Βάλαμε πλώρη για τα Δωδεκάνησα, σε ένα τεύχος που κυκλοφορεί με το Βήμα αυτή την Κυριακή 2 Ιουνίου, εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στους ανθρώπους των νησιών μας, την γαστρονομική της παράδοση, τα τοπικά προϊόντα, τα έθιμα αλλά και τις παραδοσιακές τους συνταγές, εκείνες που δοκιμάζουμε στις μεγάλες γιορτές και τα πανηγύρια. Με διάθεση να γνωρίσουμε την πραγματική ιστορία των νησιών μας, να ακούσουμε τις καθημερινές ιστορίες τους, να κάτσουμε στα τραπέζια τους και να γευτούμε το αυθεντικό τους φαγητό, περιπλανηθήκαμε στις θάλασσές τους και ζήσαμε μια συγκλονιστική εμπειρία.

Η υπέροχη φιλοξενία τους, η ντοπιολαλιά τους, η μοναδική τους αρχιτεκτονική και τα ξεχωριστά τους προϊόντα έδωσαν στο ταξίδι μας ένα πανέμορφο λαμπερό χρώμα, ίδιο με εκείνο που έχει η θάλασσα το ξημέρωμα και ένα φίνο άρωμα, με νότες από θυμάρι μπλεγμένο με αλάτι.

Η μεσαιωνική Ρόδος με τα κρυφά, απομακρυσμένα χωριά της που η παράδοση ακόμη αναπνέει ανάμεσα στις εκκλησιές και τα αρχαία μνημεία, η εύφορη Κως με τα αμπέλια, τους ναούς και τα μοναδικά ηλιοβασίλεμα, η Αστυπάλαια ή αλλιώς η πεταλούδα του Αιγαίου με τα μαργαριταρένια σπίτια της, η αρχοντική Πάτμος με τη μεγάλη θρησκευτική κληρονομιά και το υπέροχο φως που αποκαλύπτεται στους πανέμορφους κόλπους της, το ακριτικό Αγαθονήσι με το πείσμα και την αυθεντικότητά του, η ζωγραφιστή Σύμη με την απερίγραπτη ομορφιά της, η άγρια Κάλυμνος με τις θαλασσινές ιστορίες της, η αρχοντική και ενετική Λέρος με την κρυφή γοητεία της, το Καστελόριζο, οι Λειψοί και η τοσοδούλα Ψέριμος με το μεγάλο εκτόπισμά της, η Τέλενδος με τον μεγάλο βράχο της, η Κάρπαθος και η Κάσος με τις αμέτρητες παραλίες τους και τα πανέμορφα χωριά τους, η Χάλκη και η Τήλος μας, όλα τα νησιά μας, αποκάλυψαν τη μαγεία τους και μας μύησαν στον ξεχωριστό τους κόσμο.

Κάθε στάση μας και μια γεύση, άλλοτε γλυκιά και άλλοτε αλμυρή, συνταγές που έχουν κερδίσει τον χρόνο και έχουν φτάσει στο σήμερα, στόμα με στόμα. Μια κουζίνα γεμάτη από απλότητα, με λίγα και εκλεκτά υλικά, με ό,τι υπάρχει στα νησιά, με εκείνα που οι παλιές νοικοκυρές ήξεραν να απογειώνουν στην κουζίνα τους, φτιάχνοντας πιάτα με βαθιά νοστιμιά.

Ντόπια ζυμαρικά, τυρόπιτες τούρτες, κατιμέρια και λουκουμάδες, μαρμαρίτες και γλυκά του κουταλιού, κατσίκια μελωμένα σε ξυλόφουρνους και όσπρια μαγειρεμένα με μαεστρία, θαλασσινά και ψάρια, ντολμαδάκια και παξιμάδια αρωματισμένα με γλυκάνισο ή σκίνο, θησαυροί που περιμένουν όλους τους ταξιδευτές να χορτάσουν και να γλυκάνουν, να φιλέψουν και να ταξιδέψουν, να επικοινωνήσουν την ψυχή και την αλήθεια τους.

Στρώστε τα τραπέζια μπλε, φέρτε τη σούμα, την σουμάδα και τα δροσερά κρασιά, βγάλτε τα μοσχοπούγκια και τα μελένια ξεροτήγανα και γιορτάστε το Νότιο Αιγαίο μαζί μας. Δωδεκάνησα!

Όλη η Ελλάδα ένα ατελείωτο καλοκαίρι!