Σχέδιο για τη Γάζα και άμεση εκεχειρία παρουσίασαν οι αραβικές χώρες στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, στο οποίο αποτυπώνονται τόσο οι στόχοι όσοι οι υποχρεώσεις που θα έχει κάθε πλευρά, από την παλαιστινιακή και την ισραηλινή μέχρι την αραβική, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ.
Σύμφωνα με την πρόταση, στοιχεία της οποίας είναι σε γνώση του Βήματος, γίνεται λόγος για «ρεαλιστικό όραμα», «με ισότιμες αλλά διαφοροποιημένες ευθύνες» και σχέδιο πρακτικών βημάτων «για να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα και η ανθρωπιστική καταστροφή που προκάλεσε».
Μεταξύ των στόχων του εν λόγω σχεδίου συμπεριλαμβάνεται, η διασφάλιση άμεσης εκεχειρίας στη Γάζα και η πλήρης απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων. Επισημαίνεται επίσης η παύση «των ισραηλινών παραβιάσεων» στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά και «να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν τη λύση δύο κρατών». Έμφαση δίνεται στο άνοιγμα των από ξηράς περασμάτων μεταξύ του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας που θα είχε ως αποτέλεσμα τη διασφάλιση «ανεμπόδιστης, βιώσιμης και επαρκούς διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλες τις περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας».
Τα βήματα που προτείνονται
Στα βήματα που προτείνεται να κάνει το Ισραήλ συμπεριλαμβάνεται το να σταματήσει η κατάσχεση της παλαιστινιακής γης και η έξωση Παλαιστινίων. Ως προς την παλαιστινιακή πλευρά αναφορά σε διαβεβαίωση αποτελεσματικής διαφανούς κυβέρνησης.
Ταυτόχρονα, καλούνται οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος και η Παλαιστίνη να γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ μέσω ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι αραβικές χώρες θα πρέπει με βάση την πρόταση να στηρίξουν την παλαιστινιακή αρχή και τις μεταρρυθμιστές προσπάθειες, ενώ η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της καλούνται να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος και να στηρίξουν το ειρηνευτικό σχέδιο.
Την ίδια ώρα, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ διεμήνυσε ότι πλέον δεν ξαναπεί «ποτέ Ισραήλ». «Θα λέω κυβέρνηση Νετανιάχου» ξεκαθάρισε, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το Διεθνές Δικαστήριο είναι «πυρήνας του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών». Ο Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συζητήσει σχετικά με το τι μέτρα μπορούν να ληφθούν από τον ΟΗΕ έτσι ώστε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Από την πλευρά του, ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης πρότεινε την δημιουργία task force «συμπεριλαμβανομένων των υπουργών τόσο από τα αραβικά κράτη όσο και από την ΕΕ που θα μπορέσουν να απευθυνθούν και στα δύο μέρη έτσι ώστε να διασφαλιστούν αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις για άμεση ειρήνη».
Η task force δεν θα αποτελεί υποκατάστατο της ειρηνευτικής διαδικασίας, ενώ θα μπορούσε να αποτελείται για παράδειγμα από τρεις με τέσσερις αντιπροσώπους της αραβικής αρκετά κράτη-μέλη εξέλαβαν θετικά την πρόταση για task force.
Επαφές με Γεραπετρίτη
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόσο εχθές στο περιθώριο της διάσκεψης διεθνών εταίρων για την Παλαιστίνη όσο και σήμερα στο ΣΕΥ, είχε σειρά επαφών με ομολόγους του και επικεφαλής κυβερνήσεων των αραβικών χωρών (πρωθυπουργό και υπουργός εξωτερικών του Κατάρ Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, υπουργό εξωτερικών Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Faisal bin Farhan Al Saud, υπουργό εξωτερικών Αιγύπτου Sameh Shoukry, υπουργό εξωτερικών Τουρκίας Ηakan Fidan, αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό εξωτερικών Ιορδανίας Ayman Safadi).