Επίσημη είναι πλέον η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από τρεις ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα την Ισπανία, την Ιρλανδία και τη Νορβηγία, σε μια ιστορική κίνηση η οποία είχε προαναγγελθεί εδώ και μέρες.
Την ίδια ώρα το Ισραήλ επεκτείνει τη στρατιωτική του επιχείρηση μέχρι το κέντρο της πόλης της Ράφα, παρά τη διεθνή κατακραυγή, τη διαταγή του Διεθνούς Δικαστηρίου να σταματήσει την επίθεση στην πόλη και τα εντάλματα σύλληψης σε βάρος Μπενιαμίν Νετανιάχου και Γιοάβ Γκαλάντ.
Η Νορβηγία χαιρέτισε «μια σημαντική ημέρα» και εξέφρασε τη λύπη της για την προφανή απουσία «εποικοδομητικής δέσμευσης» εκ μέρους του Ισραήλ. «Εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια η Νορβηγία είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές ενός παλαιστινιακού κράτους», δήλωσε υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Έσπεν Μπαρτ Άιντε.
Χθες η χώρα επέδωσε προφορική διακοίνωση στον νέο Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Μουστάφα, με την οποία τίθεται σε ισχύ σήμερα η απόφαση αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους.
«Μόνος στόχος η ειρήνη»
Η ισπανική κυβέρνηση υιοθέτησε σήμερα στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού της συμβουλίου διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζεται επισήμως η Παλαιστίνη, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ. Ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η αναγνώριση αυτή, σε συντονισμό με την Ιρλανδία και τη Νορβηγία, είναι απαραίτητη για «ένα μοναδικό στόχο: οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι να επιτύχουν την ειρήνη».
Ο Ισπανός πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι η Ισπανία θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος που περιλαμβάνει τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, ενοποιημένο υπό την Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του, προσθέτοντας ότι η Μαδρίτη δεν θα αναγνωρίσει αλλαγές στα παλαιστινιακά σύνορα μετά το 1967, εκτός κι αν αυτές συμφωνηθούν από όλες τις πλευρές.
«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε προς αυτό που όλοι αναγνωρίζουν ως τη μόνη δυνατή λύση για να επιτευχθεί ένα ειρηνικό μέλλον, ένα (μέλλον) ενός παλαιστινιακού κράτους που ζει δίπλα δίπλα με το ισραηλινό κράτος με ειρήνη και ασφάλεια», πρόσθεσε.
Ο Σάντσεθ πρωθυπουργός καταδίκασε επίσης τη Χαμάς ζητώντας την απελευθέρωση των ομήρων και απορρίπτοντας την οργάνωση, η οποία τάσσεται κατά της λύσης των δύο κρατών. Και υποστήριξε ότι η απόφαση δεν ελήφθη «εναντίον κανενός, πολύ περισσότερο εναντίον του Ισραήλ, ενός φίλου λαού με τον οποίο θέλουμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή σχέση»
Η αντίδραση του Ισραήλ
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατς, κατηγόρησε τον Σάντσεθ ως «συνεργό» στις «εκκλήσεις για γενοκτονία του εβραϊκού λαού».
Χθες ο Κατς είχε ήδη λάβει «μέτρα αντιποίνων» έναντι της Μαδρίτης, απαγορεύοντας στο προξενείο της Ισπανίας στην Ιερουσαλήμ να παρέχει υπηρεσίες στους Παλαιστίνιους από την 1η Ιουνίου.
«Δεν θα ανεχθούμε να επιτεθούν στην κυριαρχία και την ασφάλεια του Ισραήλ» έλεγε κατηγορώντας την Ισπανία ότι «ανταμείβει τη Χαμάς».