Στο απερχόμενο Ευρωκοινοβούλιο, τα σκληρά ακροδεξιά κόμματα ανήκουν στην ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), που αριθμεί 59 ευρωβουλευτές. Με επικεφαλής τον γαλλικό Εθνικό Συναγερμό (RN) της Μαρίν Λεπέν, στην ομάδα μετέχουν η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η ιταλική Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και άλλα κόμματα. Πρόκειται για ομάδα απομονωμένη στο Ευρωκοινοβούλιο – καμία πρότασή της δεν ψηφίστηκε την περασμένη πενταετία – σε αντίθεση με τους ηπιότερους ακροδεξιούς, τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR), την ομάδα των 68 ευρωβουλευτών από κόμματα όπως οι Αδελφοί της Ιταλίας (FdI) της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, το Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της Μπεάτα Σίντλο, πρώην πρωθυπουργού της Πολωνίας και το ισπανικό VOX.
Και ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν άνοδο της ποσοστών των δυο ομάδων ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου αλλά και τη σταθερή διάσπαση της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς στις δύο αυτές ομάδες, την περασμένη Τρίτη, ο γαλλικός Εθνικός Συναγερμός ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη συνεργασία του με τη γερμανική AfD. O λόγος ήταν οι αδιανόητες δηλώσεις του Μαξιμίλιαν Κρα, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της AfD, σε δυο ευρωπαϊκές εφημερίδες, τη Repubblica και τους Financial Times, ότι “δεν ήταν Ναζί όλα τα μέλη των SS” και ότι “ανάμεσά τους υπήρχαν και γεωργοί”.
Οι δηλώσεις που έφεραν τη διάσπαση
Οι δηλώσεις του Κρα απεδείχθησαν υπερβολικά ακροδεξιές ακόμη και για ακροδεξιούς. Ο επικεφαλής του RN, Ζορντάν Μπαρντελά, στον οποίο οι δημοσκοπήσεις δίνουν έως και 32,5%, βρισκόταν από καιρό σε αντιπαράθεση με την AfD (στην οποία οι δημοσκοπήσεις δίνουν τουλάχιστον 20%) εξαιτίας προηγούμενων ακραίων θέσεών της για τη μετανάστευση. Τον περασμένο Νοέμβριο, είχε γίνει γνωστή μυστική σύναξη μελών της AfD στο Πότσνταμ, με στόχο την εκπόνηση σχεδίου για “μετανάστευση” (βλέπε εκδίωξη) μεταναστών από την ΕΕ.
Το ερώτημα είναι γιατί ο γαλλικός Εθνικός Συναγερμός αποφάσισε να διαρρήξει τώρα τις σχέσεις με τη γερμανική Ακροδεξιά. Η απάντηση βρίσκεται το ότι ο RN επιδιώκει να ανανεώσει το προφίλ του, υιοθετώντας πιο ήπιες θέσεις, με το βλέμμα πάντα στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας του 2027. Ο Ζορντάν Μπαρντελά, χωρίς πολιτική πείρα αλλά άριστος χρήστης των social media, έχει προσελκύσει πολλούς νέους ψηφοφόρους στο πλαίσιο της “αποδαιμονοποίησης” του RN, ενός κόμματος συνδεδεμένου με το όνομα Λεπέν, είτε με αυτό της Μαρίν, της νυν ηγέτιδος, είτε με αυτό του πατρός της, του Ζαν Μαρί Λεπέν, ιδρυτή του φασιστικού Εθνικού Μετώπου, μετεξέλιξη του οποίου αποτελεί ο Εθνικός Συναγερμός.
Η Μαρίν Λεπέν προτιμά την απομόνωση από την πολεμική, σημείωσε ο Monde. Πράγματι, με το 32,5% που δίνουν στο κόμμα της οι δημοσκοπήσεις, η γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτις εκτιμά ότι έχει το περιθώριο να πάρει το συγκεκριμένο πολιτικό ρίσκο και να αποδεσμευθεί από την ακραία AfD, αντί να πρέπει συνεχώς να δικαιολογεί την ξενοφοβική ρητορική των γερμανών ακροδεξιών.
Η τοποθέτηση Λεπέν και η γερμανική απάντηση
«Στο επόμενο ευρωκοινοβούλιο δεν θα είμαστε μαζί», τόνισε η Λεπέν, η οποία όμως γνωρίζει ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τους Γερμανούς. «Δύσκολα παρακάμπτεις τους Γερμανούς στη χάραξη ευρωπαϊκής στρατηγικής», είχε πει η ίδια τον περασμένο Δεκέμβριο, προσθέτοντας ότι “είναι σαν να παραβλέπεις τον ελέφαντα στο δωμάτιο». Η ευρωπαϊκή στρατηγική όμως είναι το τελευταία πράγμα που φαίνεται να απασχολεί τον Εθνικό Συναγερμό, κόμμα ανέκαθεν ευρωσκεπτικιστικό και εθνικιστικό, το οποίο έχει βάλει πλώρη για την προεδρία της Γαλλίας.
Οι Γερμανοί πάντως αντεπιτέθηκαν δια του Κρα, ο οποίος υπενθύμισε ότι χωρίς την AfD, δεν είναι βέβαιο ότι ο RN θα μπορέσει να σχηματίσει ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς για τον σκοπό αυτό, απαιτούνται κόμματα από επτά χώρες. Ο RN ωστόσο εκφράζει την βεβαιότητα ότι θα κατορθώσει να ηγηθεί της ομάδας Ταυτότητα και Δημοκρατία, συνεργαζόμενο με την ιταλική Λέγκα του Σαλβίνι, το ακροδεξιό PVV του Χερτ Βίλντερς, το οποίο ήλθε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου στην Ολλανδία, τους ακροδεξιούς Πoρτογάλους του Chega, οι οποίοι τετραπλασίασαν το ποσοστό τους στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου, καθώς και με Τσέχους, Εσθονούς και Δανούς ακροδεξιούς ευρωβουλευτές.
Η γαλλο-αυστριακή συνεργασία
Η Μαρίν Λεπέν προσβλέπει επίσης στη συνεργασία με το αυστριακό ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας (FPO) τoυ Χέρμπερτ Κικλ, στο οποίο οι δημοσκοπήσεις δίνουν ποσοστό 30%, αντίστοιχο με αυτό που καταγράφει το κόμμα ενόψει των βουλευτικών εκλογών στην Αυστρία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ιστορικά, το FPO διατηρούσε ισχυρούς δεσμούς τόσο με τους γάλλους όσο και με τους γερμανούς ακροδεξιούς. Μετά την εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου θα κληθεί ίσως, να επιλέξει μεταξύ των δυο αυτών συμμάχων του στο Ευρωκοινοβούλιο.
Η αποδέσμευση του RN από την AfD μπορεί να έχει ένα ακόμη πλεονέκτημα για την Λεπέν: το κόμμα Φιντέζ, του ακροδεξιού πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, (το οποίο είναι ενταγμένο στην ομάδα των ΕCR) να δεχτεί τελικώς να συνεργαστεί με τον γαλλικό Εθνικό Συναγερμό στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, δεδομένου ότι είχε θέσει ως όρο για τη συνεργασία τους να διακόψουν οι γάλλοι ακροδεξιοί τις σχέσεις τους με τους γερμανούς ακροδεξιούς.