Πραγματοποιήθηκαν χθες, Τετάρτη 22 Μαΐου 2024, οι φοιτητικές εκλογές στα πανεπιστήμια της επικράτειας. Για ακόμα μια χρονιά, ωστόσο, υπάρχει διαφωνία ως προς το ποια φοιτητική παράταξη κέρδισε την πανελλαδική πρωτιά, με τη Δ.Α.Π-ΝΔΦΚ και την ΠΚΣ να εκδίδουν διαφορετικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με την παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, για 37η συνεχόμενη χρονιά ανεδείχθη πρώτη, συγκεντρώνοντας ποσοστό 40,01%, με την ενσωμάτωση να ανέρχεται στο 98,8%. Δεύτερη, η ΠΚΣ με ποσοστό 23.49%, ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε η ΠΑΣΠ με ποσοστό 12,49%.
Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κάνει λόγο για «ξεκάθαρη επιλογή» από μεριάς των φοιτητών: «Οι φοιτητές επέλεξαν την πρόοδο, την εξωστρέφεια και τις μεταρρυθμίσεις των ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τις οποίες στηρίζει η παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Σύμφωνα, ωστόσο, με την ΠΚΣ, η ίδια κατέλαβε την πρώτη θέση πανελλαδικά για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με ποσοστό 34,19%. Ακολουθεί η Δ.Α.Π-ΝΔΦΚ με 24,52% και η ΠΑΣΠ με 10,25%.
Επιπλέον, με ανακοινώσεις τους, οι δυο παρατάξεις ανταλλάσσουν κατηγορίες εκατέρωθεν για νοθεία.
Από τη μία, Δ.Α.Π-ΝΔΦΚ κατηγόρησε την ΠΚΣ ότι «σε πολλές σχολές έστησε μόνη της κάλπες εκτός της νόμιμης διαδικασίας, δημιουργώντας φοιτητικούς συλλόγους – φαντάσματα». Από την άλλη, η Πανσπουδαστική κατηγόρησε τη «γαλάζια» παράταξη ότι «έχει πάρει διαζύγιο, όχι μόνο με τις δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά και με την αλήθεια και τη λογική».
Αξίζει να αναφερθεί ότι η φοιτητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ προανακηρύχθηκε νικήτρια των φοιτητικών εκλογών 2024 μισή ώρα μετά το κλείσιμο της πλειοψηφίας των καλπών δίχως να έχει ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία στην Πάτρα όπου οι κάλπες έκλεισαν στις 8 μμ και δίχως καν να ξεκινήσει η διαδικασία της καταμέτρησης σε εκατοντάδες σχολές.
«Παρ’ όλη την οργανωμένη προσπάθεια της κυβέρνησης και της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ να υπονομεύσουν τη συμμετοχή και να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες τούς γύρισαν την πλάτη και καταδίκασαν την κυβερνητική πολιτική», υπογράμμισε ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θεόδωρος Κωτσαντής.
Σύμφωνα και με τις δύο παρατάξεις, πάντως, ο αριθμός των φοιτητών που προσήλθαν στις κάλπεις ανήλθε περίπου στις 50.000. Σημειώνεται, τέλος, ότι η φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ δεν σχημάτισε ψηφοδέλτιο σε καμία σχολή της χώρας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ