Πρόσωπα που είχαν εργαστεί σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου μετέφεραν σήμερα Παρασκευή (24/5) στο δικαστήριο ιστορίες φιλοξενουμένων για κακοποίηση, χωρίς όμως οι ίδιοι να είναι αυτόπτες μάρτυρες.
Η διαδικασία με κατηγορούμενους πρώην εργαζόμενους στη Κιβωτό και τον ιδρυτή αυτής πατέρα Αντώνιο συνεχίζεται με τους δικαστές του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας να προσπαθούν να φωτίσουν κάθε πτυχή της υπόθεσης με μεγάλη προσοχή.
Κοινός παρονομαστής των καταθέσεων των μαρτύρων ήταν οι περιγραφές για σκληρές συνθήκες εργασίας, ενώ αναφέρθηκαν και δύο καταγγελίες παιδιών που έφτασαν στα «αυτιά» υπευθύνων της δομής του Βόλου χωρίς ωστόσο να ερευνηθούν.
«Λόγια των παιδιών», χαρακτηρίστηκε καταγγελία η οποία φαίνεται πως δεν διερευνήθηκε ποτέ, σύμφωνα με πρώην εργαζόμενη στη δομή του Βόλου, η οποία είχε στείλει επιστολή στα κεντρικά της Αθήνας για να διερευνηθεί μια μαρτυρία ξυλοδαρμού.
Πρόεδρος: Πώς αντιδράσατε;
Μάρτυρας: Εκείνη τη στιγμή σάστισα, μετά πήγαμε στη διεύθυνση και τις επόμενες ημέρες συντάξαμε μία επιστολή και την στείλαμε στην Αθήνα για να διερευνήσουν τι είχε γίνει.
Πρόεδρος: Ποια ήταν η αντίδραση της διοίκησης;
Μάρτυρας: Δεν λάβαμε κάποια επίσημη απάντηση. Έγινε συνάντηση, μας ενημέρωσαν ότι όλα αυτά είναι λόγια των παιδιών και δεν έχει γίνει κάτι. Εκείνη τη στιγμή που το άκουσα το πίστεψα.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η υπεράσπιση αναφερόμενη στη συγκεκριμένη μάρτυρα υποστήριξε ότι απολύθηκε από τη δομή του Βόλου, με την αιτιολογία ότι έβαλε για δευτερόλεπτα τρόφιμο της δομής στο σιδερένιο κλουβί ως τιμωρία, καταθέτοντας και τα έγγραφα της απόλυσης.
Από την πλευρά της η μάρτυρας το αρνήθηκε, τονίζοντας πως το χαρτί της απόλυσης της δεν της έχει γνωστοποιηθεί.
Στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκε και εργαζόμενη σε διάφορες δομές της οργάνωσης στην περιοχή της Μαγνησίας από το 2018. Αν και όπως εξήγησε, η ίδια δεν έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας κακοποιητικών συμπεριφορών, ωστόσο ενημερώθηκε και εκείνη για τον ξυλοδαρμό των ίδιων παιδιών.
Η δίκη συνεχίζεται.