Τη Δευτέρα άνοιξε η πλατφόρμα δήλωσης καθαρισμού των οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων εντός σχεδίου και εντός οικισμών. Στόχος της συγκεκριμένης πλατφόρμας είναι η δήλωση όσων δεν έχουν τους να προβαίνουν σε ετήσιο καθαρισμό τους ώστε να προλαμβάνονται και να αποφεύγονται πυρκαγιές εντός του αστικού ιστού.

Ειδικότερα, η νέα ψηφιακή υπηρεσία θα δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να υποβάλει αίτηση καθαρισμού του οικοπέδου του αλλά και να κάνει καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα, ενώ ο Δήμος θα καταχωρεί τα στοιχεία από τις αυτοψίες που διενεργεί.

Με αυτόν τον τρόπο οι Δήμοι, μετά από σχετικές καταγγελίες, θα εντοπίζουν τα ακαθάριστα οικόπεδα και έπειτα να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημάνουμε πως ήδη πολλοί Δήμοι έχουν διαμαρτυρηθεί πως δεν έχουν το απαιτούμενο προσωπικό για να προβούν τόσο στους ελέγχους όσο και στους καθαρισμούς.

«Τσουχτερά» πρόστιμα

Φυσικά την ίδια ώρα οι πολίτες που δεν φροντίζουν για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης, οι πολίτες θα έρχονται αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα τα οποία θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αγγίξουν και τις 54.000 ευρώ.

Ποιους αφορά

Η νέα νομοθετική ρύθμιση αφορά ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπόν ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, σε περιοχές εντός ορίων, χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις εντός ακτίνας 100 μέτρων από τα όρια των δυο προαναφερόμενων περιπτώσεων. Επιπλέον δε και εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής υπηρεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη.