Όπως και τις προηγούμενες δύο χρονιές, έτσι και φέτος το καθιερωμένο, ανοιξιάτικο φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων, This is Athens – City Festival, είναι αυτό που ζωντανεύει και δίνει τον ρυθμό της πόλης. Έχοντας διαμορφώσει ένα πλούσιο πρόγραμμα 32 ημερών, με περισσότερες από 250 εκδηλώσεις, ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει 129 γειτονιές, συναυλίες, παραστάσεις, περιηγήσεις, foodie εμπειρίες, πάρτι, εκθέσεις, προβολές, δημιουργικές δραστηριότητες, παρακινεί μικρούς και μεγάλους, κατοίκους αλλά και επισκέπτες, να γνωρίσουν καλύτερα την Αθήνα, μέσα από ένα ψυχαγωγικό, πολιτιστικό «ταξίδι» το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 3 Ιουνίου.

Συνεπώς, ακόμη και αν ο ελεύθερος χρόνος μας είναι δυσεύρετος, αξίζει να ξεκλέψουμε ένα απόγευμα για να το μοιραστούμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε, απολαμβάνοντας μία ξεχωριστή, ψυχαγωγική εμπειρία, η οποία θα μας συστήσει ένα σημείο της πόλης που δεν γνωρίζαμε. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να ανοίξουμε το καλεντάρι μας, να αναζητήσουμε τις εκδηλώσεις που μας ενδιαφέρουν και να δώσουμε ραντεβού σε μία από γειτονιές της Αθήνας; Σε κάθε περίπτωση, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τέσσερις εκδηλώσεις που αξίζουν την προσοχή μας, αυτές με τις οποίες θα αποχαιρετήσουμε την άνοιξη και θα καλωσορίσουμε το καλοκαίρι.

Το «Γιασεμί» μας «ταξιδεύει» με συνοδοιπόρους τους Φώτη Σιώτα, Νεφέλη Φασούλη και Εύη Σεϊτανίδου

Το φωνητικό κουαρτέτο «Γιασεμί» μαζί με τους Φώτη Σιώτα, Νεφέλη Φασούλη και Εύη Σεϊτανίδου ετοιμάζει μία μοναδική συναυλία στην «καρδιά» της πρωτεύουσας, μπροστά από την εμβληματική Μητρόπολη Αθηνών. Το «Γιασεμί» αποτελείται από μουσικούς που προέρχονται από τον χώρο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, τραγουδιστές και οργανοπαίκτες ταυτόχρονα, οι οποίοι μεταφέρουν την εμπειρία τους από τις τεχνικές των παραδοσιακών οργάνων που παίζουν, στη φωνή, την οποία αντιμετωπίζουν ως ένα πολύπλευρο μουσικό όργανο. Κάπως έτσι, δημιουργώντας ένα απρόσμενο «πάντρεμα» της παραδοσιακής μελωδίας με τη σύγχρονη αρμονία, το «Γιασεμί» μας παρασύρει σε ένα φωνητικό «ταξίδι» στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο, σε ένα μελωδικό οδοιπορικό που αποκαλύπτει τον πολλαπλό ρόλο της φωνής σε μία ιδιαίτερα πλούσια μουσική παράδοση.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου, με ώρα έναρξης τις 20:30, στην Πλατεία Μητροπόλεως στο Σύνταγμα.

Μουσική και χορός στο Athens Garden Festival, μία διαδρομή από τη Σμύρνη στο Μπουένος Άιρες

Πολύ κοντά στον Σταθμό Λαρίσης βρίσκεται ένα ιστορικό κτήριο της πόλης, η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων, η οποία ιδρύθηκε το 1835 από τον πρώτο δήμαρχο της πόλης, Ανάργυρο Πετράκη. Εκεί, λοιπόν, θα πραγματοποιηθεί στις 30 και τις 31 Μαΐου το Athens Garden Festival ένα ετερόκλητο αντάμωμα παραδοσιακής μουσικής από διάφορες χώρες του κόσμου, το οποίο θα περιλαμβάνει καταξιωμένα μουσικά σχήματα και έμπειρους χορευτές.

Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη 30 Μάϊου ο Κρητικός Όθων Μπικάκης, λυράρης, συνθέτης και ερμηνευτής θα συναντήσει τον Πάνο Καρτίμπελη, σολίστ της κιθάρας φλάμενκο, αλλά και τη Δροσιά Χαρίση, ερμηνεύτρια φλαμένκο, ώστε μαζί να πραγματοποιήσουν μία μεσογειακή συνομιλία των δύο μουσικών τόπων. Η χορεύτρια που θα μας μυήσει στην μαγεία του φλαμένκο θα είναι η Μαρία Μανδραγού.

Στις 31 Μαΐου, θα απολαύσουμε μία υπερπόντια διαδρομή από τη Σμύρνη στο Μπουένος Άϊρες. Παρέα με την Ειρήνη Τουμπάκη, ερμηνεύτρια με μεγάλη πορεία στο Σμυρνέϊκο, τον Μάριο Στρόφαλη, συνθέτη των συλλογών European taxim, soundtrack και tango συνθέτη, πιανίστα και ακορντεονίστα, τους “tangueros” Κώστα Βλαχόπουλο, σολίστ χρωματικής φυσαρμόνικας και τον Herman Mayr, κιθαρίστα, μπασίστα και ερμηνευτή από το Μπουένος Άϊρες, θα συμμετέχουμε σε μία διαχρονική μουσική συνομιλία. Μαζί τους θα είναι ο Νίκος Μήλας στο βιολί και η Αθηνά Κουκή στο κανονάκι.

Το διήμερο φεστιβάλ Athens Garden Festival θα πραγματοποιηθεί 30 και 31 Μαΐου, με ώρα έναρξης τις 20.30 στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων, Δομοκού 2, Αθήνα.

H Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης ενώνει τον χορό με την καθημερινότητα του αστικού, αθηναϊκού τοπίου

Τρεις από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις του φετινού This is Athens-City Festival θα πραγματοποιηθούν στις 29, τις 30 και τις 31 Μαΐου στον Εθνικό Κήπο, την Ομόνοια και τα σκαλιά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου αντίστοιχα, από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ). Μέσα από σόλο και ομαδικές χορογραφίες που εμπνέουν και συνομιλούν με την Αθήνα και τους ανθρώπους της, σκοπός της ομάδας είναι να ζωντανέψει την πόλη, να ενώσει τον πολιτισμό με την αστική καθημερινότητα, να αναδείξει τις πολυμορφίες και τα στοιχεία που κάνουν την Αθήνα πράγματι γοητευτική. Όλα αυτά μαζί με τους περαστικούς που θα έχουν την ευκαιρία να σταματήσουν, να παρατηρήσουν ή και να θαυμάσουν, να αφεθούν σε μία χορευτική εμπειρία που μεταμορφώνει το αστικό τοπίο σε ένα ατελείωτο πάλκο.

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν: 29 Μαΐου στον Εθνικό Κήπο (Βασιλίσσης Αμαλίας 1) από τις 19:00 έως τις 20:00, 30 Μαΐου στην Ομόνοια (Πλατεία Ομονοίας) από τις 20:30 έως τις 21:30 και στις 31 Μαΐου στα σκαλιά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Πατησίων 44) από τις 20:00 έως τις 21:00.

Ανακαλύπτοντας τον κινηματογραφικό «πλούτο» των ισπανόφωνων χωρών χάρη στο FeCHA

Φέτος είναι η 8η χρονιά που πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας, το οποίο θα διαρκέσει από τις 30 Μαΐου έως και τις 5 Ιουνίου, ενώ μας προσκαλεί στο πλαίσιο του This is Athens – City Festival να ανακαλύψουμε τον κινηματογραφικό «πλούτο» των ισπανόφωνων χωρών μέσα από 17 ταινίες μεγάλου μήκους, τις καλύτερες μικρού μήκους των τελευταίων ετών που συγκαταλέγονται στο τμήμα cortoFeCHA, καθώς και ένα αφιέρωμα στον Περουβιανό σκηνοθέτη Roberto Bonilla.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στα αγαπημένα μας θερινά σινεμά, Ελληνίς Cinemax Europa, Aελλώ, αλλά και στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση και το Ινστιτούτο Θερβάντες, ενώ θα γίνουν και ενδιαφέρουσες παράλληλες δράσεις. Η έναρξη του φεστιβάλ θα σηματοδοτηθεί με την ταινία «Ομαδική Θεραπεία» (Bajo Terapia), παρουσία του σκηνοθέτη και παραγωγού της ταινίας Gerardo Herrero, αλλά και της παραγωγού Mariela Besuievsky, ενώ θα ρίξει αυλαία με την ταινία«Ριζοσπαστικό” (Radical), του Christopher Zalla, που κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Sundance 2023.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προβολές, μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τα πρόγραμματα του Ελληνίς Cinemax Europa, του Aελλώ, της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης και του Ινστιτούτου Θερβάντες.

Περισσότερες πληροφορίες για ολες τις δράσεις του This is Athens City Festival στο https://cityfestival.thisisathens.org/