Όχι μόνο μπορούν αλλά πρέπει. Κι αυτό έκαναν μέσω της εναρκτήριας Κλιματικής Συνέλευσης Νέων της Αθήνας, όπου πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στο πλαίσιο του Κλιματικού Φόρουμ της Αθήνας, που διεξήχθη στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων.
Με μια ανοιχτή πρόσκληση, νέοι και νέες, 15 έως 30 ετών, που κατοικούν, εργάζονται ή σπουδάζουν στην Αθήνα έλαβαν μέρος σε μια διαδικασία συμμετοχικού σχεδιασμού με έμφαση στα ζητήματα που τους απασχολούν, προτείνοντας λύσεις μέσα από το πρίσμα της πολιτικής της κλιματικής ουδετερότητας.
Παλαιότερη έρευνα παγκόσμιας εμβέλειας, η οποία διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ σε συνεργασία με ακόμη πέντε πανεπιστήμια, σε δείγμα 10.000 νέων από 10 χώρες, ηλικίας 16 – 25 ετών, αποκάλυψε πως το κλίμα αποτελεί προτεραιότητα για τους νέους. Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων απάντησαν πως νιώθουν πολύ ή εξαιρετικά ανήσυχοι σχετικά με το κλίμα ενώ τα τρία τέταρτα όσων συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν το μέλλον τρομακτικό και πως οι κυβερνήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά και να βρουν λύση στην κλιματική κρίση.
Στο…τραπέζι, λοιπόν, της Κλιματικής Συνέλευσης Νέων της Αθήνας έπεσε η κλιματική δράση σε σχέση με την στέγαση, τις «πράσινες» θέσεις εργασίας, την «πράσινη» καινοτομία, την «πράσινη» επιχειρηματικότητα για νέους και νέες, την κοινωνική ένταξη αλλά και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της πόλης. Προτάθηκαν, δε, μεθοδολογίες για την ενεργοποίηση της συμμετοχής των νέων στις κλιματικές πολιτικές για να διαμορφώσουν τον κόσμο στον οποίο θέλουν να ζήσουν. Άλλωστε, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ο μετριασμός των επιπτώσεων του φαινομένου που έχει τόσο άμεση επίδραση στην ποιότητα ζωής των πολιτών της Αθήνας είναι βασική προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής, με τον σχεδιασμό να μπαίνει και επίσημα σε εφαρμογή.
Στο μεταξύ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων επαγγελματικών, επιστημονικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών φορέων πραγματοποιήθηκε το ίδιο διάστημα η πρώτη διαβούλευση για το κλιματικό σχέδιο της Αθήνας, με στόχο την κλιματική ουδετερότητα της πόλης μέχρι το 2030. Αξίζει να σημειωθεί πως στη συζήτηση συνέβαλαν το υπουργείο Περιβάλλοντος, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, εκπρόσωπος για την κλιματική ουδετερότητα από το Πράσινο Ταμείο, στελέχη του Δήμου Αθηναίων, επιστημονικοί συνεργάτες και το Δίκτυο Πόλεων C40.
«Στην προσπάθεια για κλιματική ουδετερότητα της Αθήνας, επανασυνδεόμαστε και με Ευρωπαϊκά και Διεθνή Δίκτυα και Φορείς, και την Πολιτεία, την Κοινωνία των Πολιτών και ακούμε τους Νέους, οι οποίοι δεν εκπροσωπούνται αν και τα κλιματικά θέματα είναι κατεξοχήν θέματα που τους αφορούν. Ξεκινάμε πιλοτικά προγράμματα, συμφωνήσαμε να μειώσουμε τις εκπομπές τουλάχιστον κατά 80% μέχρι το 2030, επιδιώκουμε να προωθηθούν φωτοβολταϊκά στις στέγες σχολείων και κτιρίων, να δημιουργηθούν ενεργειακές κοινότητες, και να υλοποιήσουμε δράσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην μετάβαση της πόλης στην κλιματική ουδετερότητα και σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας, Νίκος Χρυσόγελος.
Από την έντυπη έκδοση του ένθετου cityhub Τοπικής Αυτοδιοίκησης της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ