύκλοι, όπου του ζητήθηκε από την Χαριλάου Τρικούπη, όπως σε νέους ανθρώπους στην Κόρινθο και στην Κομοτηνή.

Συνόδεψε τον Πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη κατά την περιοδεία του στην Βαρβάκειο αγορά, ενώ έχει δώσει τις σχετικές οδηγίες για την ενεργοποίηση των αιρετών στελεχών μελών του ΠαΣοΚ στον Δήμο και (οι… «κύκλοι») καταλήγουν: «Εύλογα αναρωτιέται κανένας για τους πραγματικούς στόχους αυτών των εσωκομματικών επιθέσεων, που μόνο άλλες σκοπιμότητες εξυπηρετούν».

***

Οι αχαρτογράφητοι Τούρκοι και οι εμπρηστές δασών

Εις βάθος έρευνα για τον 33χρονο Τούρκο εμπρηστή ο οποίος εισήλθε στην ελληνική επικράτεια από τον Έβρο, να ξέρετε ότι πραγματοποιούν οι αρχές μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο ο συγκεκριμένος να έχει περάσει ξανά τα σύνορα κατά το παρελθόν. Οι διπλωματικές υπηρεσίες φαίνεται να έχουν ενημερώσει για την ύπαρξη μικρής ομάδας αποτελούμενης από Τούρκους, Σύρους και υπηκόους Πακιστάν που τουλάχιστον από το 2020 έχει καταγραφεί περιοδική παρουσία τους στη Βόρεια Ελλάδα, την Αττική και την Πελοπόννησο.

Κάποιοι συνελήφθησαν και εκτοπίστηκαν μερικοί όμως, όπως ο συγκεκριμένος και ένας επίσης Τούρκος με τον οποίο φαίνεται ότι πέρασαν μαζί το ποτάμι ως διωχθέντες από την κυβέρνηση Ερντογάν, παρέμεναν έως πρόσφατα αχαρτογράφητοι.

***

Ποια είναι Πριγκίπισσα της Ιαπωνίας που την συμπάθησαν οι Έλληνες

Μπορεί να μην είναι υποψήφια για τον Θρόνο των Χρυσανθέμων (αφού στην Ιαπωνία απαγορεύεται αυστηρά η κατάληψη του Θρόνου από… γυναίκα), αλλά η (συμπαθέστατη) πριγκίπισσα Κάκο είναι ίσως το πιο δημοφιλές μέλος της ιαπωνικής βασιλικής οικογένειας. Είναι μόλις 30 ετών πάντα χαμογελαστή και είναι κόρη του Διαδόχου Ακισίνο και δισέγγονη του Αυτοκράτορα Χιροχίτο. Την αποκαλούν βεβαίως οι Ιάπωνες «Ελπίδα του Θρόνου» και όχι τυχαίως. Όταν έκλεισε τα 20 της χρόνια, το 2014, στο παλάτι βρέθηκαν 80.000 άνθρωποι για να τα γιορτάσουν! Βρίσκεται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του εορτασμού του «Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας και Ιαπωνίας» και της συμπλήρωσης 125 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Ιαπωνίας.

Σήμερα θα γίνει δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ χθες ξεναγήθηκε από την Λίνα Μενδώνη στο Μουσείο της Ακρόπολης. Τι της έκανε εντύπωση; Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, θέλοντας να μάθει με λεπτομέρειες τον τρόπο σμίλευσης των αγαλμάτων. Το ενδιαφέρον της προσείλκυσαν τα χρώματα τα οποία σώζονται στις επιφάνειες των κορών της Ακρόπολης αλλά και οι διαφορές στις κομμώσεις και στα ενδύματα των Καρυάτιδων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.