Ανοιξε χθες, Δευτέρα 27 Μαΐου 2024, η πλατφόρμα για τη δήλωση καθαρισμού οικοπέδων, σε μια προσπάθεια να προληφθούν και ενδεχομένως να αποτραπούν οι μεγάλες πυρκαγιές. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό νωρίς σήμερα το πρωί, Τρίτη (28.5.2024) δόθηκε παράταση στη δήλωση για τα ακαθάριστα οικόπεδα. Και αυτό γιατί η προθεσμία για τη σχετική δήλωση ήταν για τις 31 Μαΐου. Δηλαδή μέσα σε τέσσερις ημέρες οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων θα έπρεπε να έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους έναντι του νόμου.
Ετσι, με απόφαση του Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας παρατείνεται η προθεσμία για τα ακαθάριστα οικόπεδα και οι υπόχρεοι πλέον έχουν ένα μήνα για να προβούν στις απαραίτητες για τον καθαρισμό του οικοπέδου τους ενέργειες και να το δηλώσουν στη σχετική πλατφόρμα.
Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr που δημιούργησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Εσωτερικών και έχει ως σκοπό να καθαριστούν όλα τα οικόπεδα ως μέτρο προστασίας στην εξάπλωση φωτιάς.
Η διαδικασία
Μπαίνουμε αρχικά στο akatharista.apps.gov.gr.
Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων είναι υποχρεωμένοι μέχρι τις 31 Μαΐου να Υποβάλουν Δήλωσης Καθαρισμού Οικοπέδου στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση.
Επιλέγουμε την ενότητα ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ πατάμε Υπηρεσίες για πολίτες
Στη συνέχεια σύνδεση μέσω κωδικών taxisnet
Επιλέγουμε δήλωση καθαρισμού οικοπέδων πατάμε ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Μας βάζει στη σελίδα Στοιχείων οικοπέδου.
Εάν το οικόπεδο διαθέτει ΚΑΕΚ που βρίσκεται σε ανάρτηση, τότε εισάγουμε τον ΚΑΕΚ και πατάμε “ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ”.
Για την εύρεση του ΚΑΕΚ μπορούμε να συνδεθούμε στην ψηφιακή υπηρεσία του Ελληνικού Κτηματολογίου. Αν ο ΚΑΕΚ είναι έγκυρος, συμπληρώνονται αυτόματα τα στοιχεία του οικοπέδου. Διαφορετικά, εάν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή που το κτηματολόγια δεν βρίσκεται σε λειτουργία, τότε επιλέγουμε “ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ” (πρότυπο ΕΓΣΑ ’87), σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν στην πλατφόρμα. Θα εμφανιστεί το μήνυμα ” Οι συντεταγμένες που εισάγετε ανήκουν σε οικόπεδο που δεν έχει ακόμα καταχωρηθεί στο Ελληνικό Κτηματολόγιο”.
Στη συνέχεια στα “ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΗΛΟΥΝΤΟΣ”, συμπληρώνονται αυτόματα τα στοιχεία μας. Σε περίπτωση που κάποια λείπουν μπορούμε να τα εισάγουμε.
Στο επόμενο βήμα δηλώνουμε τις ενέργειες πυρασφάλειας που έχουμε εκτελέσει. Θα πρέπει να συμπληρώσουμε όλες τις ενέργειες πυρασφάλειας επιλέγοντας ΝΑΙ ή ΟΧΙ / ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ. Επίσης πρέπει να συναινέσουμε στο κείμενο της Υπεύθυνης Δήλωσης (Δηλώνω υπεύθυνα ότι προέβην…..).
Τέλος επιλέγουμε “ΥΠΟΒΟΛΗ”. Θα εμφανιστεί οθόνη επιτυχούς υποβολής με τον κωδικό της δήλωσης. Ταυτόχρονα αφού λάβει ηλεκτρονική σφραγίδα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποστέλλεται στη θυρίδα του πολίτη.
Κάθε έτος επιτρέπεται η υποβολή μίας μόνο δήλωσης ανά οικόπεδο.
Οι έλεγχοι από τους Δήμους
Με επιτόπιους ελέγχους οι Δήμοι θα εντοπίζουν τα ακαθάριστα οικόπεδα και στη συνέχεια μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας θα μπορούν να διασταυρώνουν, εάν οι πολίτες έχουν υποβάλει δήλωση καθαρισμού και να τους ενημερώσουν για την υποχρέωσή τους να προχωρήσουν σε εργασίες.
Επιπλέον, με την πλατφόρμα θα δίνεται η δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ως προς τον καθαρισμό των ακάλυπτων χώρων.
Επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες από τις ισχύουσες διατάξεις η κοπή κλαδιών που εξέχουν στο οδικό ή αγροτικό δίκτυο, δυσχεραίνοντας την διέλευση πυροσβεστικών, ασθενοφόρων, απορριμματοφόρων και οποιουδήποτε άλλου οχήματος.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα γίνουν όλες οι ενέργειες που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία με την επιβολή προστίμων, καθώς τη χρέωση του κόστος καθαρισμού σε όποιες περιπτώσεις αυτός γίνει από τα συνεργία εκάστοτε δήμου.
Πρόστιμα έως 54.000 ευρώ
Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης, οι πολίτες θα έρχονται αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα τα οποία θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αγγίξουν και τις 54.000 ευρώ.