Επενδυτική απόβαση στην Ιταλία με πάνω από 180 φωτοβολταϊκά και έργα αποθήκευσης ενέργειας συνολικής δυναμικότητας 3,59 GW τα οποία επεκτείνονται σε όλη την χώρα, επιχειρεί ο όμιλος Mytilineos.

Με αφορμή τα εγκαίνια των νέων κεντρικών γραφείων της στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας, το Μιλάνο ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μίλησε για την στρατηγική της πολυεθνικής και το σχέδιο ανάπτυξής της στην Ιταλία, καθώς πλέον η εταιρεία πρωταγωνιστεί στο μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα και της ενεργειακής μετάβασης και στην Ιταλία. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται η περαιτέρω επέκταση, μέσω εξαγορών και νέων έργων.

Ιδανικό περιβάλλον


Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η δομημένη αγορά της Ιταλίας και το ρυθμιστικό τοπίο υψηλών προδιαγραφών παρέχουν ένα ιδανικό περιβάλλον για εταιρείες όπως η δική μας να ευδοκιμήσουν, προς όφελος και της κοινωνίας. Τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουμε συνεργαστεί στενά με πελάτες και συνεργάτες, για να διαμορφώσουμε ενεργά το ενεργειακό τοπίο της Ιταλίας».

Μοντέλο ανάπτυξης

Μιλώντας για το μοντέλο ανάπτυξης της εταιρείας, σημείωσε ότι «η Ενεργειακή Μετάβαση εξαρτάται πλήρως από τις πρώτες ύλες. Και η παραγωγή και η επεξεργασία των πρώτων υλών είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα. Αναγνωρίσαμε αυτή τη συνέργεια από νωρίς και μεταμορφώσαμε ολόκληρο τον οργανισμό μας γύρω από το ολοκληρωμένο μοντέλο Ενέργειας και Μετάλλων. Αυτή η στρατηγική αλλαγή μας έκανε πιο ανθεκτικούς απέναντι στον δαπανηρό αγώνα για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και την αστάθεια της αγοράς. Όταν κανείς δεν το περίμενε, δημιουργήσαμε ένα μοναδικό βιομηχανικό προηγούμενο που ακολουθούν τώρα και άλλοι».

Η ενεργειακή μετάβαση

Μιλώντας σε στελέχη επιχειρήσεων και εκπροσώπους της κυβέρνησης και της ιταλικής τοπικής αυτοδιοίκησης, στάθηκε στην ανάγκη η ενεργειακή μετάβαση να μην γίνει σε βάρος των πολιτών, διαφορετικά ,όπως είπε, η κρίση θα μεταφερθεί από την οικονομία στην κοινωνία, ακόμη και σε μεγαλύτερη κλίμακα από ό,τι έχουμε ήδη δει.

Ο κ. Μυτιληναίος αναφερόμενος στον ρόλο της Ευρώπης στην ενεργειακή μετάβαση, τόνισε ότι έχουν τεθεί φιλόδοξοι στόχοι, «αλλά υπάρχει έλλειψη οικονομικής υποστήριξης για καθαρές επενδύσεις μεγάλης κλίμακας». Ας αναλογιστούμε τις ΗΠΑ, πρόσθεσε, όπου ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού υποστηρίζει εκτεταμένες επενδύσεις καθαρής ενέργειας μέσω κινήτρων.

Στη εκδήλωση, το δικό του μήνυμα έστειλε ο υφυπουργός της Κυβέρνησης Alessandro Morelli, ενώ μίλησαν ακόμα για τον ιταλικό ενεργειακό κλάδο ο Επίτροπος της ARERA Stefano Saglia, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Althesys, Καθηγητής Alessandro Marangoni και ο Αντιπρόεδρος της Περιφέρειας της Λομβαρδίας, Marco Alparone.

Η παρουσία

Σήμερα, η Mytilineos είναι παρούσα στην Ιταλία με έργα κυρίως ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως η Σικελία, η Σαρδηνία, η Καλαβρία, η Καμπανία, το Βένετο, το Λάτσιο, η Ρομάνα και η Αμπρούτσο, με συνολικό χαρτοφυλάκιο 180 έργων με δυναμικότητα 3,59 GW.

Συγκεκριμένα, το χαρτοφυλάκιο της MYTILINEOS στην Ιταλία περιλαμβάνει

-2,4 GW φωτοβολταϊκών έργων, με μέση χωρητικότητα ανά έργο 30 MW

-873 MW έργων αποθήκευσης, συμπεριλαμβανομένου ενός σταθμού 8 MW στη Χερεμούλε (Σαρδηνία) που ήδη λειτουργεί στο πλαίσιο του “Διαγωνισμού Ταχείας Εφεδρείας”

-84 MW ready to build (RTB)

-310 MW που αποτελούνται από αιολικά πάρκα σε περιοχές στην Σαρδηνία, την Βασιλικάτα και το Μολίζε

-μια μονάδα «πράσινου» υδρογόνου 35 MW στον Τάραντα που έχει ήδη λάβει θετική γνωμοδότηση.