Θα μπορούσε η ποπ μουσική που γράφουν και τραγουδούν να χαρακτηριστεί λακωνική και σοβαρή. Οι αδερφές Anna και Kaisa Karjalainen με καταγωγή από την Φινλανδία, ζουν στην μποέμικη γειτονιά Kallio του Ελσίνκι και στις 31 Μαΐου, θα βρεθούν για πρώτη φορά στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Gazarte (εισιτήρια εδώ).

To συγκρότημα Maustetytöt που σημαίνει Spice Girls στα… ελληνικά, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυθεντικό και μη εμπορικό, με τραγούδια που περιέχουν καθημερινό ρεαλισμό και την αίγλη της απόλυτης δυστυχίας. Το γοητευτικό αυτό δίδυμο έγινε ιδιαιτέρως γνωστό από την ταινία «Fallen Leaves» του Άκι Καουρισμάκι. Στην ταινία εμφανίζονται σε ένα σκοτεινό καραόκε μπαρ, σαν πλαστικές κούκλες, χωρίς να κινούν σχεδόν καθόλου το σώμα και το πρόσωπό τους, και τραγουδούν ένα από τα πιο πετυχημένα τραγούδια τους, «Syntynyt suruun ja puettu pettymyksin», ταξιδεύοντάς μας στον απόκρυφο κόσμο τους.

«Όταν είσαι χαρούμενος και όλα είναι καλά, νιώθεις καλά, οπότε δεν υπάρχει λόγος να εξερευνήσεις το εσωτερικό σου».

Λιτή σκηνική παρουσία, παγωμένα πρόσωπα, υπερρεαλιστικοί απαισιόδοξοι και λακωνικοί στίχοι σε ένα φόντο αισιόδοξων ποπ ρυθμών, ασχολούνται με θέματα όχι και τόσο ευχάριστα, όπως το ποτό, η βία, οι ψυχικές ασθένειες και ο πόλεμος. Αν και η πατρίδα τους, έχει χαρακτηριστεί ως και η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου, εντούτοις οι Maustetytöt, είναι ακριβώς το αντίθετο.

Οι Maustetytöt κυκλοφόρησαν το σινγκλ, «Tein kai lottorivini väärin» στις αρχές του 2019. Το τραγούδι έγινε αμέσως επιτυχία και πλέον έχει πάνω από 10 εκατομμύρια streams. Το ντεμπούτο άλμπουμ τους, «Kaikki tiet vievät Peltolaan», κυκλοφόρησε το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς και πήγε κατευθείαν στην πρώτη θέση στο επίσημο φινλανδικό chart. Οι Maustetytöt μέσα σε τέσσερα χρόνια έχουν προλάβει να κυκλοφορήσουν άλλα δύο άλμπουμ, «Eivät enkelitkään ilman siipiä lennä» το 2021 και «Maailman onnellisin kansa» το 2023, που σταθερά, βρίσκονται ανάμεσα σε αυτά με τις περισσότερες πωλήσεις στη Φινλανδία.

Το τελευταίο τους άλμπουμ με περισσότερο κατανοητό τίτλο άλμπουμ «The Happiest People in the World», μάς φέρνει στον νου, το γεγονός ότι η πατρίδα τους είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου. Οι ίδιες σε συνεντεύξεις τους, δεν αρνούνται τον τίτλο του άλμπουμ, αλλά σημειώνουν ότι «υπάρχουν πολλά τραγούδια και δεν είναι τόσο χαρούμενα. Νομίζω ότι είναι ειρωνικό γιατί το άλμπουμ είναι γεμάτο τραγούδια που αναφέρονται στη δυστυχία. Νομίζουμε ότι είναι περισσότερο ενδιαφέρον να γράφεις για θλιβερά πράγματα γιατί είναι κάτι που πρέπει να το δουλέψεις στο μυαλό σου, αλλά όταν είσαι χαρούμενος και όλα είναι καλά, νιώθεις καλά, οπότε δεν υπάρχει λόγος να εξερευνήσεις το εσωτερικό σου»

Οι Maustetytöt είναι κάτι ασυνήθιστο: ένα συγκρότημα με αντι-ποπ διάθεση που δεν μπορεί παρά να γράφει υπέροχα ποπ τραγούδια με μαύρο χιούμορ.

INFO

Τιμές εισιτηρίων
Προπώληση: 23 ευρώ
Ταμείο: 25 ευρώ
Σημεία προπώλησης
Ηλεκτρονικά: more.com
τηλεφωνικά 211 7700 000
Nova | Public | Ευριπίδης | Viva Spot Τεχνόπολης
Gazarte Ground Stage
Βουτάδων 32-34
21 0346 0347