Στη σκιά μιας ανάπτυξης δύο ταχυτήτων στην παγκόσμια οικονομία συνεδριάζει η G7 στη Στρέσα της Ιταλίας, καθώς οι αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν την προοπτική ασυγχρόνιστων νομισματικών πολιτικών.
Η ασθενής Ευρώπη
Οι υπουργοί Οικονομικών των 7 ισχυρότερων οικονομιών σταθμίζουν τη διάρκεια της αναπτυξιακής δυναμικής της Αμερικής έναντι της αιώνιας ασθένειας της επέκτασης της Ευρώπης, η οποία επηρεάζεται από τις κοντινές γεωπολιτικές εντάσεις, και εξετάζουν τις επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, επισημαίνει το Bloomberg.
Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η αντίθεση σχετίζεται με τις διαφορετικές προοπτικές για τον πληθωρισμό, ο οποίος φαίνεται να εξασθενεί με διαφορετικές ταχύτητες.
Προς νέα μείωση των επιτοκίων στην ευρωζώνη
Με αυτό το δεδομένο, η ευρωζώνη αναμένεται ότι θα ανακοινώσει την πρώτη μείωση των επιτοκίων στις 6 Ιουνίου, μια προοπτική που έχει στηρίξει το δολάριο καθώς η Fed μεταθέτει για αργότερα μια ανάλογη απόφαση.
«Ο οικονομικός κύκλος είναι προφανώς ισχυρότερος στις ΗΠΑ, η ανάπτυξη είναι υψηλότερη και ο πληθωρισμός είναι λίγο πιο ανθεκτικός, επομένως οι αμερικανοί συνάδελφοί μας πιθανότατα θα περιμένουν μέχρι να μειώσουν τα επιτόκια», δήλωσε την Πέμπτη ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.
Λίγο πριν μιλήσει, ένας αμερικανικός PMI έδειξε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα επιταχύνθηκε στις αρχές Μαΐου με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό την ισχυρότερη ανάπτυξη στους παρόχους υπηρεσιών που συνοδεύεται από ανάκαμψη του πληθωρισμού.
Οικονομικός λήθαργος
Η απόκλιση της διατλαντικής ανάπτυξης απασχόλησε τους αξιωματούχους ενόψει των επίσημων συναντήσεων που ξεκινούν σήμερα Παρασκευή, με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ να κάνει λόγο για «οικονομικό λήθαργο» στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη συνάντηση τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, μια παρουσίαση στους υφυπουργούς την Πέμπτη υπέδειξε πόσο αδύναμη είναι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη με τον πληθωρισμό υπό έλεγχο, δικαιολογώντας μια σταθερή πορεία νομισματικής χαλάρωσης εν ευθέτω χρόνω.
Το ισχυρό σκηνικό των ΗΠΑ
Από την άλλη, η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen τόνισε το ισχυρό σκηνικό των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα αντιμετώπισε την τρέχουσα απόκλιση.
«Οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις της Αμερικής συνεχίζουν να χρησιμεύουν ως βασικός μοχλός για την ανθεκτική παγκόσμια οικονομική απόδοση», είπε στους δημοσιογράφους. «Με αυτό το δεδομένο, ότι η ανάκαμψη ήταν άνιση στις χώρες μας και ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τις παγκόσμιες προοπτικές».
Οι πιο άμεσες συνέπειες της αντίθεσης με τη Fed είναι η ισχύς του δολαρίου. Οι Ιάπωνες φέρνουν ήδη την πρόσφατη εμπειρία από αυτό στις συνομιλίες, αφού είδαν το γιεν να αποδυναμώνεται σε χαμηλό 34 ετών στα τέλη Απριλίου πριν από μια παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών.
Με βάση το ανακοινωθέν που εξέδωσαν στη συνάντησή τους το 2023 στην Ιαπωνία, οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν κάλλιστα να καταλήξουν σε παρόμοια συμπεράσματα με τότε – ότι δεν μπορούν να κάνουν πολλά για τις διαφορετικές τροχιές τους εκτός από τη δέσμευση να «ανακοινώσουν ξεκάθαρα τις θέσεις πολιτικής για να βοηθήσουν στον περιορισμό των αρνητικών μεταξύ των χωρών διαρροές».