Η «Ακαδημία Ενέργειας» αποτελεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημοτικά κτίρια και ευάλωτα νοικοκυριά.

Στην τελετή έναρξης παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για συλλογική δράση στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της ενεργειακής φτώχειας. Ο κ. Δούκας πρότεινε τη δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας σε κάθε Δήμο, ώστε να διεκδικηθεί από την κυβέρνηση «ενεργειακός χώρος» για την παραγωγή πράσινης ενέργειας χαμηλού κόστους.

Ο Πρόεδρος της ΔΑΕΜ, Βαγγέλης Μαρινάκης, αναφέρθηκε στην πρόοδο της «Αθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίας», στην οποία συμμετέχουν πλέον 16 Δήμοι. Δημιουργήθηκε ήδη Γραφείο Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας, ενώ προχωρά η δημιουργία πλατφόρμας διαχείρισης ενέργειας στα δημοτικά κτίρια και η παραγωγή φθηνής πράσινης ενέργειας.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Ηλίας Ευθυμιόπουλος, ο οποίος παρουσίασε το παράδειγμα του Δήμου Βιέννης, που έχει καταφέρει να μειώσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και στοχεύει σε συνολική μείωση 25% έως το 2030, παράλληλα με μηδενικές εκπομπές αερίων.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης Δήμαρχοι και εκπρόσωποι από 15 Δήμους, οι οποίοι εξέφρασαν την πρόθεσή τους να υιοθετήσουν καλές πρακτικές για την εξοικονόμηση ενέργειας και την παραγωγή πράσινης ενέργειας.

Η «Ακαδημία Ενέργειας» αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αυτοδύναμη ενεργειακή πολιτική των Δήμων και την επίτευξη των στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.