Ελαφριά πτώση καταγράφει η Νέα Δημοκρατία, η οποία πάντως συνεχίζει να προπορεύεται με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, στην εκτίμηση ψήφου στις Ευρωεκλογές της νέας δημοσκόπησης της εταιρείας Metron Analysis για το MEGA, συγκριτικά με την πιο πρόσφατη έρευνα της ίδιας εταιρείας που έγινε τον Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα καταγράφει ποσοστό 31% έναντι 32,3% τον Απρίλιο. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 15,7% και ελάχιστη διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠαΣοΚ με 12,9% και σχεδόν μια ολόκληρη μονάδα άνοδο συγκριτικά με τον Απρίλιο, όπου είχε μετρηθεί στο 12%.

Η πτώση Ελληνικής Λύσης-ΚΚΕ

Τη μεγαλύτερη αναλογικά πτώση καταγράφουν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, που βρίσκονται στην τέταρτη και την πέμπτη θέση αντίστοιχα. Αναλυτικότερα, το ΚΚΕ βρίσκεται πλέον στο 7,9%, ενώ τον Απρίλιο είχε καταγράψει ποσοστό της τάξης του 9,8%, με την Ελληνική Λύση να ακολουθεί με 7,3% έναντι 8,3% που είχε καταγράψει τον Απρίλιο.

Η «μάχη» της ουράς

Από εκεί και πέρα είναι αρκετά τα κόμματα τα οποία βρίσκονται οριακά πάνω ή κάτω από το όριο του 3%, το οποίο απαιτείται για να εκλέξουν ευρωβουλευτές. Η Πλεύση Ελευθερίας φαίνεται πως θα το καταφέρει καθώς βρίσκεται στο 4,2%, ενώ η ΝΙΚΗ ακολουθεί με 3,8%. Στο 3,3% μετριέται το ΜέΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη, με τη Νέα Αριστερά να συγκεντρώνει 3%.  Στο 2,4% βρίσκουμε τη Φωνή Λογικής, ενώ οι Δημοκράτες έπονται με 2,3%.

Η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών

Όσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, τις περισσότερες θετικές γνώμες με 40% συγκεντρώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 37%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 36%, ο Ανδρέας Λοβέρδος με 32% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 31%.

Μεγάλο το ενδιαφέρον για τις Ευρωεκλογές

Παράλληλα στην έρευνα καταγράφεται και το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών για τις Ευρωεκλογές, καθώς το 67% των  ερωτηθέντων απαντά πως ενδιαφέρεται πολύ ή αρκετά για την εκλογική «μάχη», την ίδια ώρα που 33% απαντά πως ενδιαφέρεται λίγο έως καθόλου. Το ποσοστό βέβαια είναι ελαφρώς μικρότερο από το 72% που είχε καταγραφεί τον Μάιο του 2019, όταν και διεξήχθησαν δηλαδή οι προηγούμενες Ευρωεκλογές.

Και η συμμετοχή κινείται σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, το 68% των ερωτηθέντων απαντά πως σίγουρα θα ψηφίσει, ενώ ένα 17% πως μάλλον θα το κάνει. Το 7% απαντά πως σίγουρα δεν θα το πράξει, ενώ ένα άλλο 7% πως μάλλον θα επιλέξει να απέχει.