Άνευρη εώς… αποστειρωμένη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελευταία τηλεμαχία των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν. Σαφώς πιο προετοιμασμένοι άπαντες από το πρώτο ντιμπέιτ του Μάαστριχτ, με εφέ σκηνοθετικά και εναλλαγές στον φωτισμό που όμως δεν ήταν αρκετά για να εξιτάρουν το ενδιαφέρον αφού περισσότερο οι τοποθετήσεις έμοιαζαν με μονολόγους.
Ακόμη και οι αντιπαραθέσεις συμπεριελάμβαναν τα γνωστά…lines to take ή κοινώς τη γραμμή που έπρεπε να ακολουθήσει κάθε υποψήφιος με βάση το πρόγραμμα της κοινοβουλευτικής του ομάδας.
Νίκολας Σμιτ vs Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν για το μεταναστευτικό
Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, ο σοσιαλιστής Νίκολας Σμιτ και επίτροπος κοινωνικών υποθέσεων επιτέθηκε στην υποψήφια του ΕΛΚ και πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την συμφωνία με την Τυνησία, η οποία βέβαια έλαβε χώρα την περίοδο που και εκείνος είναι ένας από τους 26 επιτρόπους του Μπερλεμόν (σ.σ. έδρα της Κομισιόν).
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εστίασε για ακόμη μία φορά στην αντιμετώπιση των διακινητών επισημαίνοντας ότι «εμείς πρέπει να επιλέγουμε ποιος θα φτάνει στην ΕΕ» και όχι τα κυκλώματα.
Η «πράσινη» Tέρρι Ράιντκε τόνισε ότι «η τοξική λαϊκιστική συζήτηση δεν φέρνει λύσεις» κάνοντας παράλληλα αναφορά στις νόμιμες οδούς μετανάστευσης.
Η Πρόεδρος, η Μελόνι και οι συνεργασίες
Επίθεση εξαπέλυσαν εναντίον της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις μετεκλογικές συνεργασίες και δη με την Τζόρτζια Μελόνι τόσο όσο ο Νίκολας Σμιτ όσο και ο υποψήφιος του Renew Σάντρο Γκότσι. «Το ECR και το ID δεν τα θεωρώ δημοκρατικά κόμματα» ανέφερε ο σοσιαλιστής Σμιτ ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα συνεργαστεί με την ακροδεξιά.
Ο Σάντρο Γκότσι έκανε λόγο για δύο ακροδεξιά τμήματα στο κοινοβούλιο, το ECR και το ID.
H πρόεδρος της Κομισιόν επικεντρώθηκε στο ότι οι συνεργασίες θα έχουν να κάνουν με όποιον είναι υπέρ της Ευρώπης, υπέρ της Ουκρανίας και κατά του Πούτιν και υπέρ του κράτους δικαίου.
Σε ερώτηση για το εάν η Ιταλίδα πρωθυπουργός Μελόνι πληροί αυτά τα κριτήρια, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι συνεργάζεται πολύ καλά στο Συμβούλιο μαζί της όπως και με τους άλλους ηγέτες, προσθέτοντας ότι είναι υπέρ της ΕΕ, είναι εναντίον του Πούτιν «είναι πολύ ξεκάθαρη σε αυτό» ανέφερε η υποψήφια του ΕΛΚ συμπληρώνοντας σχετικά με το κράτος δικαίου ότι αν ισχύει και είναι υπέρ η Μελόνι «τότε προσφέρουμε να εργαστούμε μαζί».
Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Κομισιόν, τάχθηκε υπέρ προγραμμάτων με κοινοτική χρηματοδότηση όπως η κοινή ασπίδα για την αεράμυνα της Ευρώπης την οποία πρότειναν με επιστολή τους ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ.
«Πρέπει να βελτιώσουμε την αμυντική μας βιομηχανία, να διασφαλίσουμε ότι θα σταματήσει ο κατακερματισμός που έχουμε στην ΕΕ και να έχουμε κοινά ευρωπαϊκά έργα, για παράδειγμα μια ασπίδα αεράμυνας για όλη την Ευρώπη όπως προτείνουν ο Μητσοτάκης και ο Τουσκ» επισήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Αλλαγή παιχνιδιού στην άμυνα
Όπως τονίζεται στην επιστολή, «η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια αλλαγή του παιχνιδιού, μια τολμηρή πρωτοβουλία που θα στείλει ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα στους φίλους και τους εχθρούς μας, στους συμμάχους και τους ανταγωνιστές μας, ότι η ΕΕ παίρνει στα σοβαρά την άμυνά της». Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόναλντ Τουσκ σημειώνουν ότι προσδοκούν να συζητηθεί η πρωτοβουλία στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 27 και 28 Ιουνίου.
Τις κυρώσεις στο Ισραήλ επανέφερε ο υποψήφιος της αριστεράς Βάλτερ Μπάιερ. Για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα έκανε λόγο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με σεβασμό ωστόσο του διεθνούς δικαίου υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την προστασία των ανθρώπων στη Γάζα με στόχο τη λύση δύο κρατών.
Βέβαια, παρά τις οποίες διαφωνίες σε αντίστοιχες συζητήσεις όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος μετά το ντιμπέιτ «δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η λήψη αποφάσεων στην ΕΕ απαιτεί τη σύγκλιση απόψεων μεταξύ των κρατών-μελών».
Κύκλοι των Βρυξελλών τέλος ανέφεραν ότι ίσως ήρθε ώρα να βρεθεί κάποιο άλλο σύστημα αντί για τέτοιου είδους τηλεμαχίες που δεν είναι σίγουρο πια ότι μπορούν να οδηγήσουν τον κόσμο στις κάλπες ή να τον απομακρύνουν.