Συγκεκριμένα, προ ολίγων ημερών δημοσιοποιήθηκε η πρόσκληση με τον διακριτικό τίτλο «Ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε ΟΤΑ Α’ βαθμού με περιαστικά δάση» η οποία εντάσσεται στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Προστασία και αναβάθμιση δασών» του Πράσινου Ταμείου. Η συνολική δαπάνη με την οποία θα επιδοτηθούν όσοι δικαιούχοι επιλεγούν, ανέρχεται έως το ποσό των 30 εκ € και βασικός σκοπός του προγράμματος, είναι η προστασία των δασών και του δομημένου περιβάλλοντος που γειτνιάζει με δασικές εκτάσεις.
Η δράση προβλέπει τη χρηματοδότηση του συνόλου των εργασιών που θα απαιτηθούν, για τη δημιουργία περιμετρικών αντιπυρικών ζωνών πλάτους 10 μέτρων, πέριξ οικισμών που βρίσκονται εντός ή γειτνιάζουν με δάση ή δασικές εκτάσεις υψηλής επικινδυνότητας, για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.
Το νέο πρόγραμμα αποτελεί μία εξαιρετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που θα υλοποιηθεί από τους ίδιους τους Δήμους, μέσω της απευθείας χρηματοδότησης τους από το Πράσινο Ταμείο.
Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς για την αρχική υποβολή απαιτείται μόνο η σύνταξη σχετικού τεχνικού δελτίου σε συνδυασμό με την έγκριση του αρμόδιου οργάνου του ΟΤΑ. Εφόσον υπάρξει σχετική έγκριση από το Πράσινο Ταμείο, ο δικαιούχος Δήμος θα πρέπει να συντάξει σχετική τεχνική έκθεση, εγκεκριμένη από την οικεία Δασική Υπηρεσία, το κόστος της οποίας καλύπτεται από το ίδιο το πρόγραμμα. Για την επιτυχή υποβολή από μεριάς Δήμων, έχει δημοσιευθεί αναλυτικός οδηγός υποβολής, που περιγράφει πλήρως τη διαδικασία. Η αξιολόγηση των υποβολών από το Πράσινο Ταμείο, αναμένεται να είναι άμεση, ενώ κάθε δικαιούχος έχει δικαίωμα υποβολής μόνο μίας πρότασης.
Εκτιμάται ότι ο βασικός στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Πράσινου Ταμείου, είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί εξαιρετικά γρήγορα, ώστε οι παρεμβάσεις να υλοποιηθούν άμεσα, ενόψει και της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι η επιλογή των 196 Δήμων, που αποτελούν τους δυνητικούς δικαιούχους της χρηματοδότησης, έγινε με βάση σχετικό προεδρικό διάταγμα, στο οποίο καταγράφονται οι επικίνδυνες για πυρκαγιά δασικές εκτάσεις. Ενδεικτικά η πρόσκληση αφορά ονομαστικά, 57 δήμους της Αττικής, 26 της Περιφέρειας Πελοποννήσου, 24 της Περιφέρειας Κρήτης, από 12 στις Περιφέρειες Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, 24 στην Κρήτη, 34 στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, 18 Δήμους στην Κεντρική Μακεδονία και αρκετούς ακόμα σε Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και Θεσσαλία,
Η ορθή υλοποίηση του προγράμματος, εκτιμάται, ότι πέραν του άμεσου περιβαλλοντικού οφέλους που θα αποδώσει μέσω της στοχευμένης θωράκισης οικισμών και οικοσυστημάτων, θα ενισχύσει παράλληλα και την πολιτική προστασία στο σύνολο της χώρας.
Μέσα από την χρηματοδότηση του συνόλου των απαραίτητων πόρων, δίνεται στους Δήμους μία εξαιρετική ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευτούν, καθώς θα μπορέσουν να υλοποιήσουν άμεσα, δράσεις που θα προστατέψουν τόσο τις περιουσίες των δημοτών τους, όσο και δασικές εκτάσεις που βρίσκονται εντός των διοικητικών τους ορίων.
Ο κ. Αλέξανδρος Τσιατσιάμης είναι Πρόεδρος ΑΤ Management.
Από την έντυπη έκδοση του ένθετου cityhub Τοπικής Αυτοδιοίκησης της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ