Σε μια «πρόβα τζενεράλε» πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, οι πολιτικοί αρχηγοί θα διασταυρώσουν σήμερα τα ξίφη τους στην Βουλή με αιχμή τα ζητήματα της οικονομίας και της ακρίβειας που βρίσκονται στην κορυφή των ενδιαφερόντων των πολιτών και συγκεντρώνουν την ευρεία δυσαρέσκεια σύμφωνα με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης.
Η τελευταία σύγκρουση πριν τις κάλπες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προσδιορίσει την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ως «άτυπο εφ’ όλης της ύλης ντιμπέιτ για τα ζητήματα πρωτίστως της οικονομίας», σημειώνοντας ότι είναι «η τελευταία συζήτηση που θα γίνει ουσιαστικά πριν από τις ευρωεκλογές».
Ως εκ τούτου αναμένεται σφοδρή η αντιπαράθεση η οποία τελικά μετά από πολλές παλινωδίες του επιτελείου Κασσελάκη θα διεξαχθεί παρόντος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θα παρακολουθήσει την συζήτηση εκ του σύνεγγυς την κόντρα. Αυτή ήταν άλλωστε η αρχική πρόθεση της Κουμουνδούρου η οποία διέρρεε ότι ο κ. Κασσελάκης θα είναι παρών στην συζήτηση των πολιτικών αρχηγών (προκειμένου να στείλει με την παρουσία του «τα κατάλληλα μηνύματα»).
Είναι η τελευταία «μάχη» που θα δώσουν πριν τις ευρωεκλογές για τις οποίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει καλλιεργήσει υψηλές προσδοκίες προδικάζοντας ότι «στις 9 Ιουνίου η Ελλάδα θα μείνει έκθαμβη από το αποτέλεσμα», διακινδυνεύοντας μάλιστα την πρόβλεψη ότι «είμαστε πολύ κοντά» στο 20%.
Νεότερες διαρροές από το γραφείο Τύπου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν χθες ότι ο κ. Κασσελάκης δεν θα παραστεί στην προ ημερησίας, ενώ μετά την διαβίβαση της δικογραφίας για το «μπάζωμα» των Τεμπών, η Κουμουνδούρου έκρινε ότι θα είναι απαραίτητη η παρουσία του.
Πως θα αποκρούσει τα πυρά ο Μητσοτάκης
Την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός, θα κληθεί να δώσει τις δικές του απαντήσεις για την κριτική που δέχεται όσον αφορά την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των πυρών των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την επιστολή του προς την Φον Ντερ Λάιεν για τις πρακτικές τιμολόγησης των πολυεθνικών, κίνηση η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο των επιθέσεων των κομμάτων με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για «επιστολή παρωδία» και το ΠαΣοΚ για «κοροϊδία».
Ο κ. Μητσοτάκης θα επικαλεστεί την θετική ανταπόκριση των Βρυξελλών η οποία παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πολυεθνικές που τιμολογούν διαφορετικά τα προϊόντα τους στην Ελλάδα από ότι σε άλλες χώρες: «Αναγνωρίστηκε το δίκαιο των αιτημάτων μας, με πολυεθνικές που μπορεί με τερτίπια να κοστολογούν διαφορετικά ένα ίδιο προϊόν», αναμένεται να πει ο Πρωθυπουργός ο οποίος θα επαναλάβει ότι το θέμα της ακρίβειας δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά είναι ευρωπαϊκό και εστιάζεται στα τρόφιμα, διότι στο ηλεκτρικό ρεύμα οι τιμές έχουν υποχωρήσει, ενώ αναμένεται να επικαλεστεί τους ελέγχους, τις παρεμβάσεις και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί αλλά και την «διαρκή στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος» από την κυβέρνηση.
Επίσης, αναμένεται να αντικρούσει τα επιχειρήματα περί μείωσης του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα, κάτι που όπως έχει πει «μας στοιχίζει 2,5 δισεκατομμύρια τον χρόνο», ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση για μη κοστολογημένες προτάσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αντιτείνει ότι με βάση το ΓΛΚ οι προτάσεις του για την ακρίβεια είναι απολύτως εφαρμόσιμες, κατηγορώντας την ΝΔ ότι είχε κοστολογήσει το πρόγραμμά του κατά 1 δισ. ευρώ περισσότερο αποδίδοντας στην κυβέρνηση «σκανδαλώδεις αποκλίσεις».
Τα Τέμπη και τα εθνικά θέματα
Εκτός όμως από τα θέματα της ακρίβειας στην ατζέντα της συζήτησης αναμένεται να βρεθούν και οι προτάσεις των κομμάτων για την πορεία της οικονομίας με αιχμή τα φορολογικά και τις προτάσεις των κομμάτων, ενώ και τα εθνικά θέματα αναμένεται να απασχολήσουν τους πολιτικούς αρχηγούς με αφορμή τις πρόσφατες προκλήσεις της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και την πορεία των ελληνο-τουρκικών σχέσεων με φόντο την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν και τις δραματικές εξελίξεις στην Γάζα στον απόηχο και της αναγνώρισης Παλαιστινιακού κράτους από κάποιες χώρες.
Ενώ μετά την χθεσινή εξέλιξη με την διαβίβαση στην Βουλή της δικογραφίας για Πλεύρη, Παπαδόπουλο, Ράπτη και Τριαντόπουλο για το «μπάζωμα» των Τεμπών, είναι προφανές ότι το θέμα θα προστεθεί στην ατζέντα της σύγκρουσης των πολιτικών αρχηγών.