Συνέντευξη στη Wall Street Journal παραχώρησε ο επιχειρηματίας και πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, στην οποία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, τόσο στην ομάδα του Πειραιά όσο και στην ομάδα της Νότιγχαμ Φόρεστ, της οποίας επίσης είναι ιδιοκτήτης.

«Κάνω ότι μπορώ για να ανατρέψω την ήττα»

Αναφερόμενος στον Ολυμπιακό και στη σπουδαία πορεία που έκανε η ομάδα στο Conference League, όπου βρίσκεται στον τελικό της διοργάνωσης, μετά από δικές του σημαντικές επενδύσεις σε νέο προπονητή και παίκτες μεσούσης της σεζόν, ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως «δεν μου αρέσει καθόλου να χάνω και όταν συμβαίνει αυτό, κάνω ό,τι μπορώ για να το αλλάξω».

Το άρθρο αναφέρεται αναλυτικά και στην ομάδα του Νότιγχαμ, η οποία κατάφερε να πετύχει τον στόχο της και απέφυγε τον υποβιβασμό, εξασφαλίζοντας θέση για ακόμη μια επικερδή σεζόν στην Premier League.

Ο επιχειρηματικός βίος

Το αφιέρωμα αναφέρεται διεξοδικά στις επιχειρήσεις τις οποίες έχει στην κατοχή του ο κ. Μαρινάκης, όπως η Alter Ego Media, ο μεγαλύτερος εκδοτικός όμιλος της Ελλάδας, για την οποία τονίζεται ότι φέτος έγινε κερδοφόρα και σχεδιάζει να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών αργότερα μέσα στο έτος. Η WSJ στέκεται επίσης στο γεγονός πως η περιουσία του Βαγγέλη Μαρινάκη αποτιμάται περίπου στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια και ότι ο ίδιος διοικεί έναν στόλο με περισσότερα από 100 πλοία.

Το πλάνο για τη Νότιγχαμ

Ο Έλληνας επιχειρηματίας σχολιάζει και την απόφαση της Πρέμιερ Λιγκ τον περασμένο Μάρτιο να τιμωρήσει τη Νότιγχαμ με αφαίρεση 4 βαθμών τον περασμένο Μάρτιο, λόγω παραβίασης των κανόνων που έχει ορίσει σχετικά με τις δαπάνες των συλλόγων.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η Premier League υπήρξε σκληρή απέναντι στη Forest», δήλωσε συγκεκριμένα ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος δαπάνησε περίπου 250 εκατομμύρια λίρες (318 εκατομμύρια δολάρια) για τη βελτίωση της εικόνας της ομάδας, που βρισκόταν στα πρόθυρα του υποβιβασμού στην τρίτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου όταν πήρε την ιδιοκτησία της, τον Μάιο του 2017.

«Αυτά δεν σημαίνουν ότι ο Μαρινάκης δεν σκοπεύει να δείξει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το αγαπημένο του άθλημα. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει την εξαγορά της Rio Ave, μιας μεσαίας δυναμικότητας πορτογαλικής ομάδας που τερμάτισε στην 11η θέση του πορτογαλικού πρωταθλήματος» αναφέρει η WSJ.

«Η ιστορία δείχνει ότι ο Μαρινάκης δεν θα αρκεστεί για πολύ στην 11η θέση. Μέσα σε πέντε χρόνια από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο της Forest, ο σύλλογος επέστρεψε στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα. Παρόλο που οι δύο τελευταίες σεζόν ήταν επιτυχημένες και η ομάδα απέφυγε τον υποβιβασμό, είναι σαφές ότι ο Μαρινάκης δεν θεωρεί την απλή παραμονή στην Premier League κάτι για το οποίο αξίζει να πανηγυρίσει» προσθέτει.

«Η Forest θα λάμψει ξανά»

«Είμαι ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου συλλόγου στην Ελλάδα και δεν θα είχα επενδύσει στην Αγγλία για μια μικρότερη ομάδα που θέλει απλώς να αποφύγει τον υποβιβασμό», δήλωσε ακόμη ο κ. Μαρινάκης. «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να κάνουμε τη Forest να λάμψει ξανά».

Αυτό που χρειάζεται επειγόντως, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο ιδιοκτήτης της ομάδας, είναι ένα μεγαλύτερο γήπεδο από το City Ground, με χωρητικότητα 30.445 θέσεις αυτή τη στιγμή, που είναι η έδρα της Forest από το 1898. Συγκεκριμένα τονίζει ότι θέλει να μεταφέρει την ομάδα σε ένα νέο γήπεδο 50.000 θέσεων, αλλά πιέζει επίσης το δημοτικό συμβούλιο του Νότιγχαμ για την έκδοση άδειας ώστε να προστεθούν τουλάχιστον 15.000 νέες θέσεις στο υπάρχον γήπεδο.

«Ζούμε σε μια εποχή που η επιτυχία μετριέται με τα κέρδη», δήλωσε ο Μαρινάκης. «Πρέπει να έχουμε μεγαλύτερους στόχους, όπως άλλες περιφερειακές πόλεις, το Μάντσεστερ και το Λίβερπουλ, που έχουν κάποιους από τους μεγαλύτερους συλλόγους στον κόσμο».

«Δεν προλαβαίνω να βαρεθώ»

Το αφιέρωμα κλείνει με εκτεταμένη αναφορά στον Ολυμπιακό, τον πιο επιτυχημένο σύλλογο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, για τον οποίο αναφέρεται ότι αγοράστηκε από τον κ. Μαρινάκη το 2010, εν μέσω της ελληνικής κρίσης χρέους, με τον ίδιο να προχωρά σε επενδύσεις άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη των χρεών και τη βελτίωση των προπονητικών εγκαταστάσεων της ομάδας. «Η επιτυχία ήρθε, καθώς ο Ολυμπιακός στέφθηκε πρωταθλητής στις 10 από τις 12 σεζόν που ακολούθησαν την εξαγορά από τον Μαρινάκη» αναφέρει το άρθρο.

«Τα τελευταία δύο χρόνια ο σύλλογος πέρασε φουρτούνες, με διαδοχικές τρίτες θέσεις και δύο συνεχόμενες χρονιές χωρίς εισιτήριο για το Champions League. Ο Μαρινάκης λέει ότι η απώλεια μιας θέσης στην κορυφαία διοργάνωση συλλόγων της Ευρώπης αφήνει μια τρύπα ύψους από 20 εκατ. ευρώ έως 30 εκατ. ευρώ στα οικονομικά του συλλόγου, την οποία καλύπτει ο ίδιος.

Αλλά δεν θα έχει παράπονο αν ο Ολυμπιακός νικήσει τη Φιορεντίνα στον τελικό του Conference League την Τετάρτη και γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα που θα σηκώσει ευρωπαϊκό τρόπαιο» προσθέτει η WSJ.

Η ιδιοκτησία μιας ποδοσφαιρικής ομάδας, αναγνωρίζει ο Μαρινάκης, μπορεί να είναι μια εξαντλητική και, μερικές φορές, εξαιρετικά εκνευριστική υπόθεση. «Απολαμβάνω όμως την ανηφορική διαδρομή και δεν προλαβαίνω να βαρεθώ» καταλήγει ο κύριος Μαρινάκης.