Μετά την επιτυχημένη πορεία στις αίθουσες των ταινιών της «Ευτυχία», «Σμύρνη μου αγαπημένη» και «Φόνισσα», παραγωγές όλες της τελευταίας πενταετίας, η εταιρεία παραγωγής Tanweer, δρομολόγησε εδώ και λίγο καιρό την διαδικασία γυρισμάτων της επόμενης κινηματογραφικής παραγωγής της, «Υπάρχω», η οποία βασίζεται στη ζωή του σπουδαίου λαϊκού τραγουδιστή Στέλιου Καζαντζίδη.

Από τις πιο φιλόδοξες και σίγουρα μια από τις ακριβότερες ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές της τρέχουσας χρονιάς, το «Υπάρχω», σύμφωνα με την επίσημη σύνοψή της Tanweer θα είναι «η συγκινητική ιστορία ενός παιδιού μιας οικογένειας προσφύγων του Πόντου που κατάφερε να επιβιώσει και να μεγαλουργήσει χάρη στο τεράστιο ταλέντο του και κόντρα σε κάθε κοινωνική και προσωπική δυσκολία».

Τι αναφέρει ο σκηνοθέτης της ταινίας

«Σε αυτήν την ταινία θα προσπαθήσω να αγγίξω την ψυχή του ανθρώπου που με τα τραγούδια του μίλησε σε εκατομμύρια άλλες» αναφέρει ο σκηνοθέτης της ταινίας, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, δημιουργός εκτός άλλων του μνημειώδους ντοκιμαντέρ «Μετέωρα» και ταινιών μυθοπλασίας όπως οι «Ξαφνικός έρωτας» και «Αντε γειά» που έχουν αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου της μεταπολίτευσης.

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Τσεμπερόπουλος (μέσο) στα γυρίσματα του «Υπάρχω»

«Με τη δύναμη και τη μαγεία της φωνής του άνοιξαν όλες οι πόρτες για τον ίδιο και για τους γύρω του. Όμως η οικογένεια, οι έρωτες, οι διεκδικήσεις, η τεράστια απήχησή του, δεν άφηναν περιθώρια ευτυχίας για τον ίδιο» συμπληρώνει ο Γ. Τσεμπερόπουλος ο οποίος με το «Υπάρχω»  επιστρέφει στη σκηνοθεσία έντεκα χρόνια μετά τον «Εχθρό μου».

«Στην ταινία βλέπουμε να γεννιούνται μερικά τραγούδια ορόσημα για τους Έλληνες, που ακόμα τα τραγουδάμε και τα χορεύουμε στις παρέες και τα γλέντια μας. Παράλληλα βλέπουμε τη χώρα να αναπτύσσεται και να μεταλλάσσεται, τον κόσμο να περνάει από τη φτώχεια σε μια καινούρια εποχή που ξεφεύγει χωρίς μέτρο, προσφέροντας μια ματιά στις αρχές της σημερινής μας εξέλιξης».

Οι συντελεστές πίσω από τη μεγάλη παραγωγή

Το σενάριο του «Υπάρχω» είναι της Κατερίνας Μπέη που είναι η σεναριογράφος τόσο της «Ευτυχίας» όσο και της «Φόνισσας», ενώ τον κεντρικό ρόλο του Στέλιου Καζαντζίδη κρατά ο Χρήστος Μάστορας. Τον τελευταίο θα πλαισιώνουν οι Κλέλια Ρένεση, Ασημένια Βουλιώτη, Αγορίτσα Οικονόμου, Δημήτρης Καπουράνης, Άννα Συμεωνίδου, ενώ στο συμπληρωματικό καστ θα βρούμε τους Γιώργο Καραμίχο, Νίκο Ψαρρά, Γιώργο Γιαννόπουλο, Γιάννη Εγγλέζο, Γιώργο Γάλλο, Μαρία Φιλίππου, Aλέξανδρο Μπουρδούμη, Διαμαντή Καραναστάση κ.α.

Ο τίτλος της ταινίας είναι η ονομασία ενός από τα πιο γνωστά τραγούδια του Καζαντζίδη και του Χρήστου Νικολόπουλου. Το «Υπάρχω» κυκλοφόρησε το 1975 στο άλμπουμ με τον ίδιο τίτλο που γνώρισε τεράστια επιτυχία καθώς εκεί βρίσκονται και τραγούδια όπως τα «Κάτω από το πουκάμισό μου»,  «Αισθηματίες» και «Έφυγες μ’ έναν άλλονε».

«Η μεγάλη πρόκληση του εγχειρήματος»

«Κινηματογραφικά, η ταινία είναι κυρίως πάνω στους χαρακτήρες και την αλήθεια τους» συμπληρώνει στο σκηνοθετικό σημείωμά του ο Γ. Τσεμπερόπουλος. «Καθώς περνούν τα χρόνια, τα ντεκόρ και τα ρούχα αλλάζουν ραγδαία και χωρίς να τα περιγράφουμε, τα αισθανόμαστε να γεμίζουν αντικείμενα, νέα υλικά και χρώματα. Θα μπούμε σε χώρους και καταστάσεις που όλοι έχουμε δει στις κλασικές ασπρόμαυρες ταινίες, και θα κινηματογραφήσουμε με όλα τα μέσα του σήμερα τα παρασκήνια της γένεσης των πρώτων μεγάλων τραγουδιστών του ελληνικού σταρ-σύστεμ».

Ο Στέλιος Καζαντζίδης (1931- 2001)

Φυσικά, ο σκηνοθέτης δεν ξεχνά ότι «η μεγάλη πρόκληση του εγχειρήματος είναι να αγαπηθεί ξανά ο Στέλιος Καζαντζίδης σαν ήρωας της συγκεκριμένης ταινίας.»

Το «Υπάρχω» είναι μια παραγωγή της Tanweer Productions με παραγωγό τον Διονύση Σαμιώτη, τον άνθρωπο – κλειδί στην υλοποίηση των «Ευτυχία», «Σμύρνη μου αγαπημένη» και «Φόνισσα». Είναι μια συμπαραγωγή AEGEAN OIL, FINOS FILMS, COSMOTE TV, STARDUST EFFECTS με χορηγούς τους Custom Productions, ΔΕΗ και Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ).

Η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Γιάννη Δρακουλαράκο, η σκηνογραφία του Αντώνη Δαγκλίδη ενή η Μαρία Κοντοδήμα έχει αναλάβει τα καθήκοντα της ενδυματολόγου. Ένας από τους πιο νευραλγικούς τομείς του «Υπάρχω» είναι η πρωτότυπη μουσική και επιμέλεια επανεκτέλεσης τραγουδιών, καθήκοντα που ανέλαβε ο Μίνως Μάτσας.

Αν δεν αλλάξει κάτι στην πορεία, το «Υπάρχω» θα διανεμηθεί στις 19 Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους από την Tanweer.