Ο κος Χαρδαλιάς στην συνέντευξη του στην μεγαλύτερη εφημερίδα της Κίνας, απηύθυνε κάλεσμα στους χιλιάδες Κινέζους τουρίστες να επισκεφθούν την Ελλάδα και να ζήσουν από κοντά τις μαγευτικές εμπειρίες που προσφέρει η Αττική με την φράση “Θα σας εκπλήξουμε ευχάριστα” ενώ υπογράμμισε ότι:

  • Η Ελλάδα αποτελεί την ανατολική πύλη της Ευρώπης στη Μεσόγειο, προσφέροντας μοναδικά πλεονεκτήματα για τους Κινέζους ταξιδιώτες.
  • Η Περιφέρεια Αττικής, με τα πλούσια ιστορικά μνημεία, τα πανέμορφα τοπία και την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, αποτελεί ιδανικό προορισμό για αξέχαστες διακοπές.
  • Στόχος της Περιφέρειας είναι η προσέλκυση 100.000 Κινέζων τουριστών το 2024, μέσω της δημιουργίας ελκυστικών τουριστικών πακέτων και της ενίσχυσης της συνεργασίας με την Κίνα.

Στο ρεπορτάζ της «China Today» που συνοδεύει την συνέντευξη επισημαίνονται οι θετικές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού, με έμφαση στην δυναμική του λεκανοπεδίου Αττικής και των νησιών του Αργοσαρωνικού. Σύμφωνα με στοιχεία τουριστικών πρακτόρων, το 2023 περίπου 69.000 Κινέζοι επισκέφθηκαν την Ελλάδα, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά το 2024.

Αττική: Μοναδικός προορισμός για Κινέζους ταξιδιώτες

Σύμφωνα με τον κο Χαρδαλιά, η Αττική αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για τους Κινέζους τουρίστες, καθώς συνδυάζει μοναδικά χαρακτηριστικά:

  • Απαράμιλλη φυσική ομορφιά: Η Αττική γοητεύει με τα γραφικά τοπία, τα πανέμορφα νησιά και τις γραφικές παραλίες.
  • Πλούσια πολιτιστική κληρονομιά: Η Αθήνα και η ευρύτερη περιοχή της Αττικής διαθέτουν μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, όπως η Ακρόπολη, που μαρτυρούν την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.
  • Υψηλού επιπέδου υπηρεσίες: Οι επισκέπτες στην Αττική μπορούν να απολαύσουν άριστες τουριστικές υποδομές, ποιοτική διαμονή, νόστιμη γαστρονομία και άψογη εξυπηρέτηση.

Στην συνέχεια ο Περιφερειάρχης Αττικής αναλύει το γιατί οι Κινέζοι θα λατρέψουν την Αττική:

  • Κοινός πολιτιστικός πλούτος: Η Ελλάδα και η Κίνα, με βαθιές ρίζες σε αρχαίους πολιτισμούς, μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα και αξίες. Οι Κινέζοι επισκέπτες μπορούν να ταυτιστούν με την ιστορία και την κουλτούρα της Αττικής.
  • Απευθείας αεροπορικές συνδέσεις: Η πλέον εύκολη πρόσβαση στην Αττική πραγματοποιείται με τις απευθείας πτήσεις που συνδέουν την Αθήνα με τη Σαγκάη και το Πεκίνο.
  • Βιώσιμες μετακινήσεις: Η Αθήνα υιοθετεί φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις μετακίνησης, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη με ολοκαίνουρια ηλεκτρικά λεωφορεία.
  • Ελλάδα και η Κίνα: Γέφυρα φιλίας και συνεργασίας:
    • Αδελφοποιήσεις: Η Ελλάδα και η Κίνα έχουν ενισχύσει τους δεσμούς τους μέσω 11 αδελφοποιήσεων περιφερειών, γεγονός που μαρτυρά την αμοιβαία εκτίμηση και φιλία
    • Συνεργασία στον τουρισμό: Η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προωθεί ενεργά την συνεργασία με την Κίνα στον τομέα του τουρισμού, με στόχο την ανταλλαγή επισκεπτών και την ανάπτυξη κοινών τουριστικών προγραμμάτων.

Η συνεργασία Ελλάδας και Κίνας: Ισχυρή βάση με δυνατότητες ανάπτυξης

Ο Περιφερειάρχης Αττικής τόνισε ακόμα την ισχυρή βάση και τις ευκαιρίες διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας.

Συνεργασία σε κομβικούς τομείς:

  • Λιμάνι Πειραιά: Η εταιρεία Cosco αναβάθμισε σημαντικά το λιμάνι, καθιστώντας το κομβικό σημείο σύνδεσης Ανατολής και Δύσης στη Μεσόγειο.
  • Ναυτιλία: Η ελληνική ναυτιλία στρέφεται όλο και περισσότερο προς τα κινεζικά ναυπηγεία για την κατασκευή πλοίων.
  • Νέες τεχνολογίες, καθαρή ενέργεια, τουρισμός: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε κατά την επίσκεψή του στην Κίνα το τεράστιο δυναμικό συνεργασίας σε αυτούς τους τομείς.

Στόχος: Αναβάθμιση του τουριστικού brand της Αττικής:

  • Η Περιφέρεια Αττικής ευθυγραμμίζεται με τις στρατηγικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση του τουρισμού.
  • Στενή συνεργασία με την πρεσβεία της Κίνας στην Αθήνα.
  • Η έκθεση ΙΤΒ προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για επαφές με περιφερειακές αρχές της Κίνας.
  • Ο τουρισμός ευνοείται από την ανάπτυξη σχέσεων σε περιφερειακό επίπεδο.

Στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στη Σαγκάη, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα, ο Περιφερειάρχης Αττικής θα συναντηθεί στο δημαρχείο της Λαϊκής Κυβέρνησης της Σαγκάης με τον δήμαρχο Gong Zheng, τον γενικό διευθυντή της τοπικής Δημοτικής Λαϊκής Κυβέρνησης Ma Chunlei και τον διευθυντή του Γραφείου Εξωτερικών Υποθέσεων Kong Fuan, για θέματα που άπτονται της εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ του Δήμου Σαγκάης και της Περιφέρειας Αττικής.

Ακολούθως, θα επισκεφθεί την έδρα του Επιμελητηρίου Σαγκάης όπου θα έχει επαφές με τη διοίκησή του, ώστε να καθοριστούν οι μελλοντικές συνέργειες των δύο πλευρών με έμφαση στους τομείς της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας.

Τέλος, αναμένεται να βρεθεί στις τοπικές εγκαταστάσεις της πολυεθνικής κρατικής εταιρείας Cosco Shipping, η οποία τα τελευταία χρόνια καταγράφει έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα μας με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά, όπου θα συναντηθεί με τον Διευθυντή του Διοικητικού Συμβουλίου και Πρόεδρο Zhu Bixin, καθώς και με ανώτερα στελέχη της εταιρείας.