Δήμαρχος Αιγάλεω: «Δωρεάν φοίτηση των παιδιών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς»

Η κοινωνική πολιτική σε μια εποχή ακραίων ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά επιβίωσης είναι στρατηγική προτεραιότητα του νέου δημάρχου Αιγάλεω Λάμπρου Σκλαβούνου όπως δηλώνει στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Ποιες είναι οι βασικές παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής σε θέματα καθημερινότητας των δημοτών και σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής;

Η άσκηση μιας προοδευτικής και εξειδικευμένης Κοινωνικής Πολιτικής, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών, αποτελεί για τη δημοτική μας αρχή προτεραιότητα μέγιστης σημασίας, αλλά και μια δέσμευση αρχών απέναντι στους συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που -ως τελικοί αποδέκτες- μπορούν να αξιολογήσουν την προσπάθειά μας.

Στο πλαίσιο αυτό, προχωράμε στην υλοποίηση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων μέσα από ποικίλες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, με κορωνίδα την πρόσφατη απόφασή μας για την κατάργηση των τροφείων και τη δωρεάν φοίτηση των παιδιών στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς της πόλης.

Θεωρούμε υποχρέωσή μας την εφαρμογή σύγχρονων πολιτικών για την απασχόληση, την προαγωγή της υγείας και την εδραίωση της κοινωνίας της γνώσης. Επιπλέον καταβάλουμε συνεχείς προσπάθειες βελτίωσης των υποδομών του δήμου, μέσα από ένα πλήθος μικρών και μεγάλων έργων. Προτεραιότητά μας αποτελεί επίσης, το πράσινο, η περιβαλλοντική προστασία και η καθαριότητα, καθώς και οι κρίσιμοι τομείς της ασφάλειας, της πολιτικής προστασίας και της παιδείας.

Από αναπτυξιακά έργα αναμένονται;

Ο Δήμος Αιγάλεω προχωράει με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αναπτυξιακών έργων.

Από τις υποδομές και την αστική ανάπλαση μέχρι τον πολιτισμό και την εκπαίδευση και πιο συγκεκριμένα: τον ανασχεδιασμό και την αναβάθμιση των υπαρχόντων πλατειών και πάρκων και τη δημιουργία νέων χώρων αναψυχής, τη βελτίωση του φωτισμού και της ασφάλειας, την επέκταση και ανακατασκευή του οδικού δικτύου, την ανάπτυξη του δικτύου ποδηλατοδρόμων, την επέκταση των προγραμμάτων ανακύκλωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, την ανάπτυξη νέων χώρων πολιτισμού, την αναβάθμιση και τη δημιουργία κοινωνικών δομών, την κατασκευή και συντήρηση των αθλητικών υποδομών, την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και κυρίως τη συντήρηση και βελτίωση των σχολικών μονάδων και τη δημιουργία νέων εκπαιδευτικών υποδομών και εγκαταστάσεων.

Που συναντάτε εμπόδια στην λειτουργία του δήμου; Είναι η υποστελέχωση πρόβλημα; 

Ο Δήμος Αιγάλεω, όπως και πολλοί άλλοι δήμοι στην Ελλάδα, αντιμετωπίζει διάφορα εμπόδια που επηρεάζουν την ικανότητά του να παρέχει αποτελεσματικές και αποδοτικές υπηρεσίες στους δημότες του. Ένα από αυτά είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών του. Η έλλειψη επαρκούς, εξειδικευμένου και μόνιμου προσωπικού καθιστά δύσκολη τη διαχείριση και την υλοποίηση των έργων και των προγραμμάτων του δήμου.

Μία ακόμη σημαντική δυσκολία είναι ο περιορισμένος προϋπολογισμός που εμποδίζει τη δυνατότητα υλοποίησης νέων έργων και τη συντήρηση των υπαρχόντων υποδομών.

Είναι γνωστό ότι οι πόροι της κεντρικής διοίκησης έχουν περικοπεί και οι Δήμοι προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν έργα πρέπει να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Οι διαδικασίες έχουν γίνει πιο περίπλοκες και χρονοβόρες και ο κάθε Δήμαρχος καλείται πλέον να διαχειριστεί ένα πολύ σύνθετο πλέγμα για να μπορέσει να κάνει βήματα προόδου. Όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία εμπεριέχουν πια το στοιχείο του ανταγωνισμού, καθώς ορίζουν καταληκτικές προθεσμίες και τελικά ποσά στον κάθε άξονα, που σε πολλές περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα άκαμπτα και ανελαστικά.

Από την έντυπη έκδοση του ένθετου cityhub Τοπικής Αυτοδιοίκησης της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.